ΚαστοριάΚοζάνη

Ο Γιώργος Διγκόλης για τη μελέτη του Δήμου Κοζάνης: Η ιστορία είναι καλά “δεμένη”

Ένα από τα σπουδαιότερα θέματα των τελευταίων ημερών, για τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, αποτέλεσε η παρουσίαση, από τον Δήμαρχο Κοζάνης κ. Λ. Μαλούτα, της μελέτης για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην περιοχή της Κοζάνης.
Το θέμα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο. Οι συζητήσεις και οι ενέργειες από μέρους της δημοτικής αρχής Κοζάνης για το θέμα αυτό έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα φαίνεται να έχει ωριμάσει και έτσι ο κ. Δήμαρχος προχώρησε στην συγκεκριμένη παρουσίαση.
Η πρώτη επισήμανση, που αναγκαστικά πρέπει να κάνω εδώ, είναι πως ναι μεν οι ενέργειες του κ. Μαλούτα δείχνουν, πως δεν έχει αναπτυγμένη την περιφερειακή συνείδηση, αλλά από την άλλη πλευρά ας μας πει, όλο το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της περιοχής, τι έκανε για αυτό το θέμα, ειδικά όταν έβλεπε τις ενέργειες του κ. Δημάρχου Κοζάνης.
Αν η δημιουργία του νέου νοσοκομείου δεν ήταν συνυφασμένη, στον αρχικό σχεδιασμό τουλάχιστον, με την υποβάθμιση των υπολοίπων νοσοκομείων της περιοχής, κανείς δεν θα μπορούσε να πει τίποτε. Επειδή όμως φαίνεται, πως η υποβάθμιση των υπολοίπων νοσοκομείων της περιοχής αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου Κοζάνης, για όσους βάζουν πάνω από το τοπικό συμφέρον το καλό της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, θεωρώ πως χρειάζεται πολύ μελέτη, καθόλου εφησυχασμό, πολύ προσοχή, στοιχειοθετημένη τυχόν διαφορετική τοποθέτηση, αναζήτηση πολιτικής υποστήριξης και δημιουργία συμμαχιών, εγρήγορση και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση ενεργειών κ. ά.
Το πλήρες κείμενο της μελέτης, που παρουσιάστηκε, δεν το γνωρίζω και συνεπώς επειδή δεν έχω γνώση δε δικαιούμαι να έχω γνώμη.
Από όσα, όμως, διάβασα στον τύπο ή και άκουσα στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις, η ιστορία είναι καλά “δεμένη”, αφού εκτός των άλλων, “έχει” και νεοσυσταθείσα επιχείρηση μελετών, “έχει” και σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτών, “έχει” τη “σιωπή”του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας και, από όσο γνωρίζω, των βουλευτών της Ν.Δ. όλων των νομών της Δυτ. Μακεδονίας, όπως και των Δημάρχων της περιοχής που είχαν πάρει το χρίσμα από τη Ν.Δ.
Ποια είναι η άποψη του κ. Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας για το θέμα;
Γιατί δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το θέμα το Υπουργείο Υγείας;
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών της Δυτ. Μακεδονίας. Η πιο ενδιαφέρουσα άποψη, κατά τη γνώμη μου, είναι αυτή που αναφέρεται στη δημιουργία Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην περιοχή, με τη δημιουργία αρχικά όλων των προαπαιτούμενων για το σκοπό αυτό και στη συνέχεια με τη δημιουργία όλων όσων απαιτούνται μετά την υλοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας. Η υλοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας θα ωφελήσει πολλαπλώς ολόκληρη την Περιφέρεια μας.
Από όσα μπορώ να καταλάβω για τη μελέτη, αυτή φαίνεται ότι προσπαθεί να στηριχθεί, χωρίς επιτυχία όμως, κυρίως στη γενική παραδοχή αξιολόγησης του αποτελέσματος του λόγου ” κόστος / όφελος” .
Δεν είμαι ειδικός περί των οικονομικών της υγείας, αλλά θεωρώ πως η ανελαστικότητα πολλών δαπανών στο χώρο της υγείας είναι παράγοντας, που καθιστά τις δαπάνες αυτές, μεταβλητές που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην προαναφερθείσα παραδοχή αξιολόγησης.
Εξάλλου είναι γνωστό, ότι όπου επιβλήθηκε ως βασική αρχή αξιολόγησης η αρχή του κόστους/ όφελος, τελικά είχε σαν αποτέλεσμα να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι.

Ολ. Τελιγιορίδου: “Όσοι έχουν σχέδια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καστοριάς, να τα ξεχάσουν – Προτείνεται η μετατροπή του Νοσοκομείου μας σε Κέντρο Υγείας” (πίνακες)

 

 

Back to top button