Καστοριά

Ο Λεωνίδας Παπαδημητρίου αποχαιρετά τον Μενέλαο Μπατρίνο

Ο άρχοντας Μενέλαος Μπατρίνος και οι πρόγονοί του φρόντισαν ώστε το αρχοντικό τους στο Ντολτσό, που αναγέρθηκε περίπου το 1750, να κατοικείται συνεχώς από τότε και μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα, η διάσωση ενός από τα παλαιότερα αρχοντικά της Καστοριάς. Βέβαια, και η οικογένεια Μπατρίνου είναι ίσως η παλαιότερη Καστοριανή οικογένεια που συνεχίζει την ύπαρξή της σε πλήρη συνάφεια με την γενέτειρα πόλη την Καστοριά.
Είχαμε την τύχη και την τιμή να γίνουμε γείτονες τα τελευταία χρόνια και η υποδοχή που δεχθήκαμε από τον Μενέλαο . πολύ ενθουσιώδης, πραγματική και τελείως Καστοριανή.
Όταν τελειώσαμε την ανακαίνιση του σπιτιού μας δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημά του για να μας συγχαρεί κυρίως για την εξωτερική εμφάνιση του σπιτιού μας. Αυτό έδειχνε ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για την διάσωση της περιοχής αλλά και όλης της παλαιάς πόλης. Όταν δε μας επισκέφθηκε είχε την καλοσύνη να μας χαρίσει κάτι από μια συλλογή του από παλαιούς χάρτες.
Το δώρο του αυτό κοσμεί περίοπτη θέση της εισόδου της κατοικίας μας ώστε κάθε φορά που εισερχόμαστε το βλέπουμε και ενθυμούμαστε ένα γείτονα, με όλη τη σημασία της λέξης.
Η αλήθεια είναι ότι θα μας λείψουν οι καλοκαιρινές του επισκέψεις που τόσο πολύ απολάμβανε και ο ίδιος στην Καστοριά.
Γείτονα Μενέλαε θα μας λείψεις όλους γενικά στην περιοχή.
Ευχόμαστε καλό ταξίδι, στους δε δικούς σου καλή και μόνιμη ανάμνησή σου.

 

 

Back to top button