Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

Δημήτρης Σαββόπουλος: “Έργο χωρίς φιέστες”

Η δική μας περιφερειακή αρχή έχει θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής. Στην Καστοριά την τελευταία 5ετία δεν είχε ενταχθεί ούτε ένα έργο

Συνέντευξη στους Αντώνη Πουγαρίδη και Ζήση Πιτσιάβα

Μιλώντας για την Καστοριά της αστείρευτης ομορφιάς και των περιοχών όπως ο Γράμμος που «όποιος δεν έχει επισκεφθεί δεν έχει δει τίποτα», ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε., Δημήτρης Σαββόπουλος, ξεδιπλώνει το σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής για την περιοχή μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον «Π», σε μια συνέντευξη εκ βαθέων, ο Δημήτρης Σαββόπουλος, έχοντας βγάλει το καράβι της Καστοριάς από τη φουρτούνα του κορωνοϊού, τονίζει πως όλο αυτό το διάστημα η περιοχή έζησε μια απίστευτη και δύσκολη εμπειρία, παραδέχεται πως «ακόμα είμαστε στο μάτι του κυκλώνα», αλλά θεωρεί πως είναι μεγάλο λάθος να γίνεται πλέον προβολή μέσω της… απαλλαγής από τον covid-19:

«Έχουμε απίστευτες ομορφιές. Περιοχές που δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Δεν βοηθάει πολύ νομίζω να λέμε πως είμαστε καθαροί από τον covid-19. Χρειάζεται στοχευμένη προβολή μέσω της εταιρείας τουρισμού για ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων».

Ο Δημήτρης Σαββόπουλος εξιστορώντας τις δύσκολες ημέρες της Καστοριάς, σημειώνει πως η περιοχή «έφαγε πολύ ξύλο» και συνιστά ιδιαίτερη προσοχή πλέον ακόμα και στις ανακοινώσεις της Περιφέρειας: «Ήταν λάθος ο τίτλος για επιστροφή κρουσμάτων στη Δυτική Μακεδονία», σημειώνει, ενώ με τη βοήθεια μιας εκ των στενών συνεργατών του, δείχνει στον «Π» το σφραγισμένο φάκελο των ημερών της κρίσης.

Ο Δημήτρης Σαββόπουλος μελετώντας το «σφραγισμένο» φάκελο του κορωνοϊού

Μέσα στο συγκεκριμένο φάκελο υπάρχει πλήρης καταγραφή όλων των επιβεβαιωμένων

Μέσα στο συγκεκριμένο φάκελο υπάρχει πλήρης καταγραφή όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η πορεία της πανδημίας στην Καστοριά, αλλά και κάθε ενέργεια που έγινε από την Αντιπεριφέρεια τους 2 κρίσιμους μήνες.

«Εδώ υπήρχε κέντρο επιχειρήσεων», λέει ανακουφισμένος πλέον και θυμάται πως από την πρώτη στιγμή ζητούσε αυξημένα μέτρα για την Καστοριά:

«Ίδια μέτρα για εδώ, ίδια και για περιοχές που δεν είχαν κρούσματα. Αδιανόητο, καθώς λέγαμε με στοιχεία πως αναλογικά είμαστε πολύ μπροστά στην εξέλιξη της πανδημίας», σημειώνει και θυμάται πως η επιλογή ήταν να γίνουν υπερβολικοί ίσως παρά να ζήσει η Καστοριά φαινόμενα Ιταλίας.

                                     «Έργο χωρίς φιέστες – Φυσικό αέριο το 2022»

Πηγαίνοντας στην επόμενη μέρα, ο Δημήτρης Σαββόπουλος στέκεται στις μεγάλες επιλογές της περιοχής και στην πρόσφατη εξέλιξη με την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης του φυσικού αερίου.

«Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ η Δυτική Μακεδονία θα έχει 858 συνδέσεις εντός του 2022», υπογραμμίζει, τονίζοντας παράλληλα πως τα έργα θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου έτους.

