ΕλλάδαΚαστοριά

Μετά τη ΔΕΗ η ΛΑΡΚΟ – “Σπάσιμο” στα τρία για να ιδιωτικοποιηθεί

“Η κυβέρνηση διασφάλισε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, θα επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της με ένα νομοσχέδιο που νοιάζεται και για τη ΔΕΗ και για τους καταναλωτές και φορολογούμενους”, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.

Χαρακτήρισε δε τη ΛΑΡΚΟ ως “το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε μετά την ΔΕΗ” προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά και δίκαια αυτό το θέμα δεκαετιών στοχεύοντας συνολικά “σε μια λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους”.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η πρώτη που κάνει πράξη την απολιγνιτοποίηση και πρόσθεσε ότι στα μέσα του 2020 θα παρουσιαστεί ένα master plan Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας.

Όσον αφορά τους στόχους σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανέφερε πως αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της συμμετοχής τους στο 35% της κατανάλωσης ενέργειας, μέχρι το 2030, έναντι 17% σήμερα και της συμμετοχής τους τουλάχιστον στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής έναντι αρχικού στόχου 56%

Ανέφερε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που παρουσιάστηκε, προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ ενώ, μεταξύ άλλων, “μόνο από την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορούν να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας έως το 2030”.

“Σπάσιμο στα τρία”, καμία κάλυψη των εργαζόμενων

Τη συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη, ακολουθεί δημοσίευμα της Καθημερινής μέσα στο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το οποίο, η ΛΑΡΚΟ θα “σπάσει στα τρία“, βγαίνοντας σε αναζήτηση αγοραστή, “καθαρή από υποχρεώσεις, απαλλαγμένη από κρατικές ενισχύσεις και χωρίς δεσμεύσεις για τους εργαζομένους, όπως αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πρώτη εταιρεία θα μεταφερθούν όλα τα χρέη και οι υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ, στη δεύτερη τα ορυχεία και στην τρίτη το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Οι δύο τελευταίες θα διατεθούν στη συνέχεια προς πώληση μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών στο πλαίσιο σχεδίου που είχε εκπονηθεί το 2014.

Όσον αφορά τα εργασιακά, ο κ. Χατζηδάκης είχε πει ότι δεν θα υπάρξει καθεστώς συνέχειας του υφιστάμενου μισθολογίου και συμβάσεων και πως ο νέος επενδυτής θα υπογράψει, με όσους εργαζομένους επιλέξει να παραμείνουν στην νέα εταιρεία, συμβάσεις εργασίας με μισθολόγια αντίστοιχων μεταλλευτικών εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το σχέδιο τριχοτόμησης της εταιρείας επεξεργάζονται αυτή την περίοδο νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου, του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΗ, η οποία εκτός από μεγαλύτερος πιστωτής είναι και μέτοχος σε ποσοστό 11,45%.

Σε αναβρασμό βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, προγραμματίζοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρυμνα, με τη συμπαράσταση και πολλών άλλων σωματείων.

Τσίπρας: Στο manual του νεοφιλελευθερισμού

Στο ζήτημα της ΔΕΗ είχε αναφερθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι της Αλεξανδρούπολης.

“Το να λύσεις ένα πρόβλημα μετακυλίοντας το κόστος στον καταναλωτή (500 εκατομμύρια) είναι εύκολο. Δημιούργησαν ένα κλίμα απαξίωσης της ΔΕΗ για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις της εκποίησης και της αύξησης του κόστους στον καταναλωτή καθώς και της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων που έχουν επενδύσει στην ενέργεια” ανέφερε, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Η τακτική του αρμόδιου υπουργού είναι στο manual του νεοφιλελευθερισμού, πως απαξιώνεις μία επιχείρηση πριν την εκποιήσεις. Παράλληλα προωθούν και μία διαδικασία προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, αναβιώνοντας παθογένειες του πελατειακού κράτους” πρόσθεσε.

Η ΛΑΡΚΟ

Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία “ΛΑΡΚΟ” είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου.

Διαθέτει μεταλλεία στην περιοχή της Εύβοιας, στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας που απασχολεί την πλειονότητα των εργαζομένων της επιχείρησης.

Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963 από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη Μποδοσάκη.

Το 1966 ολοκληρώνεται η κατασκευή του εργοστασίου στη Λάρυμνα και το 1968 ολοκληρώνεται η κατασκευή οικισμού για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Τα μεταλλεία της Εύβοιας μπαίνουν σε πλήρη εκμετάλλευση το 1969 και το 1972 προστίθενται δύο νέες ηλεκτρικές κάμινοι.

Το 1977 εγκαθίσταται η πρώτη σε μήκος μεταφορική ταινία στην Ευρώπη, με μήκος 7,5 χλμ. για να μειώσει το κόστος μεταφοράς του μεταλλεύματος με φορτηγά αυτοκίνητα.

Το 1989 η ΛΑΡΚΟ υφίσταται εκκαθάριση και αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Μέτοχοι στη νέα εταιρεία γίνονται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η ΔΕΗ και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ).

Το 1992 ανοίγει νέο ορυχείο στη θέση Ιεροπηγή Καστοριάς.

Από το 2004 περνά ξανά σε περίοδο κερδοφορίας και προσπαθεί να ανανεώσει τον εργοστασιακό εξοπλισμό της.

Το 2005 ήταν η μόνη ευρωπαϊκή εταιρεία που παρήγαγε νικέλιο από αυτόχθονες πηγές, ενώ κάλυπτε το 6% της πανευρωπαϊκής ζήτησης σε νικέλιο.

Το 2009 συνέβησαν δύο αλλεπάλληλα ατυχήματα ύστερα από εκρήξεις σε καμίνους.

Δόθηκε, επίσης, εντολή προσωρινής αναστολής λειτουργίας στις καμίνους, προκειμένου να ελεγχθούν.

Στις 9/12/2013 ένας 41 χρόνος χάνει τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων.

Το 2013 υπήρξε μια πτώση παραγωγής της τάξης του 10% μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2012, χρονιά κατά την οποία η παραγωγή ανήλθε στο επίπεδο των 18.600 tn νικελίου και οι πωλήσεις σε 19.071 tn δημιουργώντας ιστορικό ρεκόρ.

Οι εξαγωγές για το 2013 ανήλθαν σε 17.054 tn Ni με παράλληλη εξάντληση των αποθεμάτων ετοίμου προϊόντος.

 

nooz.gr

Back to top button