Κόσμος

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ – Όλες οι εξελίξεις

 Η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του για την ουκρανική κρίση. Η απόφαση θα ληφθεί αμέσως.

Ο ίδιος θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση αυτή, πρόσθεσε και κατήγγειλε πως 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα του Ρώσου προέδρου να υπογράφει διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσκισθεισών περιοχών.

“Κρίνω απαραίτητο να λάβω αυτήν την απόφαση που ήταν ώριμη εδώ και καιρό: Να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ”, είπε.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους είπε ότι είναι βέβαιος πως έχει τη στήριξη των Ρώσων πολιτών για την απόφασή του.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του για την ουκρανική κρίση, ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκοπεύουν συνεχώς τη Ρωσία.

Υποστήριξε πως η όλη κατάσταση αποτελεί μια κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η ένταξη, μάλιστα, της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο. Την ίδια ώρα, είπε πως τα κέντρα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις.

Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί, επεσήμανε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Όμως, συνέβη το αντίθετο.

Όπως τόνισε ο Πούτιν, είδαμε πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ πρόσφατα. Κατανοούμε, συμπλήρωσε, πως η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί ζήτημα χρόνου.

Εξάλλου, ο κίνδυνος ενός ξαφνικού πλήγματος εναντίον της χώρας μας θα αυξηθεί ραγδαία, εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ, είπε ο Πούτιν και η βασική πλατφόρμα ενός πλήγματος εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία.

Η Ρωσία, όμως, στηρίζει πάντα τη διπλωματική οδό για την επίλυση των θεμάτων, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέους επιθετικούς πυραύλους, κατήγγειλε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ έχει αγνοήσει πλήρως τις ανησυχίες μας. Τα αιτήματα της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας απορρίφθηκαν, είπε ο Πούτιν.

Εξάλλου, όπως πιστεύει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, η Δύση θα επιβάλει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Το έδαφος για τις κυρώσεις θα βρεθεί ή θα επινοηθεί και δεν θα έχει να κάνει με την Ουκρανία, υποστήριξε.

Σε αυτό το πλαίσιο και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα. Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της κι αυτό κάνουμε, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την κυριαρχία μας και τις εθνικές μας αξίες. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι η ουκρανική ηγεσία λέει συνεχώς πως δεν επιθυμεί να τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, υπογράμμισε ο Πούτιν, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων στο Ντονμπάς και σκοτώνουν αμάχους, προτού διερωτηθεί «πόσο ακόμη μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό;»

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ζελένσκι μετά το διάγγελμα Πούτιν

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ετοιμάζει πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία

Ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

Σε δήλωσή του ο Γ. Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι αυτό υπονομεύει περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία είναι μέρος.

Το ΝΑΤΟ υπενθυμίζει ότι το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία, επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σημειώνει ότι το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι μέρος της Ουκρανίας.

«Η Μόσχα συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι Σύμμαχοι παροτρύνουν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», καταλήγει η δήλωση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει κυρώσεις κατά των αποσχισθεισών περιοχών στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα εκτελεστική εντολή η οποία θα απαγορεύσει τις “νέες επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση από Αμερικανούς, προς, από ή στις” δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες οντότητες νωρίτερα απόψε, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το διάταγμα θα προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων “σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωση.

Η Ψάκι είπε ότι έρχονται περισσότερα μέτρα και δήλωσε ότι αυτά είναι ξεχωριστά από τις κυρώσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζουν αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Η αμερικανική προεδρία έκανε γνωστό επίσης ότι μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου ‘Ολαφ Σολτς άρχισε στις 22.17 ώρα Ελλάδας.

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας καταδικάζει τις ανακοινώσεις της Μόσχας και προαναγγέλλει “απάντηση”

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε πριν από λίγο την αναγνώριση από τη Μόσχα των «Ανατολικών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και κάλεσε τη Ρωσία «να ανακαλέσει την απόφασή της και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων», προειδοποιώντας ότι η Γερμανία και οι εταίροι «θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η σημερινή αναγνώριση από τον Πρόεδρο Πούτιν των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρό πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση και πολιτική λύση στην τρέχουσα διένεξη. Προσπάθειες ετών στο Σχήμα της Νορμανδίας και στον ΟΑΣΕ καταστρέφονται σκοπίμως και χωρίς κατανοητό λόγο. Η δέσμευση της Ρωσίας για διπλωματική διευθέτηση της κρίσης δέχεται τεράστιο πλήγμα», αναφέρεται στη δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ και επισημαίνεται ότι η αναγνώριση «αποτελεί επίσης μια περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, την οποία καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο». Η Γερμανία, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας «εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». «Θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Για αυτό συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας», τονίζεται.

