ΑθλητικάΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η 12χρονη ιστορία του ΑΟ Κορομηλιάς – Οι δύο… αδικίες που τον στέρησαν την άνοδο στην Α’ κατηγορία! (αφιέρωμα)

Δώδεκα χρόνια ιστορίας έχει ο ΑΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ, ο οποίος από το 1979 όταν και ιδρύθηκε μέχρι και το 1992 συμμετείχε στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς, έχοντας περισσότερες συμμετοχές (10) στην Β’ κατηγορία και μόλις δύο  (2) στην Γ’.

Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)

Ως έδρα από την αρχή σχεδόν της ίδρυσής του χρησιμοποιούσε το δικό του γήπεδο που βρίσκεται αριστερά στην είσοδο του χωριού, δίπλα από τον Λιβαδοπόταμο.

Στην 12χρονη ιστορία του, δεν έχει να επιδείξει μεγάλα πράγματα, καθώς, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κανέναν τίτλο!

Συμμετείχε ανελλιπώς για 10 συνεχή έτη (1979 μέχρι και 1988 στην Β’ κατηγορία και για δύο χρόνια (1991 και 1992) στην Γ’ κατηγορία, ενώ την διετία 1989 και 1990 δεν συμμετείχε σε κανένα πρωτάθλημα.

Ωστόσο, δύο ήταν χρονιές που σημάδεψαν πορεία του, το 1980 και το 1983, όταν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και διεκδίκησε την άνοδό του στην Α’ κατηγορία.

Όμως  και τις δύο φορές δεν τα κατάφερε και αισθάνεται αδικημένος μιας και όπως υποστηρίζουν τους στέρησαν την χαρά κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Την πρώτη φορά το 1980 από ένσταση εις βάρος του για αθεώρητα δελτία υγείας  στο ντέρμπι κορυφής με τον ΠΑΟ Καλοχωρίου, ματς το οποίο και είχε κερδίσει με σκορ 3-1. Ωστόσο, όμως οι φιλοξενούμενοι κατέθεσαν ένσταση και μάλιστα κυνήγησαν την υπόθεση μέχρι το ανώτατο όργανο της εποχής το ΑΣΕΑΔ, όπου και δικαιώθηκαν. Έτσι ο αγώνας κατακυρώθηκε με τέρματα 0-2 στο Καλοχώρι, ενώ η κορομηλιά έχασε το ματς στα χαρτιά, ενώ είχε και μηδενισμό -1 με συνέπεια να στερηθεί την πολυπόθητη άνοδο στην Α’ κατηγορία.

ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ : 

1.ΚΑΛΟΧΩΡΙ  29, 2.ΑΚΡΙΤΕΣ ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗΣ  27, 3.ΑΛΕΒΙΤΣΑ ΔΙΠΟΤΑΜΙΑΣ  27, 4. ΑΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑΣ  26 (-1)

Η δεύτερη φορά ήταν το 1983, όταν σε αγώνα μπαράζ δευτεραθλητών με τον Απόσκεπο, κατά την διάρκεια της παράτασης δέχθηκε γκολ και έγινε το 2-1. Γκολ που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες προς την διαιτησία, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να καταλογιστεί, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε από τον αγώνα, με αποτέλεσμα να χάσει το ματς και να μηδενιστεί, κι έτσι να στερηθεί για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να ανέλθει στην Α’ κατηγορία.

Ο ΑΟ Κορομηλιάς ιδρύθηκε το 1979, ωστόσο, όμως, με την εγγραφή του ως μέλος της ΕΠΣ Καστοριάς και την δήλωση συμμετοχής του στο πρωτάθλημα, τοποθετήθηκε – για αδιευκρίνιστους λόγους – απευθείας στην Β’ και όχι στην Γ’ κατηγορία!

Πρόεδροι στον σύλλογο είχαν διατελέσει ο Γιώργος Μυτιληναίος, ο Χαράλαμπος Ζαντίδης και ο Κώστας Αναστασιάδης και Προπονητές οι Ανέστης Σουμελίδης, Χάρης Αναστασιάδης, Γιάννης Τσαχουρίδης κ.α.

