ΕλλάδαΚαστοριά

Ακρίβεια: “Βραδυφλεγής” βόμβα – Νέες ανατιμήσεις στον ορίζοντα – Οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά

Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών πήρε άλλο ένα 4,6% μόνο τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα

Οι πρώτες αυξήσεις έχουν περάσει στην αγορά σε βασικά είδη, αλλά οι πιέσεις στην αγορά ενέργειας και σε πρώτες ύλες συνεχίζουν να βάζουν “φωτιά” στα κοστολόγια παραγωγής βασικών αγαθών.
Του Γιώργου Αλεξάκη
Σε στάση αναμονής βρίσκονται πολλοί προμηθευτές βασικών αγαθών προσπαθώντας να διακριβώσουν τις τάσεις της αγοράς και να δουν πώς θα κινηθούν στο μέτωπο των τιμών. Ήδη οι πρώτες αυξήσεις έχουν περάσει στην αγορά σε κάποια βασικά είδη, αλλά οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας και στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να βάζουν «φωτιά» στα κοστολόγια παραγωγής βασικών αγαθών. Βέβαια κάποιοι προμηθευτές έχουν απορροφήσει προς ώρας την ανοδική πορεία των πρώτων υλών αλλά το σίγουρο είναι, όπως τονίζουν, ότι δε θα μπορούν για πολύ να σηκώνουν αυτό το βάρος.
Αναμφίβολα μια απόφαση για μετακύλιση σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας των ανατιμήσεων και βέβαια στον καταναλωτή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ωστόσο όπως αναφέρουν με έμφαση «στέλνοντας το μήνυμα» στην κυβέρνηση στελέχη της αγοράς, μια στάση αναμονής δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ όταν όλα τα κοστολόγια είναι στα ύψη. Έτσι με ορίζοντα τις γιορτές και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση που καταγράφεται τότε, σύμφωνα με παράγοντες τις αγοράς, αναμένεται το προσεχές διάστημα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, όταν βέβαια θα υπάρχει κι ένας σαφής ορίζοντας του κύματος της ακρίβειας, αλλά και των προθέσεων του ανταγωνισμού ανά κλάδο προϊόντων.
Βέβαια ήδη όπου οι ανατιμήσεις έχουν περάσει, ακόμη κι αν το φαινόμενο αποδειχτεί να έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, είναι προφανές ότι ήλθαν για να μείνουν.
Οικοδομικά υλικά
Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του χρόνου στα οικοδομικά υλικά, που εν πολλοίς βασίζονται στις τιμές ενέργειας καταγράφεται σημαντική αύξηση. Έτσι, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών πήρε άλλο ένα 4,6% μόνο τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών και ειδικότερα σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (20,6%), Σωλήνες χαλκού (16,4%), Σίδηρο οπλισμού (16,3%), Αγωγούς χάλκινους (12,1%), Θερμαντικά σώματα (7,5%), Κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (5%), Τούβλα (4,7%), Σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (4,4%), Πλαστικούς σωλήνες (4,1%), Ντουλάπες ξύλινες (3,5%), Μηχανισμούς γκαραζόπορτας (3,1%), Κουφώματα αλουμινίου (2,7%), Πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,6%), Πόρτες εσωτερικές (2,3%), Ξυλεία οικοδομών (2,2%), Υαλοπίνακες ασφαλείας (2%), Παράθυρα ξύλινα (1,9%), Μαρμαρόπλακες (1,9%), Παρκέτα (1,5%), Εντοιχισμένα ντουλάπια (1,5%) και Έτοιμο σκυρόδεμα (0,5%).
Συνέχεια στο news247.gr

Back to top button