Καταδίωξη στο Πέραμα: Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικά μέτρα οι 7 αστυνομικοί – Ελεύθεροι και οι δύο Ρομά

Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικά μέτρα αφέθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος με τρεις επιβαίνοντες στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 20χρονος Ρομά και να τραυματιστεί άλλος ένας. Οι απολογίες των αστυνομικών διήρκεσαν 13 ώρες. Ελεύθεροι χωρίς αναμορφωτικά μέτρα αφέθηκαν και οι δύο ανήλικοι Ρομά που επέβαιναν στο κλεμμένο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της αιματηρής καταδίωξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί υποστηρίζοντας πως δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και ότι δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρ κατά των επιβαινόντων στο όχημα.

«Βρισκόμασταν σε άμυνα» υποστήριξαν οι επτά αστυνομικοί που εμπλέκονται στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα. Στις πολύωρες απολογίες τους επανέλαβαν πως δεν σημάδεψαν τον 20χρονο που έπεσε νεκρός αλλά τα λάστιχα του κλεμμένου αυτοκίνητου που εμβόλισε τις μηχανές τους. Αυτοβούλως εμφανίστηκε ο ανήλικος Ρομά που διέφευγε της σύλληψης.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε στην απολογία του ότι οι αστυνομικοί σημάδεψαν χαμηλά στον κινητήρα και στα λάστιχα και πως εάν δεν ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο, το όχημα θα είχε θανατώσει δύο αστυνομικούς.

Για την εντολή του επιχειρησιακού κέντρου να σταματήσουν την καταδίωξη, οι αστυνομικοί φέρεται ότι είπαν πως διαβίβαζαν συνεχώς το στίγμα τους μη γνωρίζοντας εάν το κέντρο τους λαμβάνει και εάν απαντάει διότι λόγω των μεγάλων ταχυτήτων, του αέρα και των σειρήνων των μοτοσικλετών τους ακόμη και αν διαβίβαζε το κέντρο το οποιοδήποτε μήνυμα δεν ήταν δυνατή η λήψη ή η ακρόασή του.

Στα δικαστήρια του Πειραιά παρουσιάστηκε αυτοβούλως και απολογήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας, συνοδευόμενος απο τη δικηγόρο του, ο 14χρονος επιβάτης του κλεμμένου αυτοκινήτου που διέφευγε της σύλληψης.

Ο ανήλικος υποστήριξε ότι αυτός ήταν ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου και όχι ο 20χρονος που έπεσε νεκρός στο Πέραμα.

«Φοβήθηκα, γι’ αυτό δεν σταμάτησα στα σήματα των αστυνομικών. Πρώτα μας πυροβόλησαν και μετά ρίξαμε τις μηχανές της Αστυνομίας» είπε ο 14χρονος.

Η δικηγόρος του, Βούλα Δημητριάδου σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να πυροβολούν ανηλίκους που δεν είναι σεσημασμένοι».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο 14χρονος φαίνεται ότι δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν από τους 7 κατηγορούμενους αστυνομικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του και διαφορετικός ο σωματότυπός του. Αυτό τονίστηκε και από τον συνήγορό τους σε δήλωση που έκανε έξω από το δικαστικό μέγαρο.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