Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Τα βιογραφικά των 16 συμπολιτών μας που τίμησε ο Προοδευτικός Σύλλογος

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς στην εκδήλωση “Η πόλη τιμά .. η πόλη θυμάται…” τίμησε τους:  Χρυσόστομο Παπασταύρο, Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου, Μανώλη Κουτσιαύτη, Ευστάθιο Πελαγίδη, Λεωνίδα Πουλιόπουλο, Πάνο Τσολάκη, Ρέα Θεοδωρίδου – Μαυροβίτη, Σοφία Σοφαροπούλου, Σπύρο Αναγνώστου, Ρωμύλο Μαντζούρα, Ευτύχιο Μπαλλή, Μαρούλα Βέργου – Γκαμπέση, Βιβή Δούκη – Πολυγιάννη, Βιβή Φαρσαλιώτου – Ιατρού, Βασίλη Κωστόπουλο και τον Αργυράκη.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ
Γεννήθηκε στο Μαυροχώρι και φοίτησε στο 6τάξιο γυμνάσιο του Άργους Ορεστικού .Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας και, δίδαξε σε σχολεία της Θράκης και της Μακεδονίας, η οποία, εκτός από πατρίδα του, ήταν και είναι η μεγάλη του λατρεία. Περνούσε τις γνώσεις του στους μαθητές του, με άριστο και αξιοζήλευτο τρόπο, ώσπου, βγαίνοντας στη σύνταξη, μπήκε το Μουσείο δυναμικά στη ζωή του. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα άνοιξε χάρη στον δικό του επίμονο κι επίπονο αγώνα, Ο κ. Παπασταύρος είναι η ψυχή του Μουσείου, μα είναι κι ένα δυνατό σύμβολο της αγάπης στην Πατρίδα, στην Ιστορία, και στην πολυφίλητη Μακεδονία! Με δράσεις υψηλού επιπέδου, που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Καστοριάς αλλά και με τα βιβλία του που έχουν ως σημείο αναφοράς την αγαπημένη του Μακεδονία, συνεχίζει να είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Σόνια Ευθυμιάδου Παπασταύρου
Η δασκάλα Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, κατάγεται από τη Φλώρινα, ζει όμως από το 1981 στο Μαυροχώρι Καστοριάς, στο δημοτικό σχολείο του οποίου δίδαξε επί 37,5 χρόνια. Έχει συγγράψει και εκδώσει βιβλία για την Ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και τις αθέατες πλευρές του καθώς το ιστορικό βιβλίο ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ . Από το 1990 αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο, συνεργαζόμενη σταθερά για πολλά χρόνια με την ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς, για θέματα ιστορικά, κοινωνικά, παιδαγωγικά, κλπ. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, από τον οποίο τιμήθηκε το 2015 με το πανελλήνιο βραβείο για τον Έλληνα Δάσκαλο.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΑΥΤΗΣ
Γεννήθηκε στο Λαμπύρι της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι πτυχιούχος θεολογικής και Φιλοσοφικής σχολής και κάτοχος Μάστερ. Υπηρέτησε στην δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητής για αρκετά χρόνια, ως διευθυντής του Γυμνασίου Μαυροχωρίου και ως σχολικός σύμβουλος έως την συνταξιοδότησή του. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και βιβλίων εκπαιδευτικού κοινωνικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος όπως <Η Ελληνική εκπαίδευση τον 18ο αιώνα > με ανέκδοτα αρχεία από την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και το σπουδαίο έργο του φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Καστοριάς που δραστηριοποιήθηκε από το 1872 έως το 1876 . Ζει στο Δισπηλιό και συνεχίζει να κηρύττει το έργο του Χριστού ως ιεροκήρυκας.