ΑγροτικάΓούναΚαστοριά

Τι είναι ο «μηχανισμός αντιμετώπισης πρωτοεμφανιζόμενου νοσήματος» που θα εφαρμοστεί για τα μινκ

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή συζητήθηκε η εφαρμογή του «μηχανισμού αντιμετώπισης πρωτοεμφανιζόμενου νοσήματος» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στην εν λόγω σύσκεψη έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, ο Σπύρος Γεωργίου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Αναγνώστης Αργυρίου και ο αναπληρωτής διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σωκράτης Ηλιάδης.

«Στην αρχή του φαινομένου ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε άλλες μονάδες και η θωράκιση πάνω απ΄ όλα της υγείας των εργαζομένων για την οποία επιλαμβάνονται αρμοδίως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε σχετικά η κ. Αραμπατζή.

Αναφορικά με το μηχανισμό, αυτός αφορά στη λήψη μέτρων, τόσο για την προσβεβλημένη εκμετάλλευση και τη ζώνη ελέγχου γύρω από αυτήν, όσο και για τις εκμεταλλεύσεις με υπόνοια κρούσματος. Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ανακοίνωσή του, τα εφαρμοζόμενα μέτρα ως προς την προσβεβλημένη εκμετάλλευση – εκτροφή, προβλέπουν:

Δημιουργία ζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή των λοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

– Άμεση απογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2.

– Καταστροφή με υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης.

– Διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης.

– Απαγόρευση εισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.

Back to top button