Καστοριά

Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τους χειριστικούς ανθρώπους (του Αλέξανδρου Ταρχανίδη)

Σε προηγούμενο κείμενο είδαμε πως διαμορφώνεται το προσωπείο των χειριστικών ανθρώπων, ποια είναι τα χαρακτηριστικά από τα οποία μπορούμε να τους αναγνωρίζουμε γύρω μας. Ως συνέχεια, θα δούμε πως μπορούμε εμείς, από την άλλη πλευρά, να αντιμετωπίσουμε τη συμπεριφορά τους. Ο χειριστικός άνθρωπος αδυνατεί να εκφράζεται ανοιχτά, τίμια και ελεύθερα. Χρειάζεται να χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό άμυνας, ο οποίος είναι αυτός ο χειριστικός του τρόπος. Όλη αυτή η προσπάθεια του αποσυντονισμού της σκέψης σου, του προσφέρει ένα αίσθημα νίκης. Ένα αίσθημα εξουσίας πάνω στο νου σου.

Ένας λιγότερο δυνατός χαρακτήρας, ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση, εύκολα μπορεί να πέσει στην παγίδα του χειριστικού ατόμου, γιατί από την παιδική του ηλικία έχει μάθει να αμφισβητεί τα συναισθήματα και την κρίση του. Οπότε ο χειριστικός χαρακτήρας βρίσκει το τέλειο έδαφος να αναπτυχθεί.

Πώς λοιπόν τον αντιμετωπίζουμε;

  1. Παρατήρηση / Επισήμανση

Όταν η συμπεριφορά του χειριστικού ατόμου εμφανίζεται στο προσκήνιο, αρχίζεις να νιώθεις μπερδεμένος. Αποσυντονίζεσαι. Δεν έχεις επαφή με τις σκέψεις σου, γιατί αμφισβητούνται διαρκώς από εκείνον. Εκείνη τη στιγμή λες: ΣΤΟΠ!

Βλέπεις ξεκάθαρα την τακτική του, η οποία είναι κατά βάση εγωκεντρική, χωρίς καμία δόση φιλανθρωπίας. Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις. Του λες ακριβώς αυτό που αντιλαμβάνεσαι. Του λες ότι προσπαθεί να σε αποσυντονίσει και ότι δεν θα του το επιτρέψεις. Τον ξεσκεπάζεις.

Θα κάνει τα πάντα για να σε ενοχοποιήσει και να σε κάνει να νιώσεις πιο αμήχανα, ενώ εκπλήρωσε το χρέος σου, δηλαδή μπήκες στον κόπο να τον ενημερώσεις για τον ίδιο του τον εαυτό. Θα προσπαθήσει δηλαδή να σε μπερδέψει ακόμη περισσότερο, διότι χτυπάς την “ασπίδα” του, δηλαδή τον χειριστικό του μηχανισμό. Εσύ θα μείνεις σταθερός/σταθερή, ξεκάθαρος/ξεκάθαρη και κάθετος/κάθετη. Μη δίνεις το μυαλό σου στα χέρια του. Στο τέλος, δεν θα ξέρεις καν τον εαυτό σου.

 

  1. Αποφυγή συμμόρφωσης

Συχνά ο χειριστικός θα προσπαθήσει να σου επιβάλλει τη γνώμη του και να σε κάνει να τη δεχτείς ως θέσφατο. Αυτό ίσως οφείλεται και στη δική σου συνήθεια να συμμορφώνεσαι με τις τακτικές των άλλων. Χρειάζεται να σταματήσεις την αυτόματη συμμόρφωση. Απόκτησε τον έλεγχο της κατάστασης με τη χειρότερη φράση που μπορεί να ακούσει ένας χειριστικός, η όποια είναι: “Θα σου απαντήσω όταν έχω περισσότερο χρόνο”. Αυτή η αναμονή μπορεί και να τον αποδυναμώσει τελείως, επειδή δεν έχει πετύχει ακριβώς τον στόχο του που είναι μόνο η προσωπική του νίκη.

Όταν δεν του απαντάς γρήγορα, μπαίνεις στο τρυπάκι του να κάνει άσχημες σκέψεις και να είναι ακόμη πιο αβέβαιος για τον ίδιο, τις προθέσεις του.

  1. Όρια/ Αυτοπροστασία

Αυτοπροστατεύσου. Βάλε όρια. Με τα όρια αντλείς τη δύναμή σου. Δεν συμμετέχεις στα παιχνίδια του οποιουδήποτε χειριστικού. Χρειάζεται να οριοθετηθεί. Μην του επιτρέψεις να συνεχίσει. Μην του επιτρέπεις να επεμβαίνει στη ζώνη άνεσης σου. Δεν θα γίνεις σύμμαχος στο παιχνίδι του.

Δυστυχώς, δεν είμαι ειδικός για να ξεδιαλύνω τον τρόπο τοποθέτησης των ορίων του κάθε ανθρώπου, αλλά ευτυχώς υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι που μπορούν πάντα να βοηθήσουν.

docuventa.gr

Back to top button