Νερό, το πολυτιμότερο αγαθό στην Καστοριά το 2020 (γράφει ο Αναστάσιος Γουγούσης)

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες της περιφερικής ενότητας Καστοριάς είναι η ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα και οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τη χρήση του πολυτιμότερου αγαθού, του ύδατος.

Οι χημικές ενώσεις που βρέθηκαν να επιβαρύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα είναι το τετραχλωροαιθηλένιο και τριχλωροαιθηλένιο οι οποίες εντάσσονται στους παράγοντες αυξημένης πιθανότητας καρκινογένεσης σύμφωνα με την( E.P.A) υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας των Η.Π.Α. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο έχει ταξινομήσει το τετραχλωροαιθυλένιο ως καρκινογόνο της Ομάδας 2Α . Επηρεάζουν επίσης και το νευρικό σύστημα με εμφάνιση νόσων όπως το Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον ,αλλά και το ήπαρ (συκώτι) και το λιπώδη ιστό όπου και εναποτίθενται . Η εναπόθεση των ουσιών είναι προσθετική στον οργανισμό δηλαδή δεν αποβάλλονται από αυτόν ,ούτε μεταβολίζονται. Αναφερόμενος σε μια συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτ Μακεδονίας ο κ Άλκης Στάμου επιβεβαίωσε ότι η ρύπανση είναι και στον υδροφόρο ορίζοντα από το Άργος Ορεστικό, Kωσταράζι, Αμπελόκηπους, Κορησό, Βασιλειάδα, Μαυροχώρι, Τοιχιό όπως και ο δυτικός Μεσοποταμία ,Καλοχώρι ,Πεντάβρυσο, Χιλιόδενδρο αλλά και βορειοδυτικά Κορομηλιά, Ψαλίδα, Μπούζ Μπουνάρ.

Οι υδροφόροι ορίζοντες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους . Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Κ από τις αναλύσεις που πραγματοποιεί το νερό σε όλες τις περιοχές είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση για τις παραμέτρους που εξετάζονται . Όμως θα πρέπει να γίνει έλεγχος του νερού στα δίκτυα ύδρευσης αλλά και στις δεξαμενές, τις πηγές, τις γεωτρήσεις, έλεγχος των επιφανειακών υδάτων και υπογείων.

Επίσης πρέπει να εξεταστούν και τα δίκτυα άρδευσης επειδή οι χημικές ενώσεις με την άρδευση μεταφέρονται στο έδαφος άρα στις καλλιέργειες –τροφές που καταναλώνουμε εμείς και τα ζώα που εκτρέφουμε. Θα πρέπει να ελεγχθούν συστηματικά τα εδάφη και το υπέδαφος γύρω από τις επιχειρήσεις όπως και οι επιχειρήσεις αν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους και οι εν ενεργεία αλλά και όσες δεν βρίσκονται σε λειτουργία.

Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων Περιφέρειας, Αντιπεριφερειών Καστοριάς, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής όπως και των Δήμων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού και της ΔΕΥΑΚ αλλά και των επιχειρήσεων θα πρέπει να ενημερωθεί ο πληθυσμός της περιοχής για τα αποτελέσματα.

Να εντοπιστούν από τις υπηρεσίες ελέγχου οι ρυπαντές και να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για την περιβαλλοντική ευθύνη των επιχειρήσεων ενεργών και μη ενεργών. Με τη συνεργασία όλων των φορέων να βρεθούν λύσεις για την αποθήκευση και επεξεργασία των τοξικών λυμάτων άμεσα. Επίσης θα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απορρύπανση και αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα επειδή οι ουσίες με τις οποίες επήλθε η ρύπανση έχουν μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής.

Τέλος θα πρέπει να γίνει μια πολυπαραγοντική αναδρομική μελέτη για τις επιπτώσεις στη υγεία των πολιτών από υγειονομικούς επιστημονικούς φορείς με τη συμμετοχή και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Με τη συνεργασία και συντονισμό όλων των φορέων και των επιχειρηματιών οι κάτοικοι της Π.Ε. Καστοριάς θα είναι σε θέση να καταναλώνουν ποιοτικά κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση αλλά και για κάθε άλλου είδους χρήσεις του πολυτιμότερου αγαθού στον πλανήτη που δίνει ζωή σε όλους και όλα το ΝΕΡΟ.

Αναστάσιος Γουγούσης

Χειρουργος Ουρολογος- Ανδρολογος

1 σχόλιο

 1. Ας εξαγοράσουμε την κοινωνική συνείδηση…..

  ” Νερό , το πολυτιμότερο αγαθό στην Καστοριά το 2020 ”
  Όχι ! δεν είναι το νερό το πολυτιμότερο αγαθό .
  Το πολυτιμότερο αγαθό είναι τα λεφτά !

  Τα Ραγκουτσάρια ( αλλαγή ημερομηνίας τέλεσής τους ) που θα φέρουν περισσότερα λεφτά , η Σήραγγα της Κλεισούρας που θα φέρει νέα οικόπεδα και λεφτά , οι επί πλέον σχολές στα ΤΕΙ που θα φέρουν περισσότερους νοικάρηδες και περισσότερα λεφτά ( μη διανοηθεί κανείς για ανέγερση Φοιτητικής Εστίας …) , η σιδηροδρομική σύνδεση με την …….Αλβανία που θα φέρει λεφτά , η μεγαλεπίβολη α—λα Τζηκαλάγια αναβάθμιση του αεροδρομίου Άργους που θα φέρει λεφτά ……..γι’αυτά δεν ακούμε κάθε μέρα ;

  Αφού …..θεοποιήσαμε σε τέτοιο βαθμό τα λεφτά , τότε , ίσως μας σώσουν και τα λεφτά :
  ” Πλυντήρια ” και ” βυρσοδεψία ” γούνας δείχνει ο Δήμαρχος Άργους σε σημερινή του ανάρτηση στο Φούιτ , σαν υπεύθυνους για τη ρύπανση του νερού · ε, λοιπόν ,αυτοί οι υπεύθυνοι γουναράδες ας χρηματοδοτηθούν γενναία με 100% επιδότηση , για αριστοποίηση στη διαχείριση των αποβλήτων τους .
  Εννοείται , πως έλεγχος της αξιοποίησης της επιδότησης θα είναι δρακόντειος .

  Εάν για μερικούς ισχύει μόνο η ηθική της αγοράς και η κοινωνική συνείδηση είναι θέμα αγοραπωλησίας , τότε , ας τους την εξαγοράσουμε , οι άνθρωποι δεν πρόκειται να ….προσβληθούν …….