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Οινόη Καστοριάς. Έχει πολλά πτυχία στο ιστορικό του καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Ιστορικό -Αρχαιολογικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης . Είναι ο πιο αξιόλογος ιστορικός στο προσφυγικό πρόβλημα του 1923. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας , ο μοναδικός που δίδαξε ειδικό μάθημα για τον προσφυγικό ελληνισμό. Μερικά από τα αυτοτελή ιστορικά του έργα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο”, “Προσφυγική Ελλάδα (1913-1930). Ο πόνος και η δόξα”, “Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία (1923-1930)”, “Από την Αιολίδα στην Παμφυλία. Ζωντανός και μνημειακός ελληνισμός”, “Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα. 1200 χρόνια”, “Ο ηρωικός Πόντος”, “Ο μακεδονικός αγώνας στις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας”, “Ο κώδικας της Μητροπόλεως Καστοριάς, 1665-1769”. Στο συγγραφικό του έργο, ξεχωρίζει η Προσφυγική τετραλογία. Το βιβλίο που αγαπάει περισσότερο, ο Ευστάθιος Πελαγίδης και αποτελεί κατά τον ίδιο την επιτομή του συγγραφικού του έργου είναι το <<Μακεδονία: Κιβωτός των Ξεριζωμένων Ελλήνων>>. Το συνέγραψε μετά από έρευνα τριάντα χρόνων και προχωρώντας σε ανασκαφές σε διάφορες περιοχές. Συνολικά ο κος Στάθης Πελαγίδης συνέγραφε 25 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και γενικότερα τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Για την επιστημονική και εθνικοκοινωνική του δραστηριότητα τιμήθηκε από πάρα πολλούς φορείς με πιο αξιόλογο το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Κατάγεται από παραδοσιακή οικογένεια γουνοποιών, αφού ο παππούς του εμπορευόταν γούνες στο Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Σπούδασε επιχειρησιακή οικονομία στην Βιέννη και στο Λιντς της Αυστρίας και εξειδικεύτηκε στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη. ΄Εχει γράψει βιβλία και μελέτες σχετικά με την <Η Ιστορική εξέλιξη της Γουνοποιίας και το λεξικό Γούνας >. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος, διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής στην ΕΔΗΚΑ . Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και δίδαξε στο ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας στην Καστοριά στο τμήμα Διεθνούς Εμπορίου. Συνεχίζει να αρθρογραφεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε τοπικές εφημερίδες και δίνει διαλέξεις ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
ΠΑΝΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ
Είναι αρχιτέκτων στο επάγγελμα, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ,με πολλές συμμετοχές σε ελληνικά και ξένα συνέδρια ,και σε μεταπτυχιακά τμήματα . Το πάθος του όμως είναι η γενέτειρά του η Καστοριά. Ερευνά και μας αποκαλύπτει με τα βιβλία του την αρχιτεκτονική, την τοπογραφία αλλά και την ιστορία της Καστοριάς, στην Κατοχή ,στην Βυζαντινή και στην Οθωμανική περίοδο . Επίσης συγγράφει για τις ιδιαιτερότητες του Λαού της Καστοριάς όπως της Εβραϊκής Συνοικίας, του προσφυγικού συνοικισμού και για τους Δυτικομακεδόνες γουναράδες στην Λειψία. Στο τελευταίο του βιβλίο σμιλεύοντας το ιστορικό παρελθόν της πόλης, περιγράφει την κάτω αγορά της Καστοριάς που άρχισε να οργανώνεται στα μέσα του 19 ου αιώνα στον χώρο ,όπου από την Βυζαντινή εποχή ακόμη γινόταν τα διάφορα παζάρια.
ΡΕΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΥΡΟΒΙΤΗ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε ως εγγονή του Δημάρχου Καστοριάς Λεωνίδα Μαυροβίτη . Αποφοίτησε από τη νεοσύστατη τότε Διακοσμητική σχολή Δημητρέλλη στην Θεσσαλονίκη. Η μεγάλη αγάπη της για την πατρίδα ως γνήσια Καστοριανή και έχοντας υλικό πλουσίων συναισθημάτων, εικόνων και γεγονότων , την κάνει να ασχοληθεί με τα κοινά της πόλης. Δραστηριοποιείται σε τοπικό κοινωνικό σύλλογο , στον οποίον εργάζεται για 18 ολόκληρα χρόνια, στην αρχή ως γραμματέας και μετά ως πρόεδρος για τρεις τετραετίες. Παίρνει μέρος στις δημοτικές εκλογές και βοηθά την πόλη της μέσα από διάφορες επιτροπές. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Θεσσαλονίκη , όμως η αγάπη για την γενέτειρά της την οδήγησε στο να σκιαγραφήσει με γλαφυρό τρόπο την Καστοριανή παράδοση μέσα από προσωπικά της βιώματα .
ΣΟΦΙΑ ΣΟΦΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ένα γλυκό παραμύθι είναι η ζωή της κας Σοφίας καθώς όπως μας λέει η ίδια. Το <Σαν παραμύθι> είναι το αγαπημένο βιβλίο που έγραψε και περιγράφει τα πρώτα της βιώματα και ανάμεικτα συναισθήματα στην γενέτειρά της στην αρχόντισσα Καστοριά. Από εδώ ξεκίνησε η καλή πορεία της και ότι έχει κάνει το οφείλει στους ανθρώπους που της πρόσφεραν αγάπη ζεστασιά και μάθηση. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και έχει γράψει οκτώ βιβλία και πολλά ποιήματα ,μερικά εκ των οποίων έχουν μελοποιηθεί και έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία.
ΣΠΥΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Απόφοιτος του ΤΕΙ Καστοριάς του τμήματος Διεθνούς Εμπορίου , καθώς και αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων. Με την επιστροφή του στην γενέτειρα άρχισε να αναπτύσσει έντονη συλλεκτική δραστηριότητα κάτι που εξάλλου αγαπούσε από πολύ μικρή ηλικία. Περιστασιακά δημοσιεύει άρθρα στην τοπική εφημερίδα ΟΔΟΣ. Σε συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων , έχει προσφέρει τις γνώσεις του σε ιστορικούς περιπάτους στην πόλη. Οικοδεσπότης στο αρχοντικό Μπατρίνου από την αρχή του θεσμού «επισκέψιμα αρχοντικά» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος κ Πολιτισμού, ταξίδευε τους επισκέπτες στην ιστορία του τόπου μας μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας. Το 2016 εξέδωσε και παρουσίασε το φωτογραφικό λεύκωμα «Απόζαρι της ψυχής».
ΡΩΜΥΛΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του Αλεξανδριου ΤΕΙ Θεσσαλονικης, της κρατικής σχολής Ξεναγών και του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μέλος του Σωματείου Φίλοι του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και πολιτισμού. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, παρ όλα αυτά ,άρθρα του που αφορούν τη τοπική ιστορία έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στην εφημερίδα ΟΔΟΣ  και έχει γράψει τα κείμενα στο φωτογραφικό λεύκωμα για τον Δήμο Καστοριάς, Καστοριά,Φύση,Άνθρωποι. Υπήρξε ένα από τα πέντε μέλη της επιστημονικής ομάδας σύνταξης του φακέλου ένταξης των γειτονιών Απόζαρι και Ντολτσό στο πρόγραμμα της Europa nostra ” επτά πιο επαπειλούμενα μνημεία της Ευρώπης “.
ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΜΠΑΛΛΗΣ
Γέννημα θρέμμα Καστοριανός, είναι η προσωποποίηση του καστοριανού Λαϊκού πολιτισμού. Δεν ήταν παρών στην εκδήλωση, έστειλε όμως την αγάπη του, την ιδιαίτερη ευαισθησία του, και τις ευχές του ,σε όλους. Η ζεστή και φιλική του παρουσία στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης μας θα μας μείνει αξέχαστη. Με το ιδιαίτερο χιούμορ του έγραψε χρονογραφήματα, σάτιρες και διάφορα ποιήματα ,σε όλες τις τοπικές εφημερίδες, και το βιβλίο του Καστοριανά ευθυμογραφήματα , ζωντανεύει αναμνήσεις και μας κρατάει πιστούς στην παράδοση του γενέθλιου τόπου μας.
