ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολις Καστοριάς

Τη διοργάνωση εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση  του  1821 αλλά και με αφορμή την πρόσφατη κατάταξη των Νεομαρτύρων της Καστοριάς στον Αγιολόγιο της εκκλησίας, προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολις Καστοριάς.

Αυτό ανακοίνωσε ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο fonikastorias.gr.

Όπως ανέφερε ο Σεβασμιότατος,   η  Ιερά Μητρόπολις Καστοριάς συμμετέχει  ενεργά στις εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο των  200 χρόνων από την  επανάσταση του  ΄21.

«Ήδη έχουμε στείλει ένα δικό μας πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις τις οποίες προγραμματίζει η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Ιερά Σύνοδος. Βεβαίως, θα υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας,  την Π.Ε Καστοριάς και τους τρεις Δήμους.

Να σημειωθεί  ότι τόσο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς αλλά και οι τρεις Δήμαρχοι, έχουν δείξει αμέριστο ενδιαφέρον. Μαζί θα ετοιμάσουμε τις δικές μας εκδηλώσεις  στον ένδοξο αυτόν τόπο στον οποίο  ζούμε», επισήμανε.

Ο κ. Σεραφείμ  σημείωσε ακόμη ότι με αφορμή την πρόσφατη κατάταξη των Νεομαρτύρων της Καστοριάς στο  Αγιολόγιο της εκκλησίας, έχει προγραμματιστεί σειρά δράσεων οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν  και παρουσιάσεις  σχετικών βιβλίων.

«Δεν θα πρέπει  να ξεχνάμε κάτι πολύ  βασικό. Ότι η Καστοριά είναι  πατρίδα ηρώων και μαρτύρων.  Τον  τόπο  αυτόν  στον οποίο περπατάμε, πρέπει να τον πατάμε με πολύ ευλάβεια , γιατί  -όπως έλεγε ο μακαριστός  Χριστόδουλος-  θα πρέπει  να σκεφτόμαστε μήπως κάτω από τα πόδια τα δικά μας,  υπάρχουν οστά μαρτύρων και ηρώων οι οποίοι έβαψαν τον τόπο αυτόν  με το αίμα τους  προκειμένου  εμείς σήμερα να έχουμε την ελευθερία.

Όμως ο τόπος αυτός  είναι και  δεξαμενή αγιότητας. Ψάχνοντας  σε διάφορα βιβλία της Μητροπόλεώς μας, διαπίστωσα ότι η Καστοριά ανέδειξε και   24 Νεομάρτυρες. Επτά  από τους  οποίους  πρόσφατα, κατετάγησαν  στο αγιολόγιο της εκκλησίας.

Ένα μόνο πρέπει να ξέρουμε. Ότι  δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι και πολλοί άλλοι. Γι΄αυτό, ο Θεός να μας ευλογήσει  ώστε να μείνουν τα πρόσωπα αυτά  στην ιστορία και να μας σκεπάζουν με τις πρεσβείες τους και να μας ενισχύουν στον πνευματικό μας αγώνα», υπογράμμισε.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς ανακοίνωσε παράλληλα  ότι την Κυριακή 8 Μαρτίου,( Α΄ Κυριακή των Νηστειών «Ορθοδοξίας»),  η τοπική μας εκκλησία θα τιμήσει τον συντοπίτη μας ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής  του ΑΠΘ Πάνο Τσολάκη,  για την προσφορά του στα γράμματα και την  ιστορία του τόπου μας.

Ε.Ψ.

fonikastorias.gr

 

Back to top button