Καστοριά

Άνθρωπος και εργασιακό περιβάλλον (γράφει η Ελισάβετ Γραμμένου)

Πότε γίνεται τοξικό ένα εργασιακό περιβάλλον  και σε πόσο μεγάλο βαθμό μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας;

Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά που μπορεί να μας αποφέρει μια δουλειά που είναι η οικονομική απολαβή. Σε μια δουλειά η οικονομική παράμετρος παίζει σημαντικό ρόλο, διότι το άτομο αισθάνεται ικανοποίηση έχοντας τα δικά του χρήματα. Ακόμα η εργασία προσφέρει στον άνθρωπο την ευχαρίστηση μέσα από την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλα άτομα, απόρροια της έμφυτης κοινωνικής του φύσης. Ένα ακόμα σπουδαίο ευεργέτημα της εργασίας στον άνθρωπο, είναι η καλλιέργεια της αίσθησης πως είναι ένα χρήσιμο μέλος στην κοινωνία, πως μπορεί να προσφέρει και είναι σημαντικός. Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε το πόσο χρήσιμη είναι η εργασία στη ζωή ενός ανθρώπου για την διατήρηση της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές στις μέρες μας που μαστίζεται από την ανεργία. Ο άνεργος άνθρωπος βιώνει έναν κυκεώνα αρνητικών αισθημάτων και σκέψεων, για αυτό η ψυχολογική του υποστήριξη είναι απαραίτητη.

Ωστόσο όταν το εργασιακό περιβάλλον αντιδράει με έντονο τρόπο και ξεσπάει τα προβλήματα του, τότε σαφώς και ο εργαζόμενος θα βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Θα φοβάται να αντιδράσει γιατί μπορεί να χάσει την δουλειά του. Θα παραμένει σιωπηλός, αδύναμος και απροστάτευτος. Για πόσο όμως?

Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζοντας καθημερινά μια σειρά από προβλήματα (οικονομικά, οικογενειακά, ψυχολογικά,) θεωρούν τους υπαλλήλους τους ΚΤΗΜΑ τους. Όμως ο εργαζόμενος δεν είναι ψυχολόγος για να λύνει τα προβλήματα του καθενός! Η τοξική συμπεριφορά στον εργασιακό τομέα θεωρείται κακοποιητική.  Φτάνει  σε σημείο να θεωρεί ο άνθρωπος τον εαυτό του κατώτερο και υποδεέστερο.  Δεν είναι άδικο? Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα, τις  ίδιες αξίες και τα ίδια προσόντα για να βρίσκονται σε μια δουλειά.

Εν κατακλείδι άνθρωπος δεν είσαι με τις γνώσεις που αποκτάς κατά την διάρκεια της ζωής σου, ή με το πόσο καλός είσαι στο επάγγελμα σου, ή με το ότι εγώ είμαι ανώτερος και εσύ που έχεις ανάγκη την δουλειά θα υπομένεις συμπεριφορές και θα με υπακούς, άνθρωπος γίνεσαι με την ευγένεια και τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς, με την κατανόηση και την ενσυναίσθηση που δυστυχώς λίγοι είναι εκείνοι που τα διαθέτουν στις μέρες μας!

Ελισάβετ- Βικτώρια Γραμμένου

Απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μυτιλήνη)

Back to top button