Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Μα…γιατί κλείνουν οι τράπεζες; (του Γρηγόρη Στεφάνου)

Η είδηση των ημερών σχετικά με την παύση της λειτουργίας του καταστήματος της εθνικής τράπεζας στην πόλη μου , το Άργος Ορεστικό, μπορεί να αιφνιδίασε τους ανυποψίαστους, δε μπορεί όμως, να αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» για όσους παρακολουθούν την επικαιρότητα και γνωρίζουν τι συμβαίνει την τελευταία δεκαετία στη χώρα που ζουν.
Είναι βασικό να θυμόμαστε –και είναι κρίμα ,αν για κάποιους αυτό αποτελεί είδηση – ότι έπειτα από την τρίτη ,εν καιρώ μνημονίων, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το φθινόπωρο του 2015 ,αφενός η Eurobank και η Alpha Bank πέρασαν εξολοκλήρου στους ξένους «επενδυτές» μιας και αυτοί ελέγχουν το 96% της πρώτης και το 92% της δεύτερης ,αφετέρου, από τις άλλες δύο ,την Εθνική και την Πειραιώς οι ξένοι ελέγχουν το 67% και το 75% αντίστοιχα .
Καλά είναι να θυμόμαστε επίσης πως σ εκείνη την αιματοβαμμένη ανακεφαλαιοποίηση το δημόσιο ,από τα 25 δις ευρώ που είχε διαθέσει σε προηγούμενη φάση μέσω του (ΤΧΣ) για τη σωτηρία των τραπεζών, και τα οποία διόγκωσαν το δημόσιο χρέος, έχασε περί τα 22,6 δις ευρώ .
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2013 οι τραπεζικές μετοχές που είχε το δημόσιο κόστιζαν 22,5 δις , ενώ το 2014 13 δις , το Μάρτιο του 2015 6,5 δις και τον Οκτώβριο του 2015 2,4 δις.
Και για να το καταλάβουμε καλύτερα: Αν κάποιος έριχνε 1000 ευρώ το 2014 για αγορά μετοχών της Εθνικής, το 2015 θα είχε μόλις 66 ευρώ .Επομένως, μέσα σε μια χρονιά θα έχανε τα 933 από τα 1000ευρώ που επένδυσε.
Αυτό συνέβη!
Να πως χάθηκαν τα 22,6 δις ευρώ με το πρόσχημα της ανακεφαλαιοποίησης από την οποία μάλιστα αποκλείστηκε η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και των μικροϊδιοκτητών. Μια ανακεφαλαιοπόιηση ,βέβαια ,που προβλήθηκε τότε ως σωτήρια επέμβαση των ξένων προς τις τράπεζες που είχαν χάσει τα κεφάλαιά τους από τα κόκκινα δάνεια . Κατέληξε ,όμως στον πλήρη έλεγχο των πάλαι ποτέ Ελληνικών τραπεζών από τους ξένους οι οποίοι έχουν καταστεί πια απόλυτοι διαχειριστές ,τόσο των κόκκινων δανείων την αποπληρωμή των οποίων συνεχίζουν να απαιτούν ,όσο και του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων .
Έπειτα από τα παραπάνω θεωρώ πως η επίσκεψη του περιφερειακού διευθυντή της εθνικής στο δήμαρχο του Άργους Ορ. δεν είναι τίποτε άλλο από μια κίνηση αβροφροσύνης προς τον τοπικό άρχοντα και δεν υποδηλώνει σημειολογικά καμία απολύτως δυνατότητα ματαίωσης μιας κίνησης που, έτσι κι αλλιώς ,εντάσσεται στην επιχειρησιακή στρατηγική της τράπεζας .
Έπειτα από τα παραπάνω ,επίσης, και με το δεδομένο ότι ιδιοκτήτης της τράπεζας δεν είναι πια το Ελληνικό δημόσιο ,αλλά απρόσωποι ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δε βρίσκω καμία σκοπιμότητα σε συγκεντρώσεις πέρα από την ενημέρωση για το αναπότρεπτο .
Και δυστυχώς για μας δε θα είναι αυτό το τελευταίο πλήγμα για τον τόπο . Σκεφτείτε για παράδειγμα τη μοίρα της αγροτικής γης που ως υποθηκευμένη πέρασε στα χέρια ελληνικής τράπεζας η οποία όμως μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση ελέγχεται κατά τα 2/3 από τους ξένους «επενδυτές».
Η πόλη μας έτσι κι αλλιώς ,όπως και πολλές άλλες στη Ελλάδα , πλήρωσε και πληρώνει βαριά το μάρμαρο των μνημονίων .
Ούτε το επιχείρημα της παραμεθόριας περιοχής ,ούτε η έκρηξη της ανεργίας ,ούτε τόσα άλλα στάθηκαν ικανά να πείσουν τους απίθανους διαχειριστές της τελευταίας δεκαετίας να της δώσουν μια ευκαιρία ….
Συμπαθάτε με μα ,αν είναι ν ΄ αντιδράσουμε ,ας αντιδράσουμε στις εκλογές που θα ‘ρθουν κι ας μη παλιμπαιδίζουμε ζητώντας σωτηρία από το δήμαρχο ,τον περιφερειάρχη ή όποιον άλλο αναρμόδιο γι αυτά.
Ας κατανοήσουμε πως αυτό που συμβαίνει με την εθνική τράπεζα στο Άργος δεν είναι τίποτε άλλο από εφαρμοσμένη μνημονιακή πολιτική .Είναι τα επίχειρα της ανεμελιάς και της άρνησής μας να δούμε προοπτικά τη βλάβη που συνεπαγόταν αυτή η ιδιότυπη σωτηρία.
Δεν είναι ,λοιπόν, μάντης κανείς, ούτε αναίτια απαισιόδοξος, όταν αναφέρεται στα μελλούμενα δεινά της πόλης και της χώρας του.
Στραγγίζουν στην κυριολεξία τον κόσμο για να συγκεντρώσουν ετησίως τα 6 δις ευρώ για την αποπληρωμή των τόκων που αφορούν στο 35% του δανείου (συνολικό χρέος 326 δις) που χρωστάει η χώρα. Μετά το 2020-2021 που θα ενεργοποιηθούν οι απαιτήσεις πληρωμής και του υπόλοιπου δανείου θα χρειάζονται όχι 6 αλλά 13 δις ευρώ ετησίως για τόκους .Κι όλα αυτά σε μια Ελλάδα με ανύπαρκτη παραγωγική βάση ,απαρχαιωμένες υποδομές και ξενιτεμένο το πιο παραγωγικό κομμάτι της νεολαίας της !
Δε θα’ ναι έκπληξη επομένως ,αν κλείνουν κλινικές στα νοσοκομεία ,σχολεία ή οποιεσδήποτε άλλες , ιδιωτικές ή δημόσιες, υπηρεσίες .
Τα λεφτά είναι πολλά και πρέπει να μαζεύονται.
Αυτό υπέγραψαν ,αυτοί που υπέγραψαν μνημόνια….