«Από το 2014 η Ρωσία έχει δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και των σχετικών σχημάτων διαπραγματεύσεων, του Σχήματος της Νορμανδίας και της τριμερούς Ομάδας Επαφής με τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ. Η Ρωσία έχει επίσης δεσμευτεί να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω του Ψηφίσματος αρ. 2202», υπενθυμίζει η κυρία Μπέρμποκ και υπογραμμίζει ότι με την αποψινή της απόφαση, «η Ρωσία αθετεί όλες αυτές τις δεσμεύσεις προς τη διεθνή κοινότητα».

«Καλούμε τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση και να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματικής και πολιτικής διευθέτησης των διενέξεων, σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Μινσκ.

Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει το απειλητικό στρατιωτικό σκηνικό στα σύνορα της Ουκρανίας. Προειδοποιούμε ρητά εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής κλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας», καταλήγει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Λονδίνο θα ανακοινώσει την Τρίτη κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε απόψε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά την αναγνώριση από τον Πούτιν της ανεξαρτησίας των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Αύριο θα ανακοινώσουμε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στην επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», έγραψε η Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών ότι η Μόσχα επέλεξε το μονοπάτι της αντιπαράθεσης αντί του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να μείνει ατιμώρητη».

Ο Πούτιν έδωσε εντολή για την ανάπτυξη ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε νωρίτερα απόψε με διάταγμά του.

Με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες οντότητες, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα σηματοδοτούσε το τέλος της πολυετούς ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν υποστήριξε πως η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μάλιστα υπογράμμισε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Ο Μακρόν ζητεί “στοχευμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις” για τη ρωσική αναγνώριση αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία φιλορωσικών αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε “στοχευμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις” σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε “έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” καταγγέλλοντας “μονομερή παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας και προσβολή της κυριαρχίας της Ουκρανίας”, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση.

Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ: Η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Η Μόσχα δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που το Κρεμλίνο αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ρώσος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό, ο Βασίλι Νεμπένζια.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.

Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ: Τα ουκρανικά σύνορα «δεν θα αλλάξουν»

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε παρεμβαίνοντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο ουκρανός διπλωμάτης.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατήγγειλε την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του από τη Ρωσία

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα απευθύνοντας έκτακτο διάγγελμα στο έθνος την παραβίαση «της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς που ελέγχονται από τους αυτονομιστές εκ μέρους της Ρωσίας, τονίζοντας πως ο ίδιος και η χώρα του δεν «φοβούνται».

«Η Ουκρανία θεωρεί τις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους μας», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί βρίσκονται «στα εδάφη τους», δεν «φοβούνται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσουν «ούτε σπιθαμή γης της χώρας» σε κανέναν.

Διάταγμα του Μπάιντεν βάζει στο στόχαστρο την οικονομική δραστηριότητα στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δρούσαν ρώσοι στρατιωτικοί επί οκτώ χρόνια – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και τώρα ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να «δράσει ανοικτά σε αυτή την περιοχή», κάτι στο οποίο θα «αντιδράσουμε αναλόγως». Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ανακοινώσει «μεγάλο πακέτο κυρώσεων» στη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα το πρωί σε συνεδρίαση στενού κλιμακίου του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένη στην κρίση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί η επιβολή «μεγάλου πακέτου κυρώσεων» σε βάρος της Μόσχας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του συμβουλίου (διαχείρισης κρίσεων) COBRA στις 06:30 (τοπική ώρα· 08:30 ώρα Ελλάδας) για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία για τον συντονισμό της αντίδρασης του Ηνωμένου Συμβουλίου, ιδίως για να συμφωνηθεί μεγάλο πακέτο κυρώσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως», ανέφερε εκπρόσωπος του επικεφαλής της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος.

