ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Μουσείο Σχολικής Ζωής: Ο δικτυακός περίπατος στην Καστοριά (φωτο)

Δικτυακός περίπατος στην Καστοριά πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 19 Μαΐου, από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ). Το εν λόγω μουσείο, που έχει την έδρα του στην Αθήνα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέσα από το πλήθος των δραστηριοτήτων και των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων στοχεύει στη διάσωση, την έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων.

Αφορμή για τον παραπάνω περίπατο στάθηκαν τα δύο βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που γράφηκαν με χώρο δράσης την Καστοριά. Το ένα είναι η «Η σπηλιά του δράκου-Περιπέτεια στην Καστοριά» του Κώστα Στοφόρου και το άλλο «Μυστήριο πίσω από τις σελίδες» της Έρικας Αθανασίου, βιβλία εμπνευσμένα από την πόλη μας, με αφορμή την επίσκεψη των συγγραφέων στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας ¨Η φαντασία πάει σχολείο…», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα , που υλοποιείται εδώ και μία δεκαετία σε όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του νομού μας με πρωτοβουλία των Σχολικών Συμβούλων και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και  την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας  και των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου.

Σε αυτή την εξαιρετικά τιμητική εκδήλωση για την πόλη μας,  ο συγγραφέας κ. Κώστας Στοφόρος, που ήταν και ο οικοδεσπότης της συνάντησης, ταξίδεψε τους συμμετέχοντες δικτυακά, στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας μέσα από αφηγήσεις, εικόνες και βίντεο τονίζοντας με πολύ θερμά και κολακευτικά λόγια τις ομορφιές που μας περιβάλλουν .

Προσκεκλημένες στην εκδήλωση, ως ομιλήτριες, ήταν και η συγγραφέας κ. Χρυσούλα Πατρώνου- Παπατέρπου, όπως επίσης η αρχαιολόγος κ. Αναστασία Μπασακύρου, οι οποίες εμπλούτισαν το διαδικτυακό ταξίδι με αναφορές στις βυζαντινές μας εκκλησίες, τη σπηλιά του δράκου κ.ά.

Ήταν μια πολύ σημαντική   προβολή και διαφήμιση για τον τόπο μας και για το λόγο αυτό μόνο θερμές ευχαριστίες οφείλουμε προς το Μουσείο Σχολικής Ζωής και ιδιαίτερα τους συγγραφείς κ. Κ. Στοφόρο και Έρικα Αθανασίου.

Αλίκη Καζταρίδου

 

 

 

 

Back to top button