Ελλάδα

Κακοκαιρία: «Πόλεμος» κυβέρνησης – μετεωρολόγων

Ενώ η Αττική μετράει ακόμη τις πληγές της από την κακοκαιρία «Ελπίδα», κυβέρνηση και Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανταλλάσσουν αιχμές σχετικά με τις ευθύνες για τον κακό σχεδιασμό, τις ελλείψεις και την κακή -όπως αποδείχθηκε- προετοιμασία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε αιχμές μιλώντας στο MEGA για τις προβλέψεις που είχε ο κρατικός μηχανισμός από την ΕΜΥ σχετικά με την κακοκαιρία Ελπίδα.
Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά στον Νίκο Ευαγγελάτο ότι δεν υπήρχε πρόγνωση που να δικαιολογεί και να επιβάλει από το πρωί της Δευτέρας τη λήψη μέτρων που πήραμε για εχτές.

Άμεση απάντηση Κολυδά
Ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, με ανακοίνωση του δίνει μια άλλη διάσταση στα όσα λέει ο κ. Οικονόμου και αναφέρει συγκεκριμένα για τις προβλέψεις: «Ως επιστήμονας αισθάνομαι ότι έχω την τυπική αλλά και ηθική υποχρέωση να εκθέσω κάποια δεδομένα που σχετίζονται με την πρόσφατη κακοκαιρία. Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με την ονομασία “Ελπίς”, χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια» Ανέφερε ο Θοδωρής Κολυδάς.
Και συνέχισε: «Για το λόγο της επικινδυνότητας του φαινομένου εκδόθηκε αντίστοιχο Δελτίο Προειδοποίησης, πολλές ημέρες πριν, περιλαμβάνοντας και τα δυο κύματα όπου διευκρινίζονταν ότι το δεύτερο κύμα θα είναι το εντονότερο».
Μάλιστα στην ανάρτηση του ο διευθυντής της ΕΜΥ έχει προσάψει και το tweet της υπηρεσίας που έκανε πέντε μέρες πριν, από τις 20 του Ιανουαρίου, πριν δηλαδή χτυπήσει η χιονοκαταιγίδα. Και ο κ. Κολυδάς κατέληξε πιο καυστικός: «Η αρμοδιότητα μελέτης των φαινομένων ανήκει στους επιστήμονες και η προστασία του πολίτη στο Κράτος».
Τι απαντά ο Γιάννης Καλλιάνος
Τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στις προβλέψεις της ΕΜΥ, δεν άφησε αναπάντητα ούτε ο βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος μίλησε και εκείνος στο MEGA.
«Οι μετεωρολόγοι το είχαν προβλέψει, το ίδιο και τις ώρες, αλλά ήταν τέτοια η σφοδρότητα των χιονοπτώσεων που ακόμα και ένα γκρέιντερ να είχαμε σε κάθε δρόμο της Αθήνας πάλι θα υπήρχε πρόβλημα. Σε τέτοιες σφοδρές κακοκαιρίες σίγουρα θα δημιουργηθούν προβλήματα, όσο καλά οργανωμένο και να είναι το κράτος. Είναι περιοχές με 50-60-70 πόντους χιόνι. Οι δήμοι βοηθούν, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Στην Άνω Γλυφάδα που είμαι έριξε πάνω από 35 πόντους χιόνι. Η κακοκαιρία αυτή ήταν πολύ πιο έντονη από την περσινή, τη Μήδεια. Ήταν σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα», είπε ο Γιάννης Καλλιάνος.
«Είμαστε 36 ώρες χωρίς ρεύμα – Ανάβουμε κεριά για να ζεστάνουμε τα χέρια μας»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα μίλησε η κ. Δήμητρα, κάτοικος Αγίας Μαρίνας Παιανίας, η οποία παραμένει εδώ και 36 ώρες χωρίς ρεύμα, και όταν μάλιστα στο σπίτι της υπάρχει μωρό αλλά και ηλικιωμένη με προβλήματα υγείας. «Είμαστε 36 ώρες χωρίς ρεύμα, με μωρό παιδί, με ηλικιωμένη γυναίκα με προβλήματα υγείας, ανάβουμε τα ρεσό για να ζεστάνουμε τα χέρια μας.
Ο δήμος δεν έχει περάσει να ανοίξει το δρόμο, ό,τι κάνουμε μόνοι μας, φορτίζουμε τα κινητά μας στο αυτοκίνητο, και είμαστε αποκλεισμένοι 200 μέτρα από τη λεωφόρο Λαυρίου. Μέχρι εχτές το απόγευμα δεν είχε ρεύμα όλη η περιοχή. Εμάς μας έχουν αφήσει στο έλεος», είπε η κ. Δήμητρα. «Ανάβουμε μια σόμπα υγραερίου ίσα ίσα για να αλλάξουμε καμία πάνα. Στο δήμο Παιανίας δε σηκώνουν το τηλέφωνο. Επικοινώνησα μέσω social media με δημοτική σύμβουλο και μου είπε ότι είναι πολλά τα σημεία που δεν έχουν ρεύμα και να κάνουμε υπομονή», πρόσθεσε η ίδια.
parallaximag.gr

Back to top button