Μπλίνκεν: Οι Αμερικανοί διπλωμάτες που παρέμεναν στην Ουκρανία μετακινήθηκαν στην Πολωνία για «λόγους ασφαλείας»

Οι αμερικανοί διπλωμάτες που παρέμεναν στην Ουκρανία μετακινήθηκαν στην Πολωνία για «λόγους ασφαλείας», ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας πως στέλνει τα στρατεύματά της στις περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών, που αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

«Για λόγους ασφαλείας, το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βρισκόταν στο Λβιβ θα περάσει τη νύχτα στην Πολωνία», ενημέρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με ανακοίνωσή του.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ χαρακτηρίζει «ανοησίες» την ανακοίνωση της Ρωσίας πως αναπτύσσει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στο Ντονμπάς

Οι διαταγές της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας που κάνουν λόγο περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία είναι «ανοησίες», έκρινε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ουκρανική κρίση η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία της Ουάσινγκτον ότι η αναγνώριση των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών των φιλορώσων αυτονομιστών αποτελούν πρόσχημα προκειμένου η Μόσχα να προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας θα είναι τρομερές στην Ουκρανία, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο και η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακωθεί πολύ εάν η Ρωσία πράγματι προχωρήσει σε περαιτέρω εισβολή, πρόσθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία – Aνησυχία για τον κίνδυνο «μείζονος» σύρραξης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος κυρίως των δυτικών κρατών-μελών του, συγκλήθηκε για μια κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία, ενημέρωσαν διπλωμάτες.

Το αίτημα υπέβαλαν, βασιζόμενες σε επιστολή της Ουκρανίας προς τον Οργανισμό, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία, ενώ το προσυπέγραψε επίσης το Μεξικό, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Ο ΟΗΕ εκφράζει «λύπη» για την διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς, εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο «μείζονος» σύρραξης

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του οργανισμού για την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και τη «διαταγή να αναπτυχθούν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία».

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος κυρίως δυτικών κρατών-μελών του.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, καθώς και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρόσθεσε η κυρία Ντικάρλο.

Στον ΟΗΕ, η Κίνα καλεί όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν «αυτοσυγκράτηση»

Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να κλιμακώσει την ένταση, σε σύντομη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη και να διατάξει να αναπτυχθούν ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις εκεί.

Ο κινέζος διπλωμάτης είπε επίσης πως η κυβέρνησή του καλωσορίζει και ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση.

Νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι πολλών κρατών-μελών καταδίκασαν τις αποφάσεις της Ρωσίας. Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί ανάπτυξης «ειρηνευτικών δυνάμεων», προσθέτοντας με οργισμένο τόνο «γνωρίζουμε τι είναι στην πραγματικότητα».

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο, εξέφρασε τη «λύπη» του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε πως «οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Άλλα μέλη του ΣΑ, ιδίως η Γαλλία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία, καταδίκασαν τις κινήσεις της Ρωσίας, με την ιρλανδή πρεσβεύτρια Τζέραλντιν Μπερν Νέισον να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες που το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις εντάσεις»,

Ο πρεσβευτής της Αλβανίας Φερίτ Χότζα διερωτήθηκε ποια θα είναι «η επόμενη» χώρα στην οποία η Ρωσία θα αποφασίσει πως πρέπει να εισβάλει, καταγγέλλοντας τη «ρήξη» της Μόσχας «με το διεθνές δίκαιο». Ο ινδός ομόλογός του Τ.Σ. Τιρουμούρτι εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του και κάλεσε «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση», ενώ η Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, η πρεσβεύτρια της Βρετανίας, αξίωσε η Μόσχα να «κάνει πίσω». Η Βραζιλία ζήτησε να εφαρμοστεί «άμεσα κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρεσβευτής της Κένυας, ο Μάρτιν Κιμάνι, μίλησε για παραβίαση «της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, εκφράζοντας την «έντονη ανησυχία» της κυβέρνησής του. Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης επέκριναν τη Ρωσία, ζητώντας να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση».

Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά νομικά και φυσικά πρόσωπα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ρωσικών νομικών και φυσικών προσώπων, που θα είναι «αναλογικές», μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανατολική Ουκρανία, διεμήνυσε η γαλλική προεδρία.

«Ο κατάλογος βρίσκεται υπό κατάρτιση, θα βάλουμε στο στόχαστρο έναν ορισμένο αριθμό δραστηριοτήτων στο Ντονμπάς (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) που συνδέονται άμεσα με τα ρωσικά συμφέροντα και θα προσαρμοστούμε στις εξελίξεις της επικαιρότητας», ανακοίνωσε το Παρίσι, διευκρινίζοντας ότι οι κυρώσεις των Βρυξελλών θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από σήμερα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τις τελευταίες ρωσικές ενέργειες «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς του κράτους μας», διαμηνύοντας πως το Κίεβο δεν «φοβάται τίποτα και κανέναν» και δεν θα εκχωρήσει «ούτε σπιθαμή γης» της χώρας, ήταν η αντίδραση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είπε ακόμη πως αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη.

