Ελλάδα

Καπραβέλος – Χλωρός για μελέτη Λύτρα: Δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί κάποιος από τη «χαριστική βολή» εκτός ΜΕΘ

Οι σημαντικότατες ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αποτελούν την «Αχίλλειο πτέρνα» της διαχείρισης της πανδημίας, με τους ειδικούς να τονίζουν στο ThessToday.gr πως η αποφυγή και η πλήρης αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου για την στελέχωση του ΕΣΥ, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα «τρομακτικό τσουνάμι βαρύτατων ασθενών που χτύπησαν την πόρτα των νοσοκομείων, όπου και κατέληξαν».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Αν και πλήθος του ιατρικού κόσμου είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα από νωρίς την κυβέρνηση για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο διευθυντής των ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος καθώς και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Αδαμάντιος Χλωρός εξηγούν στο ThessToday.gr πως η δημοσιοποίηση του δεύτερου σκέλους της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, από την οποία αναδείχθηκε η σοκαριστική μέτρηση της θνητότητας 97% στους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, αποδεικνύει πως οι αρμόδιοι δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική αλλαγή και πως τα εγκληματικά σφάλματα, όπως λένε, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

«Έχουμε 1.000 κλίνες και λειτουργούν οι 600 λόγω έλλειψης προσωπικού»

Για την χρόνια υποβάθμιση των νοσοκομείων με τις ελάχιστες, εν λειτουργία, εντατικές μονάδες μίλησε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος τονίζει πως ταυτόχρονα δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να τις διαχειριστεί, καθώς απαιτείται βασική εκπαίδευση και τουλάχιστον πέντε χρόνια εξοικείωσης ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη απόδοση.

«Η Πολιτεία έκανε 1.000 κλίνες, κι από αυτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν πάνω από 600 γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Με ενοχλεί πολύ η επιφανειακή τοποθέτηση των πολιτικών που ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα, ενώ εμείς που γνωρίζουμε, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να στελεχώσουμε τις κλίνες».

Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος προχώρησε σε μία δραματική δήλωση, λέγοντας πως «όσοι βρίσκονταν εκτός ΜΕΘ, δεν προλάβαιναν καν να μπουν σε κλίνες» με τον ίδιο να εξηγεί στη συνέχεια πως ασθενείς που πήγαιναν στα εξωτερικά ιατρεία δεν έφταναν στις ΜΕΘ, ενώ ήταν σε βαρύτατη κατάσταση και με ανακοπές. «Την ίδια στιγμή, άλλοι ασθενείς πήγαιναν στα τμήματα αλλά δεν είχαν κρεβάτια εντατικής για να τους πάρουν, με αποτέλεσμα να διασωληνώνονται πρώτα εκτός ΜΕΘ κι έπειτα να μπαίνουν κανονικά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως δεν είχε ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα. Ο κ. Καπραβέλος σχολιάζει μέσω του ThessToday.gr πως «δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να σωθεί από την χαριστική βολή εκτός ΜΕΘ. Τότε είχα απαντήσει στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη πως ο ασθενής δεν έχει καμία απολύτως τύχη».

«Το κύμα του 2020 ήταν ολέθριο και καταστροφικό για την Ελλάδα»

Αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό κύμα του κορωνοϊού βρέθηκε η Ελλάδα τον χειμώνα του 2020, με τον κ. Καπραβέλο να επισημαίνει πως η αρχή της πανδημίας έπιασε την χώρα απροετοίμαστη με αποτέλεσμα να υπάρξουν χιλιάδες απώλειες ανθρωπίνων ζωών. «Δώσαμε τιτάνιες μάχες στα νοσοκομεία και αυτό δεν γίνεται να μεταφραστεί σε νούμερα και στατιστικά. Κάθε μία απώλεια ξεχωριστά, είναι μία μεγάλη θλίψη για εμάς».

