Τα Fake Νews βλάπτουν σοβαρά την Καστοριά

Υπάρχει μία έντονη φήμη εδώ και καιρό πως έχουν φύγει από την πόλη 10.000 άτομα.
Πως βγήκε αυτό το συμπέρασμα;
Η αρχή έγινε από μία ανάρτηση σε τοπικό ειδησεογραφικό blog για «Ρεκόρ μείωσης πληθυσμού της Καστοριάς
Τελικά ο κόσμος όλος πλέον, μιλάει για αυτή την περιβόητη «τεράστια μείωση πληθυσμού»

Πόσο αληθινό είναι αυτό;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στον Νομό. Καστοριάς από την απογραφή του 2011 ως το 2018 υπήρχε μείωση 5,16% δηλαδή 3.169 άτομα λιγότερα σε όλον τον Νομό.

Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;
Η φήμη αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι στην επιχειρηματικότητα στην πόλη, δημιουργώντας αρνητική επιχειρηματική ψυχολογία και λανθασμένους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Όποιος θέλει να επενδύσει βλέπει σαν εμπόδιο την υποτιθέμενη τεράστια μείωση πληθυσμού.
Πως θα ανοίξει ένα εμπορικό κατάστημα αν έχει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε ένα κοινό 8.000;

Πόσο κόσμο να έχει διώξει άραγε αυτή η φήμη

Νομίζω αρκετά προβλήματα έχει η πόλη, μας έχει γίνει συνήθειο να δημιουργούμε και άλλα από μόνοι μας, έχουμε την αυτοκαταστροφική μανία να βάζουμε τα χεράκια μας να βγάζουμε τα ματάκια μας.

Εγώ είμαι επιχειρηματίας στην πόλη σχεδόν 20 χρόνια και αυτή η φήμη μου κάνει ζημιά όπως και σε κάθε επαγγελματία. Ακόμα και 1.000 να είμασταν θα έπρεπε να λέγαμε 20.000 και παραπάνω. Τώρα καθόμαστε και διώχνουμε κόσμο από μόνοι μας.

Από σχόλιο του Δημήτρη Μητσόπουλο

Τα επίσημα στοιχεία εκτίμησης πληθυσμού της Ελληνικής στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ)

 

 

 

 

1 σχόλιο

  1. Το ψέμα κάνει μεγάλο κακό στην οικονομία. Μακροπρόθεσμα είσαι χαμένος 100%. Ακόμα και 1000 άτομα να είμαστε θα έπρεπε να λέμε ότι Είμαστε 20.000! Απαράδεκτη δήλωση. Αν η Καστοριά θέλει πραγματική ανάπτυξη να δει την πραγματικότητα. Αυτό βέβαια σε επίπεδο στρατιγικής σκέψης θα ενοχλησει πολλούς. Γιατί δεν έχουν. Η απογραφή είναι μεν επίσημη αλλά δεν λέει την αλήθεια για το σήμερα. Αν είσαι επιχειρηματίας θέλεις τα πραγματικά νούμερα. Αν η Αστυνομία ή κάποιος άλλος μπορεί να κάνει εκτίμηση τότε θα το λάβεις υπόψη σου. Το πληθυσμιακό κριτήριο παίζει μεγάλο ρόλο, όμως η Καστοριά δεν βρίσκεται πλέον σε αυτή την οικονομική φάση. Έχει τρομερή μείωση πληθυσμού από το 2010 και μετά. Η Καστοριά βρίσκεται στην φάση της ανασυγκρότησης. Ξεκινά σχεδόν από το μηδέν.