Καστοριά

Το κόψιμο των χόρτων είναι υπόθεση όλων! (του Βασίλη Λ. Κωνσταντίνου)

Το κόψιμο των χόρτων είναι ένα θέμα που ταλαιπωρεί όλη την Ελλάδα γιατί είναι και η βασική αιτία των πυρκαγιών σε αστικές περιοχές! Όταν κατέβαινα στην Αθήνα και έβλεπα βίλες εκατομμυρίων, παρατηρούσα ότι στα γύρω ελεύθερα σημεία ή και ιδιοκτησίες, τα χόρτα ήταν τεράστια και άκοπα!
Μου έκανε εντύπωση πως περιουσίες εκατομμυρίων είναι μέσα σε μία ¨μπαρουτοαποθήκη¨. Βέβαια όλοι διαπιστώνουμε το ίδιο σε πόλεις και χωριά της πατρίδας μας! Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι είσαι περίπτωση πυρκαγιάς η φωτιά μπορεί να “περπατά” ανεξέλεγκτα και να έχει ” τροφή” έως το σπίτι !! Άλλο πράγμα το να είναι καθαρό το κομμάτι γύρω από ένα σπίτι , ένα κτίριο, οπότε κάποιος μπορεί να αντισταθεί ,να ρίξει νερό, και άλλο πράγμα είναι να έχει χόρτα ,δηλαδή τροφή υλικό για την φωτιά και εμείς να μην μπορούμε να ούτε καν να σταθούμε !!!
Το πατρικό στην Κοτύλη για πρώτη φορά φέτος γέμισε με χόρτα και μέσα σ’ αυτά η ” μισητέ”ς τσουκνίδες .Λόγοι ανεξάρτητοι της θέλησης μου με εμπόδισαν να πάω. Έτσι το Σάββατο απόγευμα πήγα και έδωσα μάχη να τα κόψω (Κυριακή είχαμε πορεία στο δάσος!) για να τα προλάβω πριν ξεραθούν .Μετά είναι δυσκολία κοπούν.
Ειδικά οι τσουκνιδες. Αυτές τις… πετσοκόβω!!Μας ταλαιπώρησαν μικρά παιδιά γιατί όταν παίζαμε κρυφτό και έπρεπε να πάμε μαζευτούμε σε απόκρυφα μέρη δυστυχώς τσουκνιζόμασταν και θυμάμαι τα βράδια κατάκοποι και κουρασμένοι από το παιχνίδι να ξυνόμαστε όλη νύχτα.
Συμπέρασμα. Η κοπή των χόρτων είναι και δική μας και φυσικά υπόθεση του Δήμου, και της περιφέρειας γενικά του κράτους . Γιατί αλλιώς έχουμε τα γνωστά. Προχθές η Αθήνα έκανε την αρχή με τις φωτιές.. Ας ελπίσουμε να σταματήσει εκεί το κακό! Αλλά “τα παιδιά του Ζεβεδαίου …πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”…εδώ γίνεται πριν καούν…. καθαρίζουν!

 

Back to top button