 

 

 

3 Comments

  1. Πείτε τοτε στον άρχοντα να μην παλιμπαιδιζει κύριε Στεφανου. Αλλά έτσι είναι, οι ξένοι ιδιοκτήτες δεν πονάνε τον Έλληνα, ενω μοι Έλληνες του χαρίζουν το σπίτι και του λένε δεν πειράζει βρε αδερφέ χαλάλι σου το δάνειο. Αυτά έλεγε τις προάλλες και ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος κ Στουρναρας. Τι να την κάνουν την τράπεζα στο Άργος; για παγκάρι είμαστε.

  2. Σε δύο πράγματα θα διαφωνήσω με το παραπάνω κείμενο.
    Το πρώτο ότι οι κινητοποιήσεις και οι συγκεντρωσεις, δεν έχουν κανένα νόημα.
    Όταν μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει ξεκάθαρο μήνυμα και γίνεται στο σωστό πολιτικό πλαίσιο, πάντα έχει αποτέλεσμα.
    Πόσοι από εσάς γνωρίζετε πόσα εκατομμύρια ξοδεύει η Εθνική Τράπεζα για να μας πείσει ότι έχει καλή Εταιρική Ευθύνη;
    Οι πολυεθνικές Εταιρείες ξοδεύουν εκατομμύρια, για να πείσουν τις κοινωνίες ότι τις ωφελούν. Ότι είναι χρήσιμες.
    Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, σωστά οργανωμένες και με δυνατά επιχειρήματα, τους χαλάνε την εικόνα.
    Στο δεύτερο που θα διαφωνήσω, είναι το απρόσωπες εταιρείες.
    Δεν υπάρχουν απρόσωπες εταιρείες, υπάρχουν πρόεδροι με ονοματεπώνυμο, υπάρχουν διευθυντές με ονοματεπώνυμο, όλοι όσοι παίρνουν τις αποφάσεις, είναι υπαρκτά πρόσωπα. Με σάρκα και οστά.
    Αν το υποκατάστημα του Άργους Ορεστικού, είναι κερδοφόρο, με την σωστή πίεση δε θα κλείσει.
    Το σύστημα δεν είναι απρόσωπο, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύεται.
    Αν ήταν απρόσωπο, δε θα βλέπατε ποτέ παραιτήσεις προέδρων ή διευθηντών, όταν κάτι πάει πολύ στραβά.

Back to top button