ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή η εκδήλωση “Ένας οικισμός γεωργοκτηνοτρόφων της 6ης χιλιετίας π.Χ. στην όχθη της Λίμνης της Καστοριάς” (φωτογραφίες)

«Tο σήμερα έρχεται από το χθες» …θα έλεγα για την επιτυχημένη και με μεγάλο ενδιαφέρον εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το” Οικοτρόπιο” στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς .
Ξεκινώντας χιλιάδες χρόνια πίσω σαν αφετηρία και ανακαλύπτοντας την καθημερινότητα των ανθρώπινων κοινωνιών μέσα από ένα παζλ ευρημάτων είναι κάτι μαγικό.
Τριάντα χρόνια έρευνας από την ομάδα αρχαιολόγων του ΑΠΘ για να συνδεθεί η 6η χιλιετία π.χ με το σήμερα …κάθε μέρα μία άλλη μέρα … θα έλεγα όπως μας εξήγησε και ο επικεφαλής κ. Κώστας Κωτσάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.” Ανακαλύπτοντας τούς ανθρώπους πού ζούσαν στην στην άκρη της Λίμνης Ορεστιάδας” . Τις ιδιαιτερότητες με το περιβάλλον και τα φυτά αλλά και την εξάρτηση τους απ’ αυτά μας ανέπτυξε η Professor Amy Bogaard, Αρχαιοβοτανολόγος, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, “Τα φυτά και οι άνθρωποι στο Νεολιθικό Δισπηλιό”. Μεγάλο ενδιαφέρον για την σχέση τους με τα ζώα είχε η ομιλία της Dr Valasia Isaakidou, Ζωοαρχαιολόγος, απ’ τό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, “Τα ζώα και οι άνθρωποι στο Νεολιθικό οικισμό ‘’ . Αφού προσδιορίστηκαν τα ευρήματα η καλή μας φίλη Carla Blasco έκανε με τα χέρια τής την σύνδεση του παζλ δένοντας οπτικά την ιστορία. Τέλος η αεικίνητη Κική Ζεφυρίδου ( ο άνθρωπος που διακτινίζεται) συντόνιζε την εκδήλωση από τον σύλλογο « Οικοτρόπιο» ήταν η ψυχή !

Νίκος Παναγιωτόπουλος


 

 

Back to top button