Το ποίημα που έγραψε Ευτύχιος Μπαλλής για την εκδήλωσή “Η πόλη τιμά – η πόλη θυμάται”
Μ αγάπη, με πολλή καρδιά, σας λέγω καλησπέρα
κι ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήρθατε εδώ πέρα
σε τούτη την εκδήλωση που όλους μας ενώνει
και ο καλός μας ο Θεός πάντα μας καμαρώνει.
Κι εγώ με την σειρά μου δυο λόγια θα σας πω
γιατί σας αγαπάω μα και σας εκτιμώ
Λίγα λογάκια για τον Σύλλογο, τον Προοδευτικό
για τούτον τον δραστήριο – παραδοσιακό
Ανανεώνει την παράδοση τα ήθη κι έθιμά μας
που είναι για μας ωφέλιμα κι απαραίτητά μας.
Αυτά μας δίνουνε ζωή, χαρές γέλια τραγούδια
και γλέντια τετρακούβερτα , αγάπες και λουλούδια
Μας κάνει ωραίες εκδρομές να δούμε την Ελλάδα
διήμερες, τριήμερες , μπορεί και εβδομάδα
Λιγάκι να ξεσκάσουμε και να αεριστούμε
λίγο να σεργιανίσουμε και να ξεκουραστούμε
Κάνουν υπέροχες γιορτές κι ωραίες εκδηλώσεις
τιμητικές , χαρούμενες κι άλλες αφιερώσεις
Να ναι καλά , να ναι γερές να ζουν ευτυχισμένες
και πάντα με τον Σύλλογο πολύ αγαπημένες
Για τα καλά τα έργα τους , εύγε συγχαρητήρια
και δεν ξεχνώ να τις ειπώ πολλά ευχαριστήρια .
ΜΑΡΟΥΛΑ ΒΕΡΓΟΥ – ΓΚΑΜΠΕΣΗ .
Μεγάλωσε σε παραδοσιακή καστοριανή οικογένεια και αυτό διαμόρφωσε την ομιλία της ,τον χαρακτήρα της, αλλά και την υπερβολική αγάπη για τον τόπο της και την λαογραφία του. Από μικρή άκουγε έβλεπε και κατέγραφε ιστορίες για την ζωή των προγόνων της . Μεγαλώνοντας διάβαζε και συγκέντρωνε ότι βιβλίο κυκλοφορούσε για την ιστορία της πόλη της. Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Φωνή της Καστοριάς για τα ήθη και έθιμα της γενέτειράς της με μοναδικό τρόπο . Ξεναγεί φίλους και γνωστούς στα αρχοντικά της Καστοριάς με την ιδιαίτερη τοπική ντοπιολαλιά και παρουσιάζει τα έθιμα της πόλη μας μέσω της τηλεόρασης . Υπήρξε μέλος και Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς για πολλά χρόνια με πολλές δράσεις και νυν επίτιμη πρόεδρος.
ΒΙΒΗ ΔΟΥΚΗ – ΠΟΛΥΓΙΑΝΝΗ
Κατάγεται από την ιστορική οικογένεια Δούκη, η οποία διαχρονικά έχει επιδείξει μεγάλη προσφορά στα δρώμενα της πόλης μας. Μετά τις σπουδές της εργάσθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση του βιβλιοπωλείου των Αδελφών Δούκη και εν συνεχεία ως καθηγήτρια φιλόλογος. Έχει λάβει μέρος, ως ομιλήτρια και ως διοργανώτρια σε πολλές εκδηλώσεις τοπικών κοινωνικών συλλόγων . Αρθρογραφεί στην οικογενειακή εφημερίδα Νέα Καστοριά με άρθρα τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά και ιστορικά- επετειακά αφιερώματα. Φέτος και με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821 , κάνοντας ενδελεχή ιστορική έρευνα, στοχεύει να αναδείξει το ρόλο της Καστοριάς και την σημαντικότητά της σε αυτήν την πορεία των 500 χρόνων σκλαβιάς, καθώς η προσφορά της αποδεικνύεται μεγαλειώδης. Επίκειται η έκδοση τριών βιβλίων της, κυρίως τοπικού ιστορικού περιεχομένου.
