ΕλλάδαΚόσμος

Τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα τα θύματα της γρίπης – Στους 61 οι νεκροί από τον ιό της γρίπης στη Ρουμανία

Δεκαοκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, οι 12 την τελευταία εβδομάδα, (από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου), σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Οι 14 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4 ασθενείς με νοσηλεία εκτός ΜΕΘ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη. Τα θύματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 112 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εξ’ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 21 έως τις 27 Ιανουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Ρουμανία

Εξήντα ένα άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία από τον ιό της γρίπης που βρίσκεται σε έξαρση και οι υγειονομικές αρχές της χώρας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης και Ελέγχου των Μεταδοτικών Ασθενειών της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από τη γρίπη ανήλθε σε 61, έπειτα από τρεις ακόμα θανάτους.

Η Ρουμανία αντιμετωπίζει κι επισήμως επιδημία γρίπης, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Υγείας Σορίνα Πίντεα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η δράση του ιού θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο.

Το υπουργείο Υγείας συνιστά στους πολίτες να προμηθεύονται τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα για τη θεραπεία αναπνευστικών λοιμώξεων οξείας μορφής και να υπάρχει προληπτική αντιική θεραπεία επισκεπτών και γιατρών για τις επαφές με ασθενείς καθώς και εμβολιασμός πολιτών και ιατρικού προσωπικού.

 

 

Back to top button