Καστοριά

Ο Θεόδωρος Βασιλείου έκανε ερωτήσεις στο ChatGPT και γράφει τις εντυπώσεις του

Ίσως έχετε ακούσει τον θόρυβο γύρω από το Chat GPT, ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης, που κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό στα τέλη Νοεμβρίου. Έχω ακούσει πολλά κολακευτικά σχόλια και ήμουν περίεργος πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την ζωή μας.Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από την OpenAI, μια ερευνητική εταιρεία που υποστηρίζεται από τη Microsoft και άλλους. Το ChatGPT δημιουργεί αυτόματα κείμενο βάσει γραπτών ερωτήσεων, με προηγμένο και δημιουργικό τρόπο. Μπορεί ακόμη και να πραγματοποιήσει μια συνομιλία που μοιάζει πολύ με μια συνομιλία που θα κάνατε με έναν πραγματικό άνθρωπο.
Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ — είναι το ChatGPT αρκετά έξυπνο ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βρίσκουμε πληροφορίες στο διαδίκτυο; Θα μπορούσε κάποια μέρα να αντικαταστήσει το Google και άλλες μηχανές αναζήτησης; Είναι αλήθεια ότι η Google έχει θορυβηθεί και έσπευσε να προαναγγείλει αντίστοιχες εφαρμογές πολύ σύντομα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai και ο Jeff Dean, ο επί μακρόν επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, απάντησαν λέγοντας ότι η εταιρεία έχει παρόμοιες δυνατότητες, αλλά ότι το κόστος αν κάτι πάει στραβά θα είναι μεγαλύτερο, επειδή οι άνθρωποι πρέπει να εμπιστεύονται τις απαντήσεις που λαμβάνουν από την Google . Η Morgan Stanley δημοσίευσε μια αναφορά σχετικά με το θέμα τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, εξετάζοντας εάν το ChatGPT αποτελεί απειλή για την Google . Ο Brian Nowak, επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας στην Alphabet, έγραψε ότι τα γλωσσικά μοντέλα θα μπορούσαν να πάρουν μερίδιο αγοράς «και να διαταράξουν τη θέση της Google ως σημείο εισόδου για τους ανθρώπους στο Διαδίκτυο».O κύριος Nowak είπε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να είναι σίγουρη για τη θέση της Google επειδή η εταιρεία συνεχίζει να βελτιώνει την αναζήτηση και η δημιουργία αλλαγής συμπεριφοράς είναι ένα τεράστιο εμπόδιο — πολλοί χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποιούν το Google ως συνήθεια.
Επιπλέον, η Google «χτίζει παρόμοια μοντέλα φυσικής γλώσσας, όπως η LaMDA», τα οποία θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους σε νέα προϊόντα.Προς το παρόν, οι δημιουργοί του OpenAI είναι προσεκτικοί σχετικά με τυχόν μεγάλες αξιώσεις. Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν το ChatGPT, τόσο αυτό βελτιώνεται μέσω αυτομάθησης. Αλλά έχει ακόμα πολλά να μάθει. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, Sam Altman, δήλωσε σε tweet στις 10 Δεκεμβρίου ότι το ChatGPT είναι «απίστευτα περιορισμένο» και «είναι λάθος να βασίζεσαι σε αυτό για οτιδήποτε σημαντικό αυτήν τη στιγμή».
Ωστόσο θέλησα να δω πόσο καλά θα λειτουργούσε το chatbot ως εναλλακτική λύση στη μηχανή αναζήτησης της Google. Αντί να γκουγκλάρω τις ερωτήσεις μου, ρώτησα το ChatGPT.
Ακολουθούν μερικές από τις ερωτήσεις που έκανα και πώς απάντησε το ChatGPT (οι απαντήσεις μεταφράστηκαν στα ελληνικά μέσω google translate.)
Ερώτηση 1 what are the effects of covid on the tourism industry
ΑΠΑΝΤΗΣΗ “Η τουριστική βιομηχανία έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία COVID-19, οδηγώντας σε αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, στα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας και στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μέτρα καραντίνας, τα οποία έχουν μειώσει σημαντικά τα διεθνή και εσωτερικά ταξίδια. Αυτό οδήγησε σε μείωση των εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό. Επιπλέον, πολλές εκδηλώσεις και αξιοθέατα έχουν ακυρωθεί ή κλείσει, βλάπτοντας περαιτέρω τον κλάδο. Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες και η μείωση των εσόδων για τον κλάδο συνολικά. Αλλες επιπτωσεις είναι η στροφή προς τις ανέπαφες και ψηφιακές εμπειρίες και μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα υγείας και ασφάλειας, όπως εντολές μάσκας και ενισχυμένα πρωτόκολλα καθαρισμού. Επιπλέον, πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν πιο ευέλικτες πολιτικές κρατήσεων και ακύρωσης για να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα και τα μεταβαλλόμενα ταξιδιωτικά σχέδια.”
