ΑθλητικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Πριν 30 χρόνια: Όταν η Καλλιθέα Καστοριάς που αγωνιζόταν στο Β’ τοπικό, απέκλεισε τον πανίσχυρο τότε Παναργειακό της Δ’ Εθνικής (μεγάλο αφιέρωμα – βίντεο ο αγώνας)

Ήταν μια συννεφιασμένη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 1989, όταν η Καλλιθέα Καστοριάς, πανηγύρισε την μεγαλύτερη, ίσως νίκη στην ιστορία της, αποκλείοντας από τον θεσμό του Κυπέλλου, μία ομάδα που ήταν δύο κατηγορίες πάνω από αυτήν, τον Παναργειακό!

 Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής

Η μεγαλύτερη ίσως, έκπληξη όλων των εποχών στην ιστορία του θεσμού Κυπέλλου ΕΠΣ Καστοριάς, σημειώθηκε την περίοδο 1989-1990. Μεγάλο «θύμα», είχε πέσει ο πανίσχυρος εκείνη την εποχή Παναργειακός, όταν μετά από ένα δραματικό ματς που κρίθηκε στα πέναλτι, αποκλείστηκε στη Γ’ φάση, από την Καλλιθέα Καστοριάς. «Ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος των εφημερίδων της εποχής.

Δικαιολογημένα είχε χαρακτηριστεί τεράστια έκπληξη και μέχρι και σήμερα διατηρεί αυτό το προνόμιο, μιας και κάτι αντίστοιχο, δεν έχει σημειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Την εποχή εκείνη λοιπόν, η ομάδα της Καλλιθέας, ήταν μία νεανική ομάδα που διέθετε αρκετό ταλέντο και συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, στο οποίο και πρωταγωνιστούσε, διεκδικώντας την άνοδο στην Α’ κατηγορία.

Στην Καλλιθέα, αγωνιζόταν αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, που στην πορεία πήραν μεταγραφή και αγωνίστηκαν σε ανώτερες  κατηγορίες, όπως ο Κορμαρής, ο Φιδάνης, ο Γιαννικώτσιος, ο Μαυροδήμος, ο Κυρτσόπουλος, ο Κάσσος, ο Παύλου, ενώ προπονητής ήταν ο Γιάννης Κορτσονίδης.

Επίσης, ο Παναργειακός, μία ιστορική και έμπειρη ομάδα, συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, ήταν πανίσχυρος, με πολλές φιλοδοξίες και με προπονητή τον Αντώνη Μιχαλακόπουλο, είχε ενισχυθεί με σημαντικές μεταγραφές, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει την άνοδό του στην Γ’ Εθνική.

Σπουδαία ονόματα διέθετε εκείνη την εποχή το ρόστερ του Παναργειακού, και οι περισσότεροι στο μέλλον, έκαναν καριέρα, όπως Παπαδάμου Ν., Νικολαϊδης Α., Χρήστου Π., Ευαγγελίδης Δ., Γκιάτας Κ., Νικολάου Α., Αντωνίου Ν., Γεωργιάδης, Σονίδης.

Το πρωτάθλημα των δύο ομάδων που είχαν πρωταγωνιστικούς στόχους, εκείνη την περίοδο, βρισκόταν σε εξέλιξη και είχαν δώσει βαρύτητα σε αυτό, όμως, υπήρχαν και οι υποχρεώσεις στον θεσμό του Κυπέλλου.

Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Γ’ φάσης Κυπέλλου και η ΕΠΣ όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 1989.

Ωστόσο, για να φθάσουν μέχρι εκείνη την φάση Κυπέλλου, νωρίτερα είχαν αποκλείσει :
Α’ ΦΑΣΗ
Καλλιθέα – Μακροχώρι                               2-0
Γράμμος Μαυροχωρίου – Παναργειακός     0-2

Β’ ΦΑΣΗ
Πευκόφυτο – Καλλιθέα                               1-3
Ασπροκκλησιά – Παναργειακός                  0-4

Γ’ ΦΑΣΗ
Παναργειακός – Ποριά                              2-2 (5-3 πεν.)
Νταηλάκη – Καλλιθέα                              2-2 (2-3 πεν.)

Το διαιτητικό τρίο αποτελούσαν οι Θεοδωρίδης Π., Καραμανίδης Λ., και Τζαχαλής Γ., ενώ ο αγώνας διεξήχθη στο «ξερό» στάδιο της πόλης.

Το ματς είχε ξεκινήσει και κανείς δεν φανταζόταν την εξέλιξη και το φινάλε. Σχεδόν όλοι θεωρούσαν το ματς μια τυπικής διαδικασία για τον Παναργειακό, που ήταν άλλωστε και το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση.

Οι κοκκινόμαυροι, παρατάχθηκαν στο ματς με μόλις 13 παίκτες (16άδα ήταν εκείνη την εποχή η σύνθεση), αλλά όπως αποδείχτηκε, υποτίμησαν τον αντίπαλό τους κάτι, που τελικά το «πλήρωσαν», γνωρίζοντας μία ταπεινωτική ήττα, από μία ομάδα δύο κατηγοριών κατώτερη, μία ήττα που έμεινε στην ιστορία.

Ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα κι έτσι, το ματς οδηγήθηκε στην ημίωρη παράταση. Όμως και σε αυτήν, το μεγάλο φαβορί, ο Παναργειακός δεν κατάφερε να σκοράρει και ο αγώνας κρίθηκε στα πέναλτι. Μάλιστα, στην διαδικασία των πέναλτι, ο Παναργειακός έκανε αλλαγή τερματοφύλακα, με τον έμπειρο και βασικό Γεωργιάδη, να παίρνει την θέση του Τσιόλη.

Ωστόσο, την… ρώσικη ρουλέτα, οι άπειροι και νεαροί παίκτες της Καλλιθέας την αντιμετώπισαν ψύχραιμα και με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα Χρήστο Τράσια, που απέκρουσε 2 πέναλτι, έκαναν την τεράστια έκπληξη, επικρατώντας με σκορ 4-2.

Με τη λήξη του αγώνα εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές στο στρατόπεδο της Καλλιθέας, όπου, παίκτες, παράγοντες και προπονητής, πανηγύρισαν την μεγάλη αυτή την ιστορική νίκη-πρόκριση, κόντρα στον Παναργειακό.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

1.Παύλου Κ. (Καλλιθέα)                    1-0
2.Νικολάου Α. (Παναργειακός)    απόκρουση Τράσια
3.Κορμαρής Κ. (Καλλιθέα)               2-0
4.Γκιάτας  Κ. (Παναργειακός)          2-1
5Κάτσιας  Κ.  (Καλλιθέα)    απόκρουση Γεωργιάδη
6.Σονίδης Γ. (Παναργειακός)    απόκρουση Τράσια
7.Μαυροδήμος Σ. (Καλλιθέα)          3-1
8.Νικολαϊδης Α. (Παναργειακός)     3-2
9.Γιαννικώτσιος  Σ. (Καλλιθέα)       4-2
Διαιτητές : Θεοδωρίδης, Καραμανίδης, Τζαχαλής
Οι συνθέσεις :
Καλλιθέα :
Τράσιας Χ., Κυρτσόπουλος Π., Ρότσιας Ι., Κάσσος Θ., Γιαννικώτσιος Σ., Τσαμήνας Γ., Μαυροδήμος Σ., Λιουλιάκης Δ., Κορμαρής Κ., Παύλου Κ., Κοτίδης Π. (Αναπλ.  Κάτσιας Κ., Ποστεκίδης Χ., Φιδάνης Α., Γιαννούλης Γ.)
ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ : Τσιόλης Θ., Βασιλειάδης Χ., Νικολαίδης Α., Αντωνίου Ν., Παπαδάμου Ν., Χρήστου Π., Νικολάου Α., Τσανασίδης Π., Ευαγγελίδης Δ., Γκιάτας Κ., Αμπατζίδης Α. (Αναπλ. Γεωργιάδης Ν., Σονίδης Ι.)

ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ

*Να θυμίσουμε, ότι στη συνέχεια του θεσμού, στην ημιτελική φάση Κυπέλλου, όπου για πρώτη φορά είχε προκριθεί η Καλλιθέα, έχασε εντός έδρας από την Αστραπή Μεσοποταμίας με το ευρύ σκορ 0-6 στις 15 Φεβρουαρίου.
Την περίοδο εκείνη, η Αστραπή Μ. συμμετείχε στην Δ’ Εθνική και κατέκτησε τελικά το Κύπελλο, επικρατώντας στον Τελικό της 28ης Φεβρουαρίου 1990, με σκορ 2-1 της ΑΕ Καστοριάς, η οποία συμμετείχε στην Α’ ΕΠΣ.

*Τριάντα χρόνια μετά, σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, οι δύο ομάδες, που συμμετέχουν όμως, στην ίδια κατηγορία, θα ανταμώσουν σε θεσμό Κυπέλλου της Δ’ φάσης, αυτή τη φορά στην έδρα του Παναργειακού.
                                 Καμία ομάδα δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα

Όπως προαναφέραμε πρωταρχικός στόχος των δύο ομάδων εκείνη της περίοδο, ήταν η άνοδος στην επόμενη κατηγορία. Καθ’ όλη την διάρκεια των πρωταθλημάτων τους, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο, όμως, τελικά, καμία από τις δύο ομάδες δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο.

Η Καλλιθέα Καστοριάς, τερμάτισε στην 3η θέση στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας με 35 βαθμούς (Πρωταθλήτριες ομάδες αναδείχθηκαν ο Γράμμος Μαυροχωρίου 51 β. και ο Απόσκεπος 39 β.)., ενώ τρία χρόνια αργότερα (1992-93) υποβιβάστηκε στην Γ’ κατηγορία.

Στην Δ’ Εθνική ο Παναργειακός, συμμετείχε στον β’ όμιλο, τερμάτισε τελικά στην 4η θέση με 40 βαθμούς, πίσω από Φοίνιξ Πολίχνης 48 β., Παύλος Μελάς Θεσ. 48 β. και Αναγέννηση Χαλκηδόνας, πρωταθλήτρια με 50 β. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά, 1990-91 ο Παναργειακός στέφθηκε πρωταθλητής και για πρώτη φορά στην ιστορία του ανήλθε στην Γ’ Εθνική.

 ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΑΤΣ:

sentranews.gr

 

 

 

 

Back to top button