Ο κ. Καπραβέλος υπενθυμίζει πως στο πρώτο κύμα δεν σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι όπως και εισαγωγές, με την κυβέρνηση να προχωρά άμεσα στο «άνοιγμα» του τουρισμού ενώ η χώρα βρισκόταν σε συναγερμό. «Δεχτήκαμε τους πάντες το καλοκαίρι, γιορτάσαμε και τον Οκτώβριο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Έφτασε ο χειμώνας και το κύμα του 2020 ήταν ολέθριο και καταστροφικό για την Ελλάδα, καθώς θρηνήσαμε χιλιάδες νεκρούς. Ανοίξαμε τις οικονομικές και τουριστικές μας δομές, χωρίς μέτρα προστασίας και τελείως απροετοίμαστοι».

Τότε ο ίδιος είχε προχωρήσει σε μία σοκαριστική δήλωση η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε πως χάθηκαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. «Ήμουν ο μοναδικός γιατρός που με κάλεσε ο εισαγγελέας όταν το είχα πει αυτό, και ήταν ένας γρίφος τι ακριβώς εννοούσα. Εξήγησα στον ίδιο πως δημιουργήθηκε ένα τρομακτικό κύμα και υποτιμήσαμε στο έπακρο τον εχθρό, χωρίς να τον αντιμετωπίσουμε με βασικά μέτρα όπως είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων».

«Τραγική η διαχείριση της πανδημίας»

Ερωτώμενος για το πως θα χαρακτήριζε την διαχείριση της πανδημίας ο κ. Χλωρός ανέφερε πως οποιαδήποτε απάντηση πέρα από «τραγική», δεν αντιπροσωπεύει την κατάσταση που πέρασε η χώρα μας τα τελευταία 2μιση χρόνια.

«Ουσιαστικά τα γνωρίζαμε αυτά τα στοιχεία, κι απλώς μας τα επιβεβαίωσε και η επίσημη μελέτη του κ. Λύτρα. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε κάθε μεγάλη κρίση είμαστε διατεθειμένοι να συγχωρήσουμε λάθη και αδυναμίες, αλλά όπως φαίνεται, σιγά σιγά αποκαλύφθηκε η αποφυγή, η δυσφορία και η αδιαφορία της κυβέρνησης για το ΕΣΥ, και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χλωρός στη συνέχεια προσθέτει πως οι αρμόδιοι έμειναν μόνο στην «βιτρίνα» που παρουσίαζαν για την στελέχωση και την «οχύρωση» του ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή, τα πράγματα καθημερινά χειροτέρευαν. «Έμειναν μόνο στα λόγια και δεν προχώρησαν ποτέ σε πράξεις. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο μας η κλινική που κάηκε ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί. Επίσης, ακόμη υπάρχουν κενά στο σύστημα, απλώς στην παρούσα φάση δεν φαίνονται γιατί βρισκόμαστε σε μία ύφεση της πανδημίας. Δεν έγινε απολύτως τίποτα για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας».

«Το υπάρχον προσωπικό δεν μπορεί να περιθάλψει όλους τους ασθενείς»

Παράλληλα, κάνει λόγο για τις περιορισμένες δυνάμεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο, το οποίο καταλήγει να λειτουργεί σε έναν ορισμό βαθμό, χωρίς να καταφέρνει να εξυπηρετήσει και να φροντίσει όλους τους ασθενείς. «Όταν πρέπει να περιθάλψεις τους πάντες με ελάχιστο προσωπικό, δεν πρόκειται να τα καταφέρεις. Ή θα παραμελήσεις τους ασθενείς με κορωνοϊό, ή αυτούς με τις άλλες παθήσεις. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο εάν τον φετινό χειμώνα δεν βρεθούμε πάλι στην τραγική κατάσταση την οποία έχουμε περάσει δύο φορές».

Μάλιστα, ο κ. Χλωρός δεν παρέλειψε να σχολιάσει τον “αποκλεισμό” του κ. Λύτρα από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς και την εβδομαδιαία ενημέρωση, η οποία, όπως λέει, δεν είναι εύκολο να “αποκωδικοποιηθεί”. «Θεωρώ πως και μόνο από αυτές τις κινήσεις, φαίνεται σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Αν και τώρα έχουμε λιγότερους θανάτους και λιγότερη επιβάρυνση στα νοσοκομεία, το χειρότερο είναι πως δεν μπορούμε να μάθουμε τι γίνεται και δεν ξέρουμε ακριβώς πως εξελίσσεται η πανδημία πλέον».

thesstoday.gr

Back to top button