Έτσι λοιπόν τον Σεπτέμβρη του 1979 στο 2ο χρονικά πρωτάθλημα της ΕΠΣ Καστοριάς, ξεκινάει το ποδοσφαιρικό ταξίδι ο ΑΟ Κορομηλιάς.

1979 : Ικανοποιητική πορεία στην παρθενική της παρουσία

Τοποθετήθηκε στον β’ όμιλο των 9 ομάδων (Νεστόριο, Αναγ. Κολοκυνθούς, Αλεβίτσα Διποταμίας, Πτεριά, Χιονάτο, Ακρίτες Αγ. Κυριακής, Δενδροχώρι και  Κρανοχώρι) τερματίζοντας στην 5η θέση με 14 βαθμούς (5-4-7 και 23-25 τέρματα). Ξεχώρισαν οι δύο νίκες της επί του πρωταθλητή Νεστορίου με 3-1 εντός και 1-2 εκτός.

1980 : Πρωταγωνιστικός ρόλος και απώλεια ανόδου στα… χαρτιά

Τοποθετήθηκε στον β’ όμιλο των 10 ομάδων (Καλοχώρι,  Ακρίτες Αγ. Κυριακής, Διποταμία, Ατρόμητος Αγ. Κυριακής, Κρανοχώρι, Χρυσή, Πτεριά και  Δενδροχώρι) τερματίζοντας τελικά στην 4η θέση με 25 βαθμούς (11-3-4 και 40-20 τέρματα).

Στην έδρα του ήταν πανίσχυρη με 7 νίκες, 1 ισοπαλία (1-1 Ακρίτες Αγ. Κυριακής) και 1 ήττα (1-3 με Ατρόμητο Αγ. Κυριακής). Ωστόσο, αν και βρέθηκε μια ανάσα από την άνοδο, τελικά την έχασε στα χαρτιά, στο ματς με το Καλοχώρι που προαναφέραμε.

1981 : Ικανοποιητική πορεία και 6η θέση

Τοποθετήθηκε στον β’ όμιλο των 13 ομάδων (Ιεροπηγή, Διποταμία,  Ακρίτες Αγ. Κυριακής, Κρυσταλλοπηγή, Χρυσή, Δενδροχώρι, Πευκόφυτο, Χιονάτο, Πτεριά, Κρανοχώρι, Αυγή και Ατρόμητος Αγ. Κυριακής) Χρυσή, Πτεριά και  Δενδροχώρι) τερματίζοντας στην 6η θέση με 25 βαθμούς (9-7-8 και 44-34 τέρματα).

Στην έδρα της ήταν εξίσου δυνατή, χάνοντας όμως όλα τα ματς με τους διεκδικητές του τίτλου στις λεπτομέρειες (Ιεροπηγή 3-4, Διποταμία και Ακρίτες Αγ. Κυριακής 0-1)

1982 : Μέτρια πορεία και 10η θέση

Τοποθετήθηκε στον β’ όμιλο των 14 ομάδων (Ακρίτες Αγ. Κυριακής, Κολοκυνθού, Κρανοχώρι, Ποριά, Δενδροχώρι, Χρυσή, Πευκόφυτο, Κρυσταλλοπηγή, Χιονάτο,, Διποταμία, Κομνηνάδες, Πτεριά και Αυγή) τερματίζοντας στην 10η θέση με 23 βαθμούς (9-7-10 και 47-39 τέρματα).

1983 : Ρεκόρ επιδόσεων, βαθμών και τερμάτων – Απώλεια ανόδου σε διπλό  αγώνα μπαράζ!!!

Ήταν η κορυφαία χρονιά στην ιστορία της, σημειώνοντας ρεκόρ βαθμών και παραγωγικότητας τερμάτων, τερματίζοντας στην 2η θέση που ήταν και οι κορυφαία της επίδοση (17-5-2 και τέρματα 47-39)

Τοποθετήθηκε στον β’ όμιλο των 14 ομάδων (Κολοκυνθού, Διποταμία, Ποριά, Πευκόφυτο, Κρανοχώρι, Ιεροπηγή, Χιονάτο, Χρυσή, Δενδροχώρι, Λεύκη, Τσάκωνη, Κομνηνάδες και Πτεριά).

