ΕκδηλώσειςΚαστοριάΚοζάνη

Τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης για τη Σήραγγα της Κλεισούρας – Μεγάλος “απών” ο Δημήτρης Σαββόπουλος

Η εκδήλωση που έγινε σε ξενοδοχείο της Πτολεμαΐδας για την πρόοδο έργων του ΠΕΠ, με έμφαση στη Σήραγγα της Κλεισούρας ήταν “sold out”

  • Ο Μηχανισμός της Περιφέρειας, αλλά και οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες κατά μόνας, έκαναν εκατοντάδες τηλέφωνα με τα οποία προσκαλούσαν κόσμο. Σε μια εκδήλωση που θυμίζει άλλες εποχές – άλλες συγκυρίες.
  • Αυτές οι εκδηλώσεις έχουν συνήθως τεχνικό χαρακτήρα, και σκοπό να αναδείξουν την πρόοδο, την εξέλιξη και την απορροφητικότητα του προγράμματος. Η Κυριακάτικη εκδήλωση βέβαια ήταν ξεκάθαρο πως σχεδιάστηκε για να πάρει “προεκλογικό” χαρακτήρα. Ο σκοπός πάντως επετεύχθη.
  • Ο Περιφερειάρχης και η ομάδα του θέλησαν να δείξουν ότι παρά το δυσμενές κλίμα που υπάρχει μετά τις διαφωνίες πολλών μελών της ομάδας, έχουν ακόμα δυνάμεις ώστε να “γεμίζουν” αίθουσες, στο ….δρόμο για τις περιφερειακές εκλογές του 2023.
  • Το γενικό πρόσταγμα είχε ο Γρηγόρης Τσιούμαρης, Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Μετάβασης, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης του θέματος, αφού τη εποχή που ξεκίνησε η όλη ιστορία τη σήραγγας, ήταν Δήμαρχος Εορδαίας.
  • Μοναδικός παρών από την Αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ιωάννης Λιάσης, προερχόμενος από την παράταξη του Θοδωρή Καρυπίδη. Ο Γιάννης Λιάσης όπως είναι γνωστό έχει ήδη δηλώσει πως είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αμυνταίου για το 2023, και – καλώς –  φροντίζει να είναι παρών σε θεσμικές συναντήσεις.
  • Από την άλλη βέβαια, ο Γρηγόρης Τσιούμαρης είναι και ο μόνος Πτολεμαϊδιώτης της συμπολίτευσης, ο οποίος έχει μείνει “πιστός” στον Περιφερειάρχη. Ο οποίος όμως, την Παρασκευή σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, είπε πως κλείνει ο κύκλος του στην Αυτοδιοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος.
  • Μεγάλος “απών” από την εκδήλωση, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο οποίος σήκωσε και το μεγάλο βάρος για το έργο της σήραγγας. Πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά το έργο πρακτικά εκτελείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καστοριάς.
  • Ο Δημήτρης Σαββόπουλος που δικαιούται να πάρει τα εύσημα για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία έτρεξε το έργο, αποφάσισε να είναι συνεπής με την έως τώρα στάση του και τη διαφοροποίηση του από τον Περιφερειάρχη, και – ανθρώπινα – επέλεξε να μην παραστεί.
  • Τα “του Καίσαρος τω Καίσαρι”, έδωσε ο Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο οποίος ανέφερε δις, τη συμβολή του Δημήτρη Σαββόπουλου στο έργο.
  • Κάτι άλλο που πολλοί δεν ξέρουν, είναι πως ο αρμόδιος Μηχανικός (στέλεχος της ΠΕ Καστοριάς) που είχε την ευθύνη του έργου, έλκει την καταγωγή του από την Πτολεμαΐδα και συγκεκριμένα από το Καρυοχώρι. Ο Στέλιος Κοτσάκος.
  • Εκτενής αναφορά έγινε στα κέντρα τα οποία δεν ήθελαν το έργο και έκαναν ότι μπορούν για να το καθυστερήσουν. Μέχρι και για “σαμποτάζ” έκανε λόγο πρώην Δήμαρχος Καστοριάς, Ιωάννης Τσιαμίσης, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση.

  • Αξιοσημείωτο ήταν ότι παρέστη σχεδόν όλο το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας. Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή – παρών και ο Γιάννης Καραβασίλης – ήταν παρόντες. Αφήνεται να εννοηθεί πως την παρούσα περίοδο υπάρχει καλή συνεργασία της Περιφέρειας με το Δήμο Εορδαίας. Άλλωστε όπως έγινε σαφές από τα τεχνικά στοιχεία που διανεμήθηκαν, ξεκόλλησαν και προχωρούν διάφορα έργα του Δήμου Εορδαίας και της ΔΕΥΑΕ που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ της Περιφέρειας.
  • Αυτό που ίσως θα ήθελε η Πτολεμαΐδα, είναι μια πιο θερμή αντιμετώπιση του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας από τον Περιφερειάρχη, ως δυνητικό φορέα υποδοχής επενδύσεων.
  • Σε άλλα νέα, γίνονται ήδη μελέτες για την περαιτέρω επέκταση του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα. Το έργο χρηματοδοτείται επίσης από το ΠΕΠ της Περιφέρειας.
  • Ο Περιφερειάρχης έκανε μια πλήρη εισήγηση, στο πεδίο των έργων που εκτελεί η Περιφέρεια. Απέσπασε τις θετικές εντυπώσεις των παραβρισκομένων, καθώς μετά από 3 χρόνια, και μετά τη σχετική πρόοδο του προγράμματος, έχουν αρχίσει να του “βγαίνουν” πράγματα, και έχει πλέον να “δείξει” πράγματα.
  • Όλα αυτά στη σκιά της δήλωσης Σκάλκου για τη χαμηλή απορροφητικότητα του ΠΕΠ, ο οποίος χαρακτήρισε “ουραγό” τη Δυτική Μακεδονία. Ο Γιώργος Κασαπίδης προσπάθησε να αποδείξει ότι στη θητεία του ανέβασε τους δείκτες απορρόφησης.
  • Μεγάλη έμφαση έδωσε στα έργα της τεχνολογίας υδρογόνου τα οποία έρχονται στην περιοχή, για τα οποία με …παράπονο είπε ότι τον “κορόιδευαν” στην αρχή της θητείας του. Εξήγγειλε μάλιστα ότι η χωροθέτηση για την επένδυση της Advent θα ανακοινωθεί επισήμως εντός του 2022 !
  • Μεγάλο στοίχημα γι αυτόν, και ο κόμβος καινοτομίας υδρογόνου στην πρώην ΑΕΒΑΛ, τον οποίο θεωρεί μεγάλη επιτυχία για την Εορδαία. Δεν παρέλειψε να ρίξει μάλιστα το καρφί του για την μείζονα Αντιπολίτευση, η οποία όπως είπε, δεν ψήφισε τους Θύλακες καινοτομίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο (!).

e-ptolemeos.gr

Στην εκδήλωση για τη Σήραγγα Κλεισούρας στο ξενοδοχείο “Παντελίδης” στην Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες – βίντεο)

 

 

 

 

Back to top button