«Έχω πάθει σοκ, έχω πολλούς συγγενείς στην ανατολική Ουκρανία, είμαι από το Ντανιέτσκ αλλά ζω στο Κίεβο εδώ και οκτώ χρόνια, κι αυτές οι ειδήσεις είναι οι πιο τρομακτικές των τελευταίων οκτώ ετών», είπε ο Αρτέμ Ιβασένκο, κάτοικος Κιέβου.

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας με γαλλογερμανική μεσολάβηση που, παρά τις συχνές παραβιάσεις της, επέτρεψε να σταματήσουν οι σφοδρές εχθροπραξίες στα μέτωπα όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 άνθρωποι από το ξέσπασμα του πολέμου το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποφασίσει ακόμη και να αποπειραθεί να καταλάβει με ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση ολόκληρη την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO, η Βρετανία καταδίκασαν την απόφαση του Ρώσου προέδρου και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέο γύρο ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στον ουκρανό ομόλογό του τη «δέσμευση των ΗΠΑ» να προασπίσουν «την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και υποσχέθηκε «ταχύτατα» και «αποφασιστικά» μέτρα.

Η γαλλική προεδρία ανήγγειλε νέες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος ρωσικών φυσικών και νομικών προσώπων, καταγγέλλοντας την «παρανοϊκή» ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν, που μίλησε περί «γενοκτονίας» των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα «μεγάλο πακέτο κυρώσεων».

Με τόνο καθηγητή, ο ρώσος πρόεδρος παρέδωσε μάθημα – αναθεωρημένης – ιστορίας από το Κρεμλίνο, παρουσιάζοντας την Ουκρανία σαν τεχνητή χώρα, αδιαχώριστη από τη Ρωσία.

Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Ευρωπαίοι προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν από το να περάσει στη δράση. Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε το βράδυ της Κυριακής να επιτύχει αποκλιμάκωση και να πείσει να οργανωθεί σύνοδος κορυφής των κ.κ. Μπάιντεν και Πούτιν. Το Κρεμλίνο έβαλε όμως τέλος χθες το πρωί στις ελπίδες του.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκαναν λόγο για πάνω από 3.200 παραβιάσεις της εκεχειρίας που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται. Χθες Δευτέρα, το Κίεβο έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, δύο στρατιώτες κι έναν άμαχο. Οι φιλορώσοι αντάρτες μίλησαν για τρεις άμαχους νεκρούς σε βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 61.000 άμαχοι «εκκενώθηκαν» από τις περιοχές των αυτονομιστών, μεταφέρθηκαν στο δικό της έδαφος.

Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε άρματα μάχης χωρίς διακριτικά και άλλα στρατιωτικά οχήματα να κινούνται σε δρόμους της Ντανιέτσκ.

Τα διπλωματικά περιθώρια στενεύουν

Ο κ. Πούτιν κατηγορεί για την κρίση τις δυτικές χώρες, τούς προσάπτει ότι «χρησιμοποιούν την Ουκρανία» και εγείρουν «σοβαρή απειλή, πολύ μεγάλη για εμάς».

Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κατήγγειλε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης για την ουκρανική κρίση τις ενέργειες του ρώσου προέδρου, στις οποίες είδε το πρόσχημα για την «περαιτέρω εισβολή» στην Ουκρανία, όπως το έθεσε.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έσκισε τη συμφωνία του Μινσκ, την έκανε κομματάκια. Λέμε σαφώς πως δεν πιστεύουμε ότι θα σταματήσει σε αυτό», είπε η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ. Οι συνέπειες των ενεργειών της Ρωσίας «θα είναι τρομερές, σε όλη την Ουκρανία, σε όλη την Ευρώπη, σε όλη την υφήλιο», πρόσθεσε.

Ο ρώσος πρεσβευτής, ο Βασίλι Νεμπένζια, προειδοποίησε από τη δική του πλευρά τα δυτικά κράτη «α το σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, ο Τζανγκ Τζουν, κάλεσε όλα τα μέρη να δείξουν «αυτοσυγκράτηση».

Στις διεθνείς αγορές, οι συνέπειες της κλιμάκωσης της κρίσης αρχίζουν ήδη να γίνονται αισθητές. Η τιμή του πετρελαίου έφθασε σε υψηλό επταετίας, νομίσματα όπως το γεν, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, κάνουν ράλι, το ρούβλι πέφτει – έφθασε ακόμη και σε ισοτιμία 80:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

 

 

 

 

ΑΠΕ

Back to top button