ΒΙΒΗ ΦΑΡΣΑΛΙΩΤΟΥ – ΙΑΤΡΟΥ
Από τα 19 της, μέχρι σήμερα , συνειδητά, παρακολουθεί, μελετά και γράφει για όσα συμβαίνουν στην Πόλη. Διετέλεσε εκδότρια και συνιδιοκτήτρια της εφημερίδα Καθημερινή Φωνή της Καστοριάς Με τα άρθρα της προσπαθεί να επισημάνει τα κακώς κείμενα και να ενισχύσει κάθε έντιμη προσπάθεια που καταβάλλεται για την βελτίωση και την επίλυσή των προβλημάτων της Καστοριάς , έχοντας συμπαραστάτες τους σκεπτόμενους συμπολίτες μας. Τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε και δημοσίευσε στο youtube, Συλλογή μικρών έργων της με τον γενικό τίτλο «ΚΑΣΤΟΡΙΑ, Η ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ», υμνώντας την Καστοριά και διασώζοντας, με τις φωτογραφίες, κομμάτια της πόλης που αλλάζει.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι αρχιτέκτονας μηχανικός. Μεγάλωσε στο Άργος Ορεστικό, σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε ως Έφεδρος Υπαξιωματικός Μηχανικού στον Βόρειο Έβρο. Εν μέσω οικονομικής κρίσης εγκαταστάθηκε στην γενέτειρά του, όπου και δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας με αρχιτεκτονικό γραφείο. Παράλληλα, με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, ασχολείται συνεχώς τα τελευταία 11 χρόνια με έρευνες πάνω στην ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Καστοριάς. Το διάστημα αυτό έχει συγγράψει περίπου 100 άρθρα – μελέτες που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο Istorika Kastorias στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, σε αρχιτεκτονικά και ιστορικά περιοδικά. Ήταν ομιλητής σε σχετικά επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, ενώ δύο μελέτες του συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους. Στο προσεχές μέλλον θα εκδοθεί και η πρώτη μονογραφία με θέμα τα «Τοξωτά γεφύρια της Καστοριάς».

ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΠΑΥΛΟΥ (ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ )

Ο κος Αργύριος Παύλου γεννήθηκε στην Καληβρύση Καστοριάς. Σε ηλικία μόλις 10 ετών ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και μέσα από αυτή την πορεία διαισθάνθηκε την ανάγκη της δημιουργίας ενός καταστήματος που θα εξυμνεί και θα προβάλλει τον πολιτισμό και την ομορφιά της πόλης. Βιβλία όλων των συγγραφέων και ποιητών της Καστοριάς, κεραμικά , πίνακες ζωγραφικής, είδη λαϊκής τέχνης, μουσειακά αντίγραφα κ α βρίσκονται σε περίοπτη θέση στα ράφια του καταστήματος, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της πόλης μας. Το 2004 τη χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα λαμβάνει το πρώτο βραβείο κατανάλωσης σε τουριστικά προϊόντα . Εκτυπώνει τον πρώτο τοπικό χάρτη όπου αποδίδει πιστά όλα τα μνημεία και αξιοθέατα της Καστοριάς. Για πολλές δεκαετίες αγωνίζεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο για την προβολή της τοπικής λαογραφίας και συμβάλλει στη διάσωση, διατήρηση και διάδοση της πλούσιας παράδοσης μας και κληρονομιάς.

“Η πόλη τιμά .. η πόλη θυμάται…”: Η εκδήλωση του Προοδευτικού (φωτογραφίες)

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button