Η λήξη του συναρπαστικού πρωταθλήματος την βρήκε ισόβαθμη στην 1η θέση με 39 β. μαζί με την Αναγ. Κολοκυνθούς. Σύμφωνα με την προκήρυξη η 1η ομάδα του κάθε ομίλου ανέρχονταν στην Α’ κατηγορία, ενώ οι ομάδες που τερμάτισαν στην 2η θέση θα έδιναν αγώνα μπαράζ για την άνοδο.

Ωστόσο, σε περίπτωση ισοβαθμίας, ο ΚΑΠ της εποχής ανέφερε αγώνα μπαράζ. Έτσι Κολοκυνθού και Κορομηλιά έδωσαν αγώνα μπαράζ σε ουδέτερο γήπεδο, ματς το οποίο η ομάδα της κορομηλιάς έχασε με 2-1, καθώς και την απευθείας άνοδο στην Α’ κατηγορία. Ακολούθησε όμως και δεύτερη ευκαιρία σε αγώνα μπαράζ δευτεραθλητών με τον Απόσκεπο (2ος στον α’ όμιλο μετά από μπαράζ ισοβαθμίας στη 2η θέση με την Ορεστειάδα, 2-2 και 5-4 στα πεν)., που διεξήχθη στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού.

Ο αγώνας μπαράζ ήταν δραματικός, αλλά δεν τελείωσε ποτέ!!! Το ματς έληξε 1-1 και οδηγήθηκε στην παράταση, διάστημα στο οποίο ο Απόσκεπος σκόραρε και προηγήθηκε με 2-1, γκολ όμως για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα παίκτες και παράγοντες της Κορομηλιάς, υποστηρίζοντας ότι ήταν αντικανονικό. Η απόφαση δεν άλλαξε, το γκολ μέτρησε κανονικά ο διαιτητής, με αποτέλεσμα η ομάδα της κορομηλιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποχωρήσει από τον αγώνα και αργότερα να της επιβληθεί και μηδενισμός -2 βαθμών.

1984 : Η απώλεια της ανόδου έφερε απογοήτευση  – 8η θέση

Ακολούθησε μια 5ετία πολύ μέτρια, ενώ ουδέποτε μπόρεσε να σηκώσει… κεφάλι και να διεκδικήσει εκ νέου την άνοδο.

Ο ΑΟ Κορομηλιάς την περίοδο 1984-84 με προπονητή τον Γιάννη τσαχουρίδη

Την επόμενη χρονιά, 1984, τοποθετήθηκε στον β’ όμιλο των 14 ομάδων (Ποριά, Πευκόφυτο, Χρυσή, Λάγγα, Λεύκη, Διποταμία, Κρανοχώρι, Ελπίδες Μ., Τσάκωνη, Ιεροπηγή, Δενδροχώρι, Χιονάτο και Ακρίτες Αγ. Κυριακής), τερματίζοντας στην 8η θέση με 26 βαθμούς (10-6-10 και 32-38 τέρματα).

Από τα αποτελέσματα εκείνης της περιόδου, ξεχώρισε το 1-1 κόντρα στην πρωταθλήτρια – μετά από ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα με τον τίτλο να κρίνεται στο φινάλε με πρωταθλήτρια την Ποριά.

Τερμάτισε στην 8η θέση με 26 β. (10-6-10 και τέρματα 32-38.

1985 : Πρώτη φορά σε όμιλο 16 ομάδων – 10η θέση – Εκδίκηση η νίκη επί του πρωταθλητή ΠΑΟ Καλοχωρίου!

Για πρώτη φορά συμμετείχε σε όμιλο των 16 ομάδων (Καλοχώρι, Ελλάς Άργους, Νεστόριο, Χρυσή, Κρανοχώρι, Λάγγα, Διποταμία, Λεύκη, Τσάκωνη, Ιεροπηγή, Δενδροχώρι, Λακκώματα, Πτεριά, Ελπίδες Μ. και Ορεστειάς Καστοριάς), όπου μετά από μία μέτρια πορεία τερμάτισε στην 10η θέση με απολογισμό 27 β. (11-5-14 και τέρματα 48-66).