«Μέχρι τώρα είχαμε μια κομματική φιέστα παρουσία Υπουργών στην Καστοριά και ένα έργο γραμμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς ένα ευρώ δέσμευση. Προεκλογικά πυροτεχνήματα. Εμεί επιλέξαμε να προχωρήσουμε χωρίς κομματικές φιέστες και χειροκροτήματα».

                                           «Αναπτυξιακό έργο η σήραγγα της Κλεισούρας»

Για την επιλογή του έργου της σήραγγας της Κλεισούρας, ο Δημήτρης Σαββόπουλος, υπεραμύνεται της απόφασης της Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας πως το έργο είναι αναπτυξιακό και θα δώσει ώθηση στην Καστοριά.

Πιθανότατα τις επόμενες 10 ημέρες θα κατατεθεί η πρόταση από την Π.Ε. στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και υπολογίζεται πως εντός του 2021 θα ξεκινούν οι εργασίες γι’ αυτό το εμβληματικό έργο για την περιοχή.

Μία από τις εκκρεμότητες που μένουν είναι η απάντηση του Υπουργείο Υποδομών ώστε να αναλάβει εξ ολοκλήρου την τεχνική επίβλεψη του έργου, καθώς η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι υποστελεχωμένη.

Η απάντηση φαίνεται πως θα είναι θετική για ένα έργο που θα ολοκληρωθεί σε 34-40 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

«Όλα τα έργα έχουν το αναπτυξιακό τους χαρακτήρα και είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για εμάς. Είναι μια πολιτική απόφαση Κασαπίδη και αποτελεί μεγάλο έργο που συνδέει πολλές περιοχές.

                                                Αεροδρόμιο και Περιφερειακή συνείδηση

Στόχος της περιφερειακής αρχής είναι και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καστοριάς με δύο βασικές προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών και τον πύργο ελέγχου.

Σε ότι έχει να κάνει με τον ανεφοδιασμό γίνονται κάποιες επαφές με ιδιωτικές εταιρίες, ενώ για τον πύργο ελέγχου έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
«Στόχος να αναδειχθεί και να έχει περισσότερες πτήσεις. Να γίνει ένας κόμβος που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή», σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης, ενώ στην ερώτηση του «Π» αν η Δυτική Μακεδονία πρέπει να εστιάσει στην ενδυνάμωση ενός αεροδρομίου τονίζει:

«Θέλει συζήτηση για το αν πρέπει να έχουμε ένα αεροδρόμιο, είναι δύσκολη συζήτηση αλλά κάποτε πρέπει να ανοίξει. Βελτιώνεται το ζήτημα της περιφερειακής συνείδησης σταδιακά και ίσως έρχεται η ώρα για να βάλουμε και τέτοια ζητήματα στο τραπέζι».

                                                «Προοπτικές εργασίας»

Ο Δημήτρης Σαββόπουλος ξεκαθαρίζει πως η περιφερειακή αρχή οφείλει να δημιουργήσει τις προοπτικές εργασίας ώστε να παραμείνει ο πληθυσμός στην Καστοριά.

Ορίζει ως κορυφαίο έργο το φράγμα Νεστορίου, για το οποίο οι εξελίξεις θα οριστικοποιηθούν τον επόμενο ενάμιση μήνα και υποστηρίζει πως ο κλάδος της γούνας παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί χρειάζεται στήριξη.

«Η δική μας Περιφερειακή Αρχή έχει θετικό πρόσημο μέχρι στιγμής. Στην Καστοριά την τελευταία 5ετία δεν είχε ενταχθεί ούτε ένα έργο. Εμείς παραλάβαμε την 13η Περιφέρεια σε απορροφητικότητα κονδυλίων και προχωράμε χωρίς τυμπανοκρουσίες», λέει ο Δημήτρης Σαββόπουλος.

e-ptolemeos.gr

 

 

Back to top button