Καστοριά

Γιατί καταψήφισε ο Γεώργιος Τίγκας το πρόγραμμα έργων του Δήμου Καστοριάς για το 2020

Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα έκτέλεσης έργων για το 2020, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Τίγκας μειοψήφησε, καταθέτοντας εγγράφως τα εξής:
«Για το τεχνικό πρόγραμμα – γενικότερα Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καστοριάς για το έτος 2020 που συζητάμε σήμερα, θα το ακολουθήσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του έτους 2020. Ο προϋπολογισμός αυτός θα είναι προέκταση του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα.
Για παράδειγμα, ενώ ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020, για την ίδια περίοδο προβλέπει πως η αύξηση του μέσου μισθού θα φθάσει μόλις το 1,2%. Ταυτόχρονα οι φόροι για τους εργαζόμενους προβλέπεται να αυξηθούν μέσα στο 2020 κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Ό,τι εισπράξουν οι εργαζόμενοι απ’ τις όποιες αυξήσεις, θα το γυρίσουν πίσω στο κράτος του κεφαλαίου με τη μορφή φόρων για να το ξαναγυρίσει στο μεγάλο κεφάλαιο με τη μορφή επιχορηγήσεων.
Η φοροεπιδρομή στο λαό εντείνεται, με τους συνολικούς φόρους να αυξάνονται στα 52,2 δισ. ευρώ απ’ τα 51,4 δισ. πέρυσι, τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους να αυξάνονται στα 28,6 δισ.€ από 27,9 δισ. το 2019, και το φόρο εισοδήματος που πληρώνουν οι εργαζόμενοι να αυξάνεται επίσης στα 11,4 δισ.€ από 11,1 δισ. το 2019. Τα ίδια τα στοιχεία του προϋπολογισμού αποδεικνύουν την κυβερνητική κοροϊδία για «μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης» του λαού με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο ταξικός χαρακτήρας της ανάπτυξης αποδεικνύεται επίσης από τη διάρθρωση των κρατικών δαπανών και τις προσπάθειες «εξοικονόμησής» τους. Χαρακτηριστικά, ο προϋπολογισμός προβλέπει νέα  11
συρρίκνωση κατά 500 εκ.€ στο κονδύλι για τις συντάξεις και «εξοικονόμηση» στις δαπάνες των ΟΤΑ ύψους 110 εκ.€ μέσα απ’ την αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων των δήμων, δηλαδή μέσα από μεγαλύτερη απομύζηση των εργαζόμενων – λαϊκών στρωμάτων απ’ το τοπικό κράτος.
Ο προϋπολογισμός δεν έχει φυσικά μόνο χαμένους. Η ταξική πολιτική σε επίπεδο φορολογίας φαίνεται αν δει κανείς πως το μοναδικό κονδύλι φόρων που μειώνεται είναι η φορολογία των επιχειρήσεων, που υποχωρεί στα 4 δισ.€ , από 4,5 δισ.€ το 2019, λόγω της «δραστικής μείωσης των συντελεστών».
Αυστηρότατο πλαίσιο ελέγχου
Το τεχνικό πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα, τα δημοτικά τέλη που «συζητήσαμε» πριν λίγο καιρό, ο προϋπολογισμός που έρχεται καταρτίζονται κάτω από πολύ αυστηρούς ελέγχους του αστικού κράτους.
Αυτό το λέμε γιατί υπάρχουν ειδικοί εγκύκλιοι από το υπ. Εσωτερικών, εποπτεία από το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το υπ. Οικονομικών, δηλαδή ένα ολόκληρο κατασταλτικό πλαίσιο συμμόρφωσης στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας και της φορομπηξίας. Η κύρια υποχρέωση είναι αυτή του ισοσκελισμού εσόδων – εξόδων στην κατάρτιση και την υλοποίηση τους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον το κράτος και η κυβέρνηση δεν αφήνουν όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μία πρόταση, αφού θα πρέπει να υποβάλλει αιτιολογική έκθεση και αυτή να έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή. Δηλαδή όποιος θέλει να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ή να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι κατά 20-30% θα πρέπει να πείσει ότι αυτό δεν πλήττει τα δημοσιονομικά της χώρας και του Δήμου!!!
Ένα σύνολο μέτρων πειθάρχησης με την δημοσιονομική πολιτική και την αστική στρατηγική την οποία οφείλει θεσμικά να ακολουθεί η Τοπική Διοίκηση. Τις νέες αυτές ρυθμίσεις της ΝΔ για την «κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ», τις ζήσαμε και στον Δήμο μας στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη, που οι αρνητικές ψήφοι εξοβελίστηκαν και το 19/40 βαφτίστηκε πλειοψηφία.