Παρά την μέτρια πορεία της ίσως να ήταν και μία από τους ρυθμιστές του τίτλου, αφού στην έδρα της είχε κερδίσει τον πρωταθλητή ΠΑΟ Καλοχωρίου 1-0, ματς που το περίμεναν αρκετά χρόνια προκειμένου να πάρουν την εκδίκηση από την υπόθεη του 1980. Επίσης κέρδισε τον 3ο της βαθμολογίας και διεκδικητή ανόδου Νεστόριο με 3-2, ενώ πέτυχε και μεγάλο «2» στο Άργος Ορεστικό επί της 2ης στην βαθμολογία Ελλάς Άργους.

1986 : Ικανοποιητική πορεία και 10η θέση

Τοποθετήθηκε στον β’ όμιλο των 16 ομάδων (Διποταμία, Τσάκωνη, Ιεροπηγή, Λάγγα, Λεύκη, Πευκόφυτο, Κρανοχώρι, Χιονάτο, Χρυσή, Πτεριά, Κολοκυνθού, Νεστόριο, Δενδροχώρι και Μελάνθιο), ωστόσο, όμως δεν ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική, τερματίζοντας στην 10η θέση με απολογισμό 26 β. (10-6-14 και τέρματα 39-52). Ξεχώρισε η νίκη εντός έδρας επί της φιλόδοξης και υποψήφιας για την άνοδο Ιεροπηγής με σκορ 3-2.

1987 : 11η θέση με αρνητικό ρεκόρ παθητικό τερμάτων

Για μία ακόμη χρονιά ο ΑΟ Κορομηλιάς κινήθηκε στην μετριότητα. Στον β’ όμιλο των 16 ομάδων (Γραμμοχώρια, Αναγ. Άργους, Λεύκη, Ιεροπηγή, Δισπηλιό, Πευκόφυτο, Κρανοχώρι, Ελπίδες Μ., Πτεριά, Χρυσή, Χιονάτο, Λακκώματα, Κολοκυνθού, Ασπροκκλησιά και Νεστόριο), τερμάτισε στην 11η θέση έχοντας μία από τις χειρότερες άμυνες στην ιστορία της, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ με 76 τέρματα παθητικό.

Τερμάτισε στην 11η θέση με 22 β. (9-4-17 και τέρματα 43-76), έχοντας ορισμένες πολύ βαριές ήττες όπως το 6-0 και το 0-5 με τα Γραμμοχώρια και το 7-1 με την Αναγ. Άργους Ορ.

1988 : Αρνητικά ρεκόρ βαθμών, τερμάτων και υποβιβασμός για πρώτη φορά

Την μαύρη σελίδα στην ιστορία του έγραψε ο ΑΟ Κορομηλιάς το 1988, καθώς υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην Γ’ κατηγορία μετά από 10 χρόνια παρουσίας στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣΚ.

Ταυτόχρονα κατέγραψε και τα πλέον αρνητικά ρεκόρ στην ιστορία του, έχοντας μάλιστα αρνητικό συντελεστή βαθμών -4, που προέκυψαν από 5 μηδενισμούς –λόγω μη προσέλευσης στα 5 τελευταία ματς του πρωταθλήματος.

Συμμετείχε στον β’ όμιλο των 16 ομάσων (Δισπηλιό, Λεύκη, Ιεροπηγή, Κρανοχώρι, Ελπίδες Μ., Διποταμία, Πευκόφυτο, Χρυσή, Αμπελοχώρι, Λακκώματα, Πτεριά, Ψαλλίδα, Χιονάτο, Ελλάς Α. και Κολοκυνθού, τερματίζοντας στην 15η θέση με μόλις 2 νίκες, 0 ισοπαλίες και 20 ήττες. Η δε άμυνά του ήταν πραγματικό σουρωτήρι καθώς ξεπέρασε το φράγμα των 100 γκολ παθητικό (101), ενώ σκόραρε μόλις 20 φορές.

