Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Χαλβάς Φαρσάλων (φωτογραφίες)

Και ποιος δεν ονειρεύεται έναν ζουμερό, γλυκό, καραμελένιο χαλβά Φαρσάλων; Παμπάλαια συνταγή, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά τόσο καινούρια όσο ο χρόνος, δημιουργεί αναμνήσεις. Αναμνήσεις από παιδικά χρόνια έξω στα πανηγύρια, τότε που περιμέναμε να έρθουν γιορτινές μέρες και ξένοιαστες για να φάμε τον γλυκό χαλβά γεμάτο αμύγδαλα.

Τώρα όμως, το να φτιάξουμε τον αγαπημένο χαλβά στο σπίτι μας είναι πιο εύκολο από ποτέ. Μοσχομύρισε το σπίτι καβουρδισμένα αμύγδαλα και καραμέλα. Γεύτηκε ο ουρανίσκος το βουτυρένιο γλυκό. Χάρηκε η ψυχή.

Ο χαλβάς της massassoura είναι εύκολος φίλοι μου, με υλικά που έχουμε στα ντουλάπια μας, και με μικρή προσπάθεια. Πολύ νόστιμος, πολύ εύγευστος, πολύ… απ’ όλα.

Για όλους εμάς που μας αρέσει, εδώ είναι η συνταγή:

Υλικά:

1,5 λίτρο νερό

750γρ ζάχαρη

200γρ κορν φλάουερ

150γρ νισεστέ

150γρ σπορέλαιο (αν θέλουμε αντικαθιστούμε με βούτυρο λιωμένο σε ίδια ποσότητα)

μία πρέζα αλάτι

150γρ χοντροκομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα

— 400γρ ζάχαρη για την καραμέλα

Οδηγίες:

Σε βαθιά κατσαρόλα ανακατεύουμε καλά το νερό με τη ζάχαρη να λιώσει καλά. Μετά ρίχνουμε το νισεστέ και το κορν φλάουερ. Προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι. Αφήνουμε στην άκρη.
     
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε πάνω σε δυνατή φωτιά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε άλλες 3 δόσεις, προσέχοντας να λιώνει και να παίρνει χρώμα χωρίς αν καεί η καραμέλα γιατί θα πικρίσει. Ρίχνουμε την καραμέλα αμέσως στο μείγμα με το νισεστέ. Θα σκληρύνει αμέσως.
Μεταφέρουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς. Όσο ζεσταίνεται το μίγμα, λιώνει και η καραμέλα. Αυτή δίνει το ωραίο χρώμα και γεύση στον χαλβά. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην πιάσει ώσπου να πήξει καλά η κρέμα. Ανακατεύουμε καλά ώσπου να απορροφηθεί το λάδι.
    
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού.
Απλώνουμε καλά σε δύο ταψάκια και προσέχουμε να ισιώσει όσο γίνεται η επιφάνεια του χαλβά. .
Πασπαλίζουμε το κάθε ταψάκι  με 2 κουτάλια ζάχαρη.
              
Βάζουμε τα ταψάκια στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στο γκριλ στους 200οC για 10 λεπτά ώσπου να καεί η ζάχαρη.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε και ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ!
Υπέροχος, πεντανόστιμος, αγνός χαλβάς, φτιαγμένος από τα χεράκια μας μέσα σε πολύ λίγο χρόνο!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!

 

Back to top button