Καστοριά

Κρίσιμες στιγμές για την Καστοριά (της Ολυμπίας Τελιγιορίδου)

Η πανδημία του Covid19 δημιούργησε στην Π.Ε. Καστοριάς μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που τείνει να γίνει πολύ επικίνδυνη. Ήδη υπάρχουν 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία τα 10 αφορούν άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου Καστοριάς καθώς επίσης  επιβεβαιώθηκαν και 6 θάνατοι από την πανδημία.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα πραγματικά περιστατικά είναι πολύ περισσότερα και αναμένονται και τα αποτελέσματα άλλων ύποπτων περιστατικών καθώς όλα δείχνουν πως η διασπορά του ιού τείνει να πάρει τραγικές διαστάσεις. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη δημιουργεί ανασφάλεια και μεγαλύτερη ευθύνη τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει επιδείξει  υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σοβαρότητα ακολουθώντας την οδηγία «μένουμε σπίτι» και εφαρμόζοντας πιστά όλες τις οδηγίες των επιστημόνων.

Αυτό όμως δεν αρκεί καθώς η περίπτωση της Καστοριάς απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από την κυβέρνηση , κάτι που δεν έχει γίνει με την δέουσα προσοχή μέχρι σήμερα.

‘Όποιος έχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, διαπιστώνει πως δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός. Το Νοσοκομείο βρίσκεται υπό κατάρρευση και λειτουργεί χωρίς καμία καθοδήγηση. Τα περιστατικά που φθάνουν σε αυτό αυξάνονται συνεχώς. Οι δυνατότητες των υποδομών και του προσωπικού έχουν φθάσει στα όριά τους. Δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα μέσα για την ασφάλεια του προσωπικού.

Πολίτες με ύποπτα συμπτώματα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για διενέργεια test. Από όσους πολίτες παίρνονται δείγματα, τα αποτελέσματα είτε έρχονται μετά από ημέρες είτε δεν έρχονται καθόλου. Η κυβέρνηση αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος όσο τα κρούσματα αυξάνονται και δυστυχώς δεν αντιμετωπίζει το θέμα επί της ουσίας.

Έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Να γίνει άμεσα πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, να μεταφερθούν γιατροί από νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, να δοθούν στο προσωπικό όλα τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να δράσουμε άμεσα. Κι αυτό θα γίνει μόνο με τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Κάτι που πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Ούτε καν οι μέχρι χθες θιασώτες της ιδιωτικοποίησης στον τομέα της υγείας. Πόσο πιο εφιαλτικά θα ήταν όλα αν η ΝΔ προλάβαινε να κάνει πράξη το σχέδιό της γι αυτήν την ιδιωτικοποίηση!

Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη με ενότητα πριν είναι αργά. Και αυτή την μάχη θα την δώσουμε με αίσθημα ευθύνης, με αίσθημα συνεισφοράς και λέγοντας την αλήθεια όσο πικρή κι αν είναι.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ελαχιστοποίηση της ζημιάς, η υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων, η στήριξη όσων έχουν ανάγκη και η συλλογική μας αξιοπρέπεια.

Δίνουμε όλοι το παρόν στη μάχη της ζωής..

Ολυμπία Τελιγιορίδου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καστοριάς

Back to top button