Η πιο βαριά ήττα στην ιστορία της ήταν το 9-1 από το Κρανοχώρι, ενώ την ίδια περίοδο γνώρισε και άλλες ήττες με μεγάλα σκορ όπως το 0-7 με το Πευκόφυτο, το 7-0 από την Ελλάς Α. και το 6-0 από Χρυσή και Ψαλλίδα.

1989 και 1990 : Εξαφανισμένος από τον χάρτη την διετία 1989-90

Η απογοήτευση στην ομάδα μετά τον υποβιβασμό ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα σημάδια διάλυσής της.

Έτσι την διετία 1989 και  1990 δεν δήλωσε συμμετοχή και δεν πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας. Ωστόσο, το 1991, μια ομάδα νέων ανθρώπων του χωριού, προκειμένου να διατηρήσουν ενεργό τον σύλλογο προχώρησαν σε μια νέα προσπάθεια επανίδρυσης του συλλόγου και έτσι επέστρεψαν σε αγωνιστική δράση.

Επανίδρυση το 1991

Συμμετείχε μετά από δύο χρόνια αδράνειας για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας συμμετέχοντας σε έναν όμιλο των 12 ομάδων (Μακροχώρι, Τοιχιό, Σιδηροχώρι, Αυγή, Σταυροπόταμος, Βασιλειάδα, Ψαλλίδα, Αμπελοχώρι, Κολοκυνθού, Μεταμόρφωση και Ελλάς Αρ.

Το νέο ξεκίνημα, ωστόσο ήταν απογοητευτικό καθώς τερμάτισε στην 11η θέση με μόλις 7 βαθμούς (4-1-17 και τέρματα 29-64), ενώ είχε και έναν μηδενισμό -2 β.

1992 : Σφράγισε το 12χρονο ταξίδι του…

Την επόμενη χρονιά δεν παρουσίασε και πάλι κάτι το ιδιαίτερο, συμμετέχοντας στον β’ έναν όμιλο 7 ομάδων τερμάτισε στην 6η θέση με μόλις 2 βαθμούς ενώ είχε 4 μηδενισμούς (-8 β. καθώς δεν προσήλθε να αγωνιστεί στα τελευταία ματς του πρωταθλήματος. Απολογισμός 3 νίκες, 1 ισοπαλία, 8 ήττες και τέρματα 17-26.

Ωστόσο, παρά την απογοητευτική πορεία του κατάφερε να πετύχει μερικά εξαιρετικά αποτελέσματα που θεωρήθηκαν μεγάλες εκπλήξεις, όπως οι ισοπαλίες εντός έδρας με Αυγή 2-2 και Αγ. Κυριακή και το «2» στο Δενδροχώρι 2-3, δηλαδή σε ομάδες που διεκδικούσαν άνοδο και τερμάτισαν τελικά στην πρώτη τριάδα.

Η λήξη του πρωταθλήματος έδειχνε αυτή τη φορά πολύ πιο έντονα τα σημάδια της διάλυσης του σωματείου. Έλλειψη ενδιαφέροντος κυρίως από διοικητικής πλευράς και αποδυνάμωση έμψυχου δυναμικού, ήταν οι βασικές αιτίες, που υποχρέωσαν τελικά τον ΑΟ Κορομηλιάς να αποχωρήσει οριστικά από την ενεργό δράση.

Την επόμενη χρονιά ο σύλλογος δεν δήλωσε συμμετοχή, ολοκληρώνοντας και αυτό άδοξα το όμορφο ταξίδι των 12 συμμετοχών του στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς.

Έτσι, φέτος συμπληρώνει 28 ολόκληρα χρόνια ανενεργούς δράσης και προσφοράς στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Καστοριάς.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συνολικά στα 12 χρόνια συμμετοχής του στα πρωταθλήματα Β’ και Γ’ κατηγορίας ΕΠΣ Καστοριάς, ο ΑΟ Κορομηλιάς έχει δώσει 290 αγώνες, μετρώντας 83 νίκες, 44 ισοπαλίες, 137 ήττες (175 βαθμούς) και τέρματα 451 υπέρ – 569 κατά.

sentranews.gr

 

Back to top button