Όλα αυτά την στιγμή που οι Δήμοι έχουν ως κύρια αρμοδιότητα το σχεδιασμό και την διαχείριση τομέων της κοινωνικής πολιτικής και βασικών υποδομών της. Μια κοινωνική πολιτική που δεν δένεται με τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας και τις δυνατότητες της εποχής και της επιστήμης άλλα με τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου.
Στα πλαίσια αυτά η κρατική χρηματοδότηση για τους δήμους σε σχέση με το 2009 – στην αφετηρία της κρίσης- έχει μειωθεί πάνω από 62% . Η παραπάνω εικόνα είναι παραδεκτή από όλους σας, όμως κανένας σας δεν έχει ως αίτημα την επάνοδο της χρηματοδότησης στα επίπεδα του 2009, που ως μέγεθος και τότε δεν κάλυπτε τις ανάγκες. Όλοι προβάλλετε και υπερασπίζεστε την επιχειρηματική δράση και την ανταπόδοση ως μονόδρομο.
Για το τεχνικό πρόγραμμα – συγκεκριμένα
Πρέπει να δηλώσουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει κάποια εναντίωση τα έργα που προτείνει το τεχνικό
πρόγραμμα του Δήμου Καστοριάς για το έτος 2020. Όλα αυτά τα έργα στην πλειοψηφία τους λίγο πολύ θα βοηθήσουν. Η κύρια διαφωνία και κριτική μας έγκειται στο ότι αυτά τα έργα δεν φτάνουν σε καμιά
περίπτωση να ανακουφίσουν τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Είναι σταγόνα στον ωκεανό και πίσω από την δικαιολογία ότι αυτά είναι τα «περιθώρια» τελικά τσαλακώνει τα όνειρα των συνανθρώπων μας.
Απουσιάζουν έργα πολιτικής προστασίας, έργα και μελέτες για την αντισεισμική θωράκιση των
δημόσιων κτιρίων και των σχολείων. Δεν προβλέπονται ποσά για αντιπλημμυρικά έργα.
Για την κατάσταση που επικρατεί και ότι ο προγραμματισμός δεν φτάνει για πολλά πολλά, είναι χαρακτηριστικό ότι σημαντικά  έργα που πρότειναν συμπολίτες μας μέσα από τους μαζικούς τους φορείς, ακόμη και στην Επιτροπή Διαβούλευσης,
δεν εντάχθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
α) τις παρεμβάσεις στα Δημόσια κτίρια για την ελεύθερη και ισότιμη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία – ΑΜΕΑ.
β) Δεν προβλέπεται ανέγερση καινούριου Νηπιαγωγείου στην περιοχή της Χλόης ενώ είναι γνωστό ότι 2 νηπιαγωγεία συστεγάζονται στο 9ο Δημοτικό Σχολείο σε χώρους του Ειδικού Σχολείου το οποίο δεν μπορεί πλέον λόγω της αύξησης των παιδιών που φοιτούν σε αυτό να τους παρέχει τις υπηρεσίες και τα εργαστήρια που πρέπει. Το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε για συζήτηση και στη ΔΕΠ, η οποία δεσμεύθηκε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα γνωμοδοτήσει.
γ) Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καστοριάς, που τώρα στεγάζεται στο ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού, έχει ζητήσει με έγγραφο του στις 13-11-2019, που κατατέθηκε στο Δήμο Καστοριάς με αριθμό πρωτοκόλλου 21297, την μεταστέγασή του στο Δήμο Καστοριάς. Κρίνεται επιτακτική η δημιουργία νέας Σχολικής Μονάδας στην οποία θα υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες υποδομές για παιδιά με ειδικές ανάγκες ώστε να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.
δ) Η κατασκευή Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς.
Όλα αυτά φανερώνουν το κυνικό και αποκρουστικό πρόσωπο μιας πολιτικής που με κάθε πτυχή και έκφραση της έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι ανάγκες της δεν συναντιούνται με τις λαϊκές ανάγκες για προστασία της ζωής του λαού, της περιουσίας του, τις ανάγκες για παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό, ελεύθερο χρόνο.
Με βάση τα παραπάνω, όπως γίνεται κατανοητό, καταψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα».

Όλα τα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος Καστοριάς για το 2020 (πίνακες)

 

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Καστοριάς για το 2020

 

One Comment

Back to top button