Κόσμος

Κίνα: Έναρξη έρευνας του ΠΟΥ για την προέλευση του ιού

Η δεκαμελής ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην οποία ανατέθηκε να ερευνήσει την προέλευση του νέου κορονοϊού, η οποία αναμενόταν να φθάσει στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, θα αρχίσει εντέλει την αποστολή της την Πέμπτη 14η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Η αποστολή θεωρείται εξαιρετικά λεπτή για το Πεκίνο, το οποίο επιδιώκει να αποσείσει κάθε ευθύνη για την πανδημία που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1,9 εκατ. ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο. Αρχικά προβλεπόταν να ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, καθώς δεν είχαν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες στα μέλη της. Η Κίνα έκανε λόγο για «παρανοήσεις».

«Έπειτα από συνομιλίες, η ομάδα των ειδικών του ΠΟΥ (…) θα φθάσει στην Κίνα από τη 14η Ιανουαρίου για να κάνει έρευνες. Θα διενεργήσει έρευνες από κοινού με κινέζους επιστήμονες για την προέλευση της COVID-19», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Κίνας.

Το Πεκίνο δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για την επίσκεψη. Πάντως οι ειδικοί αναμένεται να τεθούν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια.

Σε μια μάλλον σπάνια περίπτωση που φάνηκε να επικρίνει την κινεζική κυβέρνηση, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξέφρασε τη λύπη του που οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να φθάσουν στη χώρα.

Το πράσινο φως της Κίνας δόθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στην Κίνα εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας που προκαλούσε ένας ακόμη τότε μυστηριώδης ιός.

Η κινεζική κυβέρνηση έκτοτε έχει πρακτικά εξαλείψει την πανδημία στο έδαφός της.

Οι κινεζικές αρχές δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την αμφιβολία τους για την προέλευση του ιού, μολονότι αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της Ουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.

Το Πεκίνο όμως δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει συχνά πως άφησε να εξαπλωθεί «ο κινέζικος ιός» στον πλανήτη — υπονοώντας ότι ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.

Ένδειξη της νευρικότητας στην Κίνα: δικαστήριο καταδίκασε στα τέλη Δεκεμβρίου να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση την Τζανγκ Ζαν, μη επαγγελματία δημοσιογράφο που είχε καλύψει τη χαοτική κατάσταση και την καραντίνα στην Ουχάν.

Μην περιμένετε καταληκτικά συμπεράσματα από την αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, προειδοποιεί ειδικός

«Πολύ χαμηλές» πρέπει να είναι οι προσδοκίες για την αποστολή της ομάδας των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα με στόχο να ερευνήσουν τις απαρχές της επιδημίας, έναν, τουλάχιστον, χρόνο μετά την εμφάνισή της, σύμφωνα με ειδικό που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ.

«Θα έτεινα να ορίσω τις προσδοκίες για το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης πολύ χαμηλά», δήλωσε ο δρ Ντέιλ Φίσερ, πρόεδρος του Global Outbreak Alert & Response Network , το οποίο συντονίζεται από τον ΠΟΥ σε συνέντευξή του στην διάσκεψη του Reuters Next.

Επειτα από σειρά καθυστερήσεων και προσκομμάτων εκ μέρους των κινεζικών αρχών, ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων από τον ΠΟΥ θα φθάσει στις 14 Ιανουαρίου στην Κίνα. Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε την ημερομηνία άφιξης της ομάδας, την οποία οι κινεζικές αρχές καθυστερούν από τις αρχές του Ιανουαρίου, δεν έχει ανακοινώσει την διαδρομή που θα ακολουθήσει η ερευνητική ομάδα.

Η Κίνα κατηγορήθηκε για συγκάλυψη της επιδημίας που καθυστέρησε την αρχική της απάντηση, επιτρέποντας στον ιό να μεταδοθεί ευρέως θέτοντας τις προθέσεις της πανδημίας, μετά την εμφάνισή του στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, ισχυρισμός των κινεζικών αρχών που επίσης έχει αμφισβητηθεί.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει διαφάνεια στην έρευνα του ΠΟΥ και επέκριναν την άδεια που ο διεθνής οργανισμός έδωσε στους κινέζους επιστήμονες να πραγματοποιήσουν μόνοι τους, άρα χωρίς έλεγχο, την πρώτη φάση της έρευνας.

«Πιστεύω ότι είναι μία σημαντική συνάντηση, αλλά δεν πρέπει να υπερτιμάται με όρους αποτελέσματος», δήλωσε ο Φίσερ, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του ΠΟΥ στην Γουχάν τον περασμένο χρόνο.

Τα μέλη της αποστολής θα συναντηθούν με τους κινέζους συναδέλφους τους και θα ανταλλάξουν σημειώσεις για τα δεδομένα που έχουν και για τις μελέτες που πρέπει να κάνουν, δήλωσε ο Φίσερ, καθηγητής, επίσης, Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Τα μέλη της αποστολής θα μπουν σε καραντίνα αμέσως μετά την άφιξή τους στο κινεζικό έδαφος. Η αποστολή τους θα διαρκέσει πέντε έως έξι εβδομάδες.

Στόχος είναι ο εντοπισμός του τρόπου με τον οποίο ο ιός μεταλλάχθηκε για να περάσει από τις νυχτερίδες στο άνθρωπο. Ομως, οι τεράστιες καθυστερήσεις που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές μέχρι να δεχθούν την πραγματοποίηση ανεξάρτητης έρευνας σημαίνουν ότι θα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να εντοπισθούν τα πρώτα ίχνη της μόλυνσης

Ο Ντέιλ Φίσερ δεν περιμένει όλες τις απαντήσεις από το ταξίδι αυτό, αλλά πιστεύει ότι πιθανότητες να βρεθεί η προέλευση της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι εδώ και έναν χρόνο, διότι οι ειδικοί γνωρίζουν τώρα πολύ περισσότερα για τα δεδομένα που χρειάζεται να συγκεντρώσουν, βασισμένοι σε πληροφορίες που ήδη έχουν: για παράδειγμα, μελέτες αντισωμάτων επί εναπομείναντος πλάσματος σε άλλες χώρες.

ΑΠΕ

Back to top button