Κοζάνη

Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: Δεκατέσσερις ημέρες είναι υπέρ αρκετές για να καταστραφούμε

Καταστροφικές χαρακτηρίζονται οι επιπτώσεις του lockdown στους κλάδους του εμπορίου και της εστίασης στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Επιχειρηματίες και πολίτες δηλώνουν οργισμένοι με την απόφαση που πάρθηκε, και αναρωτιούνται πως θα βγάλουν το έτος.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά, Ελίνα Τουκουσμπαλίδου

Ήδη, τα τελευταία χρόνια πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν στην Κοζάνη, επειδή δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση, οπότε ένα 14ημερο lockdown, θεωρούν ότι τους δίνει τη «χαριστική βολή» αφού τους οδηγεί σε έναν δρόμο δίχως επιστροφή.

Το ThessToday ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου ΚοζάνηςΑθανάσιο Δραγατσίκα, ο οποίος τόνισε πως η γενική κατάσταση στα καταστήματα είναι απελπιστική και τραγική.

«Οι συνάδελφοι όλοι είναι οργισμένοι με αυτή την απόφαση. Τόσο καιρό προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες, και προφανώς μας ενόχλησε πώς λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση για εμάς, χωρίς να ερωτηθούμε εμείς οι ίδιοι.

Όπως η απόφαση για το lockdown πάρθηκε με ευκολία, έτσι περιμένουμε και εμείς να βρεθούν λύσεις για το πως θα τα βγάλουμε πέρα με τα χρέη και τις προσωπικές ανάγκες μας. Έχουμε φτάσει σε σημείο να σκεφτόμαστε πως θα βγάλουμε το έτος».

«Κλείνουν επιχειρήσεις, με δυσκολία μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας»

Παράλληλα, ο κ. Δραγκατσίκας ανέφερε πως έχουν κλείσει ήδη πάρα πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στον χώρο της εστίασης, αλλά και του εμπορίου, όπως έγιναν και μαζικές απολύσεις, καθώς δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν εν μέσω πανδημίας.

«Πλέον με δυσκολία μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Εμείς για άλλη μια φορά δεχόμαστε την αναστολή λειτουργίας, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα που δημιουργούνται.

Δεκατέσσερις ημέρες είναι υπέρ αρκετές για να καταστραφεί ο κλάδος μας. Χάνουμε τις γιορτές, ήταν η πιο ακατάλληλη στιγμή για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η κατάσταση είναι πραγματικά κάτι παραπάνω από απελπιστική».

Τις τραγικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία επισημαίνει και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος αναφέρει στο Thesstoday πως «ο νομός δοκιμάζεται από την οικονομική δυσχέρεια που προκύπτει από την απολιγνιτοποίηση, αλλά και από τις συνέπειες του προηγούμενου lockdown.

Ως εκ τούτου το τωρινό lockdown έρχεται να προξενήσει ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στην περιοχή».

Οι καταστηματάρχες μάλιστα αναρωτιούνται για ποιο λόγο να την πληρώσουν αυτοί, αφού δεν φταίνε, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα κλειστά καταστήματα έκρουσε ο ανταποκριτής του Alpha από το Kozani Media, Παναγιώτης Πλιάτσος, ο οποίος μιλώντας στο Thesstoday, αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου, και τόνισε πως «αν το lockdown κρατήσει ένα μήνα θα κλείσει το 50% των επιχειρήσεων».

Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες και στον αγροτικό κλάδο, όπως επεσήμανε, αφού σε μερικές μέρες θα πρέπει να ξεκινήσει η συγκομιδή του κρόκου αλλά και των μήλων στην Πτολεμαϊδα.

«Ποιος θα τα μαζέψει;» διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος. Η δυσαρέσκεια των πολιτών και των καταστηματαρχών είναι ιδιαίτερα έντονη απέναντι στους πολιτικούς.

Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έδωσε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Thesstoday διαβεβαίωσε πως η συγκομιδή θα πραγματοποιηθεί κανονικά και πως ο αγροτικός κλάδος δεν θα υποστεί πλήγμα.

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι ευθύνεται για τη σημερινή άσχημη κατάσταση που παρουσιάζει ο νομός, ο ίδιος δήλωσε ότι τα αίτια είναι υπό διερεύνηση, χωρίς να μπορεί, όπως ισχυρίστηκε, να αποδώσει τις ευθύνες στην πολιτική διαχείριση ή στη συμπεριφορά των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί ΚΥΑ για τις ειδικές περιπτώσεις όπου κάποιος πρέπει να βγει από το νομό Κοζάνης για λόγους υγείας.

«Πολλοί είχαν προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού ή χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη και δεν μπόρεσαν να πάνε», ανέφερε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Πλιάτσος.

Ουρές για rapid test στην Κοζάνη

Οι πολίτες που κυκλοφορούν στην Κοζάνη και όλη την περιφερειακή ενότητα πρέπει να φορούν μάσκες παντού.

Όπως έκαναν και οι δεκάδες πολίτες που βρέθηκαν στο κέντρο της Κοζάνης το μεσημέρι της Παρασκευής για να κάνουν rapid test.

Ο κόσμος σχημάτισε ουρές αλλά χωρίς συνωστισμό.

Lockdown και στο αεροδρόμιο της Κοζάνης – Ποιες πτήσεις εξαιρούνται

Νέα αεροπορική οδηγία (Νotam) που αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Κοζάνης «Φίλιππος», η οποία εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19 και ισχύει από σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ειδικότερα: 

Η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights).

Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Κοζάνης ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)
  • Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).

Σημειώνεται πως αύριο, Σάββατο 17/10 που θα μεταβεί στο σημείο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι πέντε δήμαρχοι του νομού που θα συναντηθούν μαζί του θα ζητήσουν το κλείσιμο των σχολείων από τη Δευτέρα.

Φωτογραφίες: kozanilife.gr

thesstoday.gr

Back to top button