ΚαστοριάΝεστόριοΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Σαν σήμερα το 1948 εκτελέστηκε ο εγκληματίας πολέμου και σφαγέας της Καστοριάς, Άντον Κάλτσεφ

“Όταν πατούσε στην Καστοριά, η πόλη έτρεμε” – Προπαγάνδιζε την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία – Οι σφαγές, η δίκη και η εκτέλεσή του…

15 Φεβρουαρίου 1946. Η πρώτη δίκη εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα ήταν γεγονός. Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη. Δικάζονταν δύο εκπρόσωποι της βουλγαρικής και ιταλικής θηριωδίας στη Μακεδονία. Ήταν ο βούλγαρος αρχικομιτατζής Άντον Κάλτσεφ και ο ιταλός υπολοχαγός, Τζιοβάνι Ραβάλι.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων για τη δράση τους ήταν ανατριχιαστικές:
η κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα στο Νεστόριο Καστοριάς ήταν καθημερινά γεμάτη πτώματα Ελλήνων που είχαν βασανιστεί από τους κατηγορούμενους. Άλλους τους κρεμούσαν από τα χέρια ώστε να εξαρθρώνονται τα άκρα και τους στριφογύριζαν στον αέρα. Άλλους τους γέμιζαν τα έντερα με αέρα και τους μαστίγωναν.
Το κατηγορητήριο μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μαζί με συνεργάτες τους προσπάθησαν να αλλοιώσουν την εθνική σύνθεση των κατεχόμενων περιοχών από τον Άξονα. Χρησιμοποιούσαν ψυχολογική και σωματική βία και ανάγκαζαν τους Έλληνες να γραφτούν στο βουλγαρικό κομιτάτο….
Οι καταθέσεις στο δικαστήριο για τον αρχικομιτατζή ήταν αποκαλυπτικές: «Όταν πατούσε στην Καστοριά έτρεμε η πόλη ολόκληρη. Πάνοπλος σαν αστακός, λεηλατούσε, έσφαζε, κρέμαγε και εκτελούσε χωρίς δίκη πολίτες».
Η σφαγή της Κλεισούρας…

Διαβάστε τη συνέχεια στο mixanitouxronou.gr

 

 

One Comment

  1. Το παραπάνω άρθρο παραλείπει να αναφέρει ότι ο Αντόν Κάλτσεφ ήταν από την Καστοριά. Είχε γεννηθεί στο χωριό Σπήλαια (Ζούζελτσι) της Καστοριάς το 1910 και εγκαταστάθηκε από μικρός στη Βουλγαρία όταν οι Βουλγαρόφρονες γονείς του επέλεξαν την εθελούσια μετοίκηση ύστερα από την σχετική συμφωνία περί ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μετά τους Βαλκανικούς και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Back to top button