Κόσμος

Ανάλυση: Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς φτάσαμε ως εδώ – Τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή της Ρωσίας

Ποια ιστορικά γεγονότα οδήγησαν στην εισβολή της πανίσχυρης Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν στην αδύναμη στρατιωτικά, αλλά με πολλούς συμμάχους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, Ουκρανία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αντιστέκεται σθεναρά; Το ertnews παρουσιάζει το χρονικό της σύγκρουσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με φόντο την Ουκρανία, μέσα από άρθρα και αναλύσεις Ελλήνων και ξένων πολιτικών, δημοσιογράφων και ειδικών.

Έβδομη ημέρα συμπληρώνεται σήμερα (2/3) από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στα εδάφη της Ουκρανίας, που άναψε και πάλι το φυτίλι του πολέμου στην Ευρώπη. Την ώρα που όλη σχεδόν η διεθνή κοινότητα, παίρνει το μέρος του αμυνόμενου ουκρανικού λαού και επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, που αγνοεί τις εκκλήσεις για απόσυρση από την Ουκρανία, το ertnews αναλύει το πώς φτάσαμε στο σημείο μηδέν: η ανθρωπότητα να είναι ξανά αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ευρώπη, η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ως μέσο πίεσης, να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας και μια τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή να είναι σε εξέλιξη.

Ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ανατολής το Ουκρανικό

Ο Χένρι Κίσινγκερ (Henry Kissinger), κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης με άρθρο του “To settle the Ukraine crisis, start at the end” (Washington Post, Μάρτιος, 2014) ανέφερε ότι το ουκρανικό ζήτημα αποτελούσε ανέκαθεν ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ως προς το σε ποια πλευρά θα ενταχθεί η χώρα.

Ο Κίσινγκερ διατύπωνε την άποψη ότι η Ρωσία θα πρέπει να απέχει από την προσπάθεια να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε καθεστώς δορυφόρου, ενώ η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να ενταχθεί σε καμία από τις δυο πλευρές, εφόσον θέλει να επιβιώσει. Αντίθετα, θα έπρεπε να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Επισήμανε, επίσης, ότι στόχος θα έπρεπε να είναι η συμφιλίωση και όχι η κυριαρχία μίας παράταξης. «Ο καθένας έχει κάνει την κατάσταση χειρότερη. Η Ρωσία δεν θα ήταν σε θέση να επιβάλλει μία στρατιωτική κυριαρχία χωρίς να απομονωθεί σε μια εποχή που πολλά από τα σύνορά της είναι ήδη επισφαλή. Για τη Δύση, η δαιμονοποίηση του Πούτιν δεν είναι πολιτική, είναι άλλοθι για την απουσία της», τόνιζε το 2014 ο Αμερικανός πολιτικός.

Για να φτάσουμε στον Φεβρουάριο του 2022, όταν η πολύμηνη ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας κορυφώθηκε με αποκορύφωμα την έκκληση των ηγετών των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, για να αναγνωρίσει επισήμως ο Πούτιν ως ανεξάρτητες τις περιοχές.

Η συνεχεια στο ERTNEWS

Back to top button