ΕΡΩΤΗΣΗ 2
what is the most preferred tourist destination in the post-covid era
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
“Είναι δύσκολο να πούμε ποιος θα είναι ο πιο προτιμώμενος τουριστικός προορισμός στη μετά τον Covid εποχή, καθώς τα ταξιδιωτικά μοτίβα και οι προτιμήσεις ενδέχεται να αλλάξουν καθώς εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα σε προορισμούς που είναι εύκολα προσβάσιμοι, έχουν καλές ιατρικές εγκαταστάσεις και έχουν εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας για τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19. Επιπλέον, τα εσωτερικά ταξίδια μπορεί να είναι πιο δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να ταξιδέψουν διεθνώς λόγω των απαιτήσεων καραντίνας και της αβεβαιότητας της κατάστασης της πανδημίας σε άλλες χώρες.”
Σχετικά ορθές απαντήσεις, χωρίς να χαθεί κανείς στο χάος των αποτελεσμάτων της αναζήτησης google.Στην συνέχεια δοκίμασα κάτι πολύ εξειδικευμένο (χωρίς να διαθέτω γνώσεις προγραμματισμού), ζήτησα να μου γράψει ένα πρόγραμμα για έλεγχο φωτισμού με την χρήση arduino (μια δημοφιλή και φθηνή πλακέτα αυτοματισμών και ρομποτικής)
ΕΡΩΤΗΣΗ write me an arduino code to control the home lighting
και ορίστε η απάντηση:
int ledPin = 13; // LED connected to digital pin 13int buttonPin = 2; // pushbutton connected to digital pin 2int buttonState = 0; // variable to store the pushbutton state
void setup() { pinMode(ledPin, OUTPUT); // sets the LED pin as an output pinMode(buttonPin, INPUT); // sets the pushbutton pin as an input}
void loop() { buttonState = digitalRead(buttonPin); // reads the state of the pushbutton if (buttonState == HIGH) { // if the button is pressed digitalWrite(ledPin, HIGH); // turn on the LED } else { digitalWrite(ledPin, LOW); // turn off the LED }}
Αυτός ο κώδικας, ελέγχει ένα φωτιστικό LED συνδεδεμένο στην ψηφιακή ακίδα 13 μιας πλακέτας Arduino. Χρησιμοποιήστε Ένα διακόπτη πίεσης συνδεδεμένο στην ψηφιακή ακίδα 2. Όταν πατηθεί ο διακόπτης, το LED ανάβει και οταν απελευθερωθει, το LED σβήνει.
Ας το εξετάσει κάποιος ειδικός αν είναι σωστό , ωστόσο εάν ένα chatbot μπορεί να παράγει πρόγραμμα σε οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού, εμένα μου φαίνεται σαν μια επανάσταση στην βιομηχανία πληροφορικής με σεισμικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της τεχνολογίας στο μέλλον , αφού άνθρωποι με πρωτότυπες ιδέες (αλλα χωρίς γνώσεις προγραμματισμού) θα μπορούν να τις μετατρέψουν σε προγράμματα πληροφορικής.
Συνεπώς το ChatGPT δεν είναι μόνο μια απλή μηχανή αναζήτησης. Μπορεί κάλλιστα να γίνει ο ψηφιακός σύμβουλος του καθενός μας, είτε είμαστε απλοί πολίτες είτε επιστήμονες. Δεν ξέρω σε τι στοχεύουν οι μηχανικοί της OpenAI, ομως αν το γνωσιολογικό υπόβαθρο του ChatGPT καλύπτει όλες τις επιστήμες, τότε πρόκειται για ένα άλμα στον νέο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης , που θα αλλάξει ολόκληρη την οικονομία που ξέρουμε σήμερα.Είναι Περιττό να σας πω οτι δοκίμασα το ChatGPT με πολλές ερωτήσεις σε διαφορετικά θέματα και πήρα ικανοποιητικές απαντήσεις.Η εμφάνιση του στο διαδίκτυο είναι λογικό οτι θα λειτουργήσει σαν καταλύτης για τον ανταγωνισμό, όχι μόνο για την google που ένιωσε ήδη ότι απαρχαιώνεται. Ολοι οι κολοσσοί της σύγχρονης επιστήμης θα κινητοποιηθούν παράγοντας νεα “προϊόντα” τεχνητής ευφυΐας και κάνοντας την ζωή μας πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα.Αν θέλετε και εσείς να πάρετε μια προσωπική γεύση , είναι εύκολο να εγγραφείτε στο ChatGPT . Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια διεύθυνση email. Μόλις εγγραφείτε, η πλοήγηση στην ιστοσελίδα είναι πολύ απλή. Υπάρχει μια περιοχή όπου θα υποβάλετε τις ερωτήσεις σας και θα λάβετε τις αντίστοιχες απαντήσεις. Καλή επιτυχία και θα τα πούμε σύντομα διότι ο κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης μόλις τώρα ξεκινάει…

 

Back to top button