Καστοριά

Ρεπορτάζ για την έδρα Jean Monnet στο πανεπιστήμιο – Η Καστοριά κατάφερε να κερδίσει ανάμεσα σε 122 προτάσεις από όλη την Ευρώπη

Η έδρα Jean Monnet στη θεματική που αφορά την «Επικοινωνιακή Διαχείριση Κινδύνου και Κρίσεων στην Ευρώπη» από το 2022 έως το 2024 απονέμεται στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά. Πρόκειται για σημαντική ακαδημαϊκή εξέλιξη που αφορά ένα μικρό περιφερειακό πανεπιστήμιο, που κατάφερε ανάμεσα σε 122 ανταγωνιστικές προτάσεις από όλη την Ευρώπη να κερδίσει την κρίση των αξιολογητών σε ένα θέμα που στις μέρες μας είναι καθόλα επίκαιρο.

Η Αμαλία Τριανταφυλλίδου, επίκουρη καθηγήτρια στην Επικοινωνία και υπεύθυνη του προγράμματος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι στη γνωμοδότησή τους οι αξιολογητές της ΕΕ σημειώνουν ότι «η πρότασή μας είναι καθόλα επίκαιρη και αφορά μία σημαντική θεματική που πρέπει να επικοινωνηθεί προς τα έξω και να γίνει αντικείμενο εκπαίδευσης και έρευνας». Στην Ελλάδα κατάφεραν να πάρουν την εδρα Jean Monnet αλλά δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η κ. Τριανταφυλλίδου τόνισε ότι η εδρα Jean Monnet «στοχεύει στην προώθηση της αριστείας στη Διδασκαλία και την Έρευνα στο αντικείμενο της Επικοινωνίας κατά τη διάρκεια κρίσεων και φυσικών καταστροφών που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την κ. Τριανταφυλλίδου, «το έργο της έδρας αφορά τη διδασκαλία τεσσάρων μαθημάτων που εστιάζουν στην ανάδειξη του τοπίου της επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσεων τόσο σε εθνικό επίπεδο κρατών-μελών όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών».

Αν και η προηγούμενη πρακτική εμπειρία έλεγε ότι οι έδρες που φέρουν το όνομα του μεγάλου οραματιστή της Ευρώπης Jean Monnet και που απονέμονται σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα αφορούν κυρίως τις ευρωπαϊκές σπουδές, η πρόταση που κατατέθηκε από το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων φαίνεται ότι «δημιουργεί δεδομένα στο νέο περιβάλλον που η Ευρώπη χρειάζεται εργαλεία επικοινωνίας που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κρίσεων».

Η κ. Τριανταφυλλίδου επισημαίνει ότι το εκπαιδευτικό και ερευνητικό περιεχόμενο της έδρας «με δική μας απόφαση απευθύνεται και σε επαγγελματίες έξω από τις αίθουσες του πανεπιστημίου που επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους, την επάρκειά τους σε θέματα επικοινωνίας στη διαχείριση κρίσεων».

Τα μαθήματα, ήδη, έχουν ξεκινήσει και αυτό που προξενεί θετική εντύπωση είναι ότι έχουν δηλώσει συμμετοχή 125 φοιτητές αλλά και επαγγελματίες από τον χώρο της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, ενώ όπως υπογραμμίζει η κ. Τριανταφυλλίδου, «το πρόγραμμα το επιλέγουν, επίσης, ψυχολόγοι αλλά και δημοσιογράφοι». Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα της έδρας, εκτός της διδασκαλίας των τεσσάρων μαθημάτων, προβλέπει και διαλέξεις ειδικών που διαχειρίστηκαν τέτοιες κρίσεις. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν μία βεβαίωση συμμετοχής, είτε για ένα μάθημα είτε για όλα τα μαθήματα του προγράμματος, ενώ θα υπάρξουν και βεβαιώσεις συμμετοχής ακόμη και για τις διαλέξεις των ειδικών εισηγητών.

ΑΠΕ

 

 

Back to top button