Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

Ολ. Τελιγιορίδου: Δεσμευόμαστε για άμεση αύξηση μισθών, 13η σύνταξη και ρύθμιση χρεών

Η Καστοριά παρά τον εφιάλτη που ζει έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την βγάλουν από το τέλμα, με σχέδιο, συνεργασία και εργατικότητα

Συνέντευξη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews

«Ο κ. Μητσοτάκης με περισσή αλαζονεία ζητάει την ψήφο των πολιτών χαρακτηρίζοντας όμως «λούμπεν» τους ίδιους τους πολίτες…»

Το κυβερνητικό πρόγραμμα των πρώτων ημερών και τις άμεσες προτεραιότητες μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει στην Κυριακάτικη Kontranews η Ολυμπία Τελιγιορίδου. Απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη και σχολιάζει τη μέχρι τώρα στάση των ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στο προσκλητήριο της Κουμουνδούρου για προγραμματικό διάλογο.

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λούμπεν» τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντάτε;

Ενοχλείται ο κ. Μητσοτάκης για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσπαθεί με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους αντιπάλους του να προσδώσει στον ίδιο, ανάστημα που δεν διαθέτει. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντανακλούν την κοινωνική δυναμική για την επίτευξη του στόχου της πολιτικής αλλαγής. Απαρτίζονται από καταξιωμένα πρόσωπα στους τομείς δραστηριότητας τους. Είναι άνθρωποι μορφωμένοι με κοινωνική, επιστημονική και επαγγελματική διαδρομή, με ανιδιοτελή προσφορά και η παρουσία τους σε αυτόν τον δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα αποτελεί για το κόμμα μας μεγάλη τιμή.

Ο κ. Μητσοτάκης με περισσή αλαζονεία ζητάει την ψήφο των πολιτών χαρακτηρίζοντας όμως «λούμπεν» τους ίδιους τους πολίτες. Γιατί για τον κ. Μητσοτάκη είναι «λούμπεν» οι σκεπτόμενοι πολίτες, επιστήμονες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, αγρότες, νέοι και μεγαλύτεροι, άνδρες και γυναίκες που τολμούν να μην μπουν στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, κάτι που θα ήθελε για το πιο υγιές κομμάτι του ελληνικού λαού o κ. Μητσοτάκης, για να μπορεί να εξυπηρετεί εις βάρος του λαού μας τα συμφέροντα του καθεστώτος του. Απέναντι στις υποψηφιότητες των στελεχών της ΝΔ με τα αδιευκρίνιστα ποσά, τα εξυπηρετούμενα συμφέροντα, τα σβησμένα χρέη, τα αρπακτικά των πλειστηριασμών και των απευθείας αναθέσεων, εμείς επιλέγουμε τους ανθρώπους του πνεύματος, του μόχθου, της εργασίας και της προκοπής. Απέναντι στους εκφραστές της παρακμής επιλέγουμε τους υπερασπιστές για δικαιοσύνη παντού.

  • Πώς αξιολογείτε τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη; Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μετέτρεψε μια πολύ σοβαρή υπόθεση για το δημοκρατικό πολίτευμα σε υπόθεση άγρας ψήφων από την ακροδεξιά. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων αποδείχθηκε πως επιδίδεται σε ερασιτεχνικούς χειρισμούς φέρνοντας συνεχώς τροπολογίες και από μήνα σε μήνα οδηγείται νομοτελειακά σε φιάσκο. Ταυτόχρονα επιχειρεί να παρέμβει στη δικαιοσύνη οδηγώντας με την ανερμάτιστη τακτική της ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου σε παραίτηση. Το ζήτημα όμως της υπεράσπισης της Δημοκρατίας δεν επιτρέπει παιχνίδια με τους θεσμούς. Αυτή η ανερμάτιστη πολιτική διαχείριση οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή προειδοποίησε για να δεχτεί η ΝΔ την τροπολογία μας και να συζητήσει αποτελεσματικές προτάσεις όπως αυτές που κατέθεσαν στο δημόσιο διάλογοι έγκριτοι συνταγματολόγοι όπως ο κ. Αλιβιζάτος και ο κ. Κοντιάδης, γιατί η μόνη λύση είναι ο σεβασμός στο Σύνταγμα. Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος.

  • Μιλάτε για προοδευτική κυβέρνηση, όμως ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 αρνούνται τη συνεργασία, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχόταν τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό… Μήπως τελικά οι δεύτερες εκλογές είναι μονόδρομος;

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ψήφιση της απλής αναλογικής αποτελεί μια ιστορική τομή για τον τόπο, καθώς δίνει την ευκαιρία να κυβερνηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας που θα αντανακλά την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου, έναντι των αυτοδύναμων, αλλά μειοψηφικών στο σύνολο του εκλογικού σώματος, κυβερνήσεων.

Πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει τον οδικό χάρτη συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Είναι κατανοητό πως μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών τα προοδευτικά κόμματα θα επιδιώξουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων και αυτός είναι ο λόγος των τωρινών τους δηλώσεων. Ανάμεσα όμως στην προεκλογική και μετεκλογική περίοδο μεσολαβούν οι εκλογές που θα δημιουργήσουν μια άλλη συγκυρία σε σχέση με τη σημερινή. Στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί πιστεύουμε πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αποτελέσει την εγγύηση για την ύπαρξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Η 21η Μαΐου μπορεί να είναι η μόνη εκλογική αναμέτρηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού τόξου στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων οφείλουν να συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα. Σε κάθε περίπτωση η στάση τους θα κριθεί από τον ελληνικό λαό.

  • Τι να περιμένει ο κόσμος τις πρώτες εβδομάδες από μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει προς τον ελληνικό λαό για έγκριση ένα ολοκληρωμένο και κοστολογικό πρόγραμμα σε όλους τους τομείς για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης και για μια ελπιδοφόρα προοπτική. Επικεντρώνοντας στα άμεσα μέτρα των 50 πρώτων ημερών μιας προοδευτικής διακυβέρνησης δίνεται άμεση απάντηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση τους εισοδήματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Δεσμευόμαστε για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, την επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019, την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019

Δεσμευόμαστε για την αποσύνδεση της τιμής της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, την θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5% και ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα, την προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Επίσης, άμεσα θα προχωρήσουμε στην μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

  • Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Καστοριάς και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους;

Σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Καστοριά είναι το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας που αγγίζει 55% μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία που εμποδίζουν εξαγωγές γουναρικών καθώς το 94% των προϊόντων είχαν εξαγωγικό προορισμό την Ρωσία, η δημογραφική συρρίκνωση με την εγκατάλειψη της περιοχής από τους πολίτες, η αναζήτηση έστω εποχικών εργασιών σε άλλες περιοχές της χώρας και στο εξωτερικό, τα λουκέτα στα εργαστήρια, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης, η αύξηση των τιμολογίων της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το υψηλό κόστος θέρμανσης καθώς έχει βαρύ και παρατεταμένο χειμώνας 7-8 μήνες.

Απέναντι σε αυτήν την δυστοπική πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση με ένα νέο αναπτυξιακό προσανατολισμό που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και αξιοπρεπή διαβίωση στην περιοχή. . Σε πρώτο χρόνο θα επαναφέρουμε όσα με κόπο πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 και κατήργησε χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την περιοχή μας η ΝΔ. Ενδεικτικά αναφέρω την επανασύσταση του κατηργημένου από τη ΝΔ Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά, την επαναφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων και των 2 διετών τμημάτων που κατήργησε η κ. Κεραμέως, την επαναλειτουργία της 24ωρης λειτουργίας ΚΕΦΙΑΠ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατήργησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί ΝΔ από το πρώτο τρίμηνο διακυβέρνησής της, την κατασκευή δικτύου Φυσικού Αερίου με τον αρχικό μας σχεδιασμό για προμήθεια φ.α. από τον αγωγό ΤΑΠ που περνάει από την περιοχή μας και όχι με μεταφερόμενο LNG με φορτηγά από την Ρεβυθούσα, την αναβάθμιση του αεροδρομίου μας και την σύνδεσή του με τον σιδηρόδρομο – για μεταφορές σε Βαλκάνια, Δυτική Ευρώπη, Κων/πολη κέντρο χώρας – έργο που εντάξαμε στο interreg και πάγωσε η ΝΔ με απίστευτη ελαφρότητα.

Ταυτόχρονα καταθέτουμε μια δέσμη προτάσεων για δράσεις των μικρομεσαίων γουνοποιητικών επιχειρήσεων, και επιχειρήσεων εστίασης, τουρισμού, εμπορικών καταστημάτων, τοπικά προγράμματα στήριξης της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Την προβολή και ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας, (προϊστορίας, ιστορίας, μουσείων, λαογραφίας), του φυσικού περιβάλλοντος που μαζί με τις δραστηριότητες στη λίμνη και τους πανέμορφους ορεινούς όγκους θα καταστούν πόλος τουριστικής έλξης.

Επιπρόσθετα απαιτείται στήριξη του πρωτογενή τομέα με υποδομές όπως το Φράγμα Νεστορίου, το αρδευτικό Γέρμα, το Φράγμα Διποταμίας και την αξιοποίηση και αναβάθμιση των παραδοσιακών καλλιεργειών με τα επώνυμα προϊόντα της περιοχής, την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την γνώση και την έρευνα, την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών επιχειρήσεων και την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Η Καστοριά παρά τον εφιάλτη που ζει έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την βγάλουν από το τέλμα, με σχέδιο, συνεργασία και εργατικότητα. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος και είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι πολίτες στηρίζουν την προσπάθειά μας και αυτό θα αποτυπωθεί σθεναρά στην κάλπη στις 21 Μαΐου. Η Καστοριά χρειάζεται πολιτική αλλαγή και απαιτεί Δικαιοσύνη Παντού.

kontranews.gr

 

 

 

 

Back to top button