Ελλάδα

7 μαρινάτες για κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά

 7 μαρινάτες για κάθε ανάγκη: αρωματίστε και μαλακώστε κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά, που προορίζονται για ψήσιμο.

ΜΑΡΙΝΑTΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ (ΓΙΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ)

Ανακατεύετε το χυμό ½  λεμονιού με 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και τοποθετείτε τα παϊδάκια στο μείγμα  για 4 ώρες, γυρίζοντάς τα 2-3 φορές.

ΜΑΡΙΝΑTΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (ΓΙΑ ΧΟΙΡΙΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ)

Ανακατεύετε 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό 1 λεμονιού, 2-3 λιωμένες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο και 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφήνετε το κρέας στη μαριτάδα για 4 ώρες περίπου.

ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΛΑΪΜ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ (ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Ανακατεύετε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με το χυμό 1-2 λάιμ, 1 κουταλιά μουστάρδα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι πιπέρι και 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο. Περνάτε τους κύβους του κοτόπουλου σε καλαμάκια ξύλινα ή μεταλλικά και τα τοποθετείτε στη μαρινάτα. Αφήνετε 1 1/2 ώρα το λιγότερο να μαριναριστούν, γυρνώντας τα κομμάτια συχνά.

ΜΑΡΙΝΑTΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΙ (ΓΙΑ ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Ανακατεύετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι, 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας κάρι (όχι πολύ καυτερό), 1 τριμμένο κρεμμύδι και αλάτι. Αφήνετε το κοτόπουλο να μαριναριστεί ολόκληρη νύχτα.

ΜΑΡΙΝΑTΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ (ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

Χτυπάτε σε σέικερ ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο και άλλο τόσο χυμό λεμονιού, ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό) και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου. Περιχύνετε τα λαχανικά, τα οποία έχετε τοποθετήσει σε ρηχή πιατέλα, τα σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΞΙΔΙ, ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ή ΣΑΦΡΑΝ (ΓΙΑ ΓΑΡΙΔΕΣ)

Ανακατεύετε ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 3 κουταλάκια του γλυκού ξίδι, από ½ του γλυκού αλάτι, λίγη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, καθώς και  ¼ κουταλάκι του γλυκού Κρόκο Κοζάνης ή σαφράν (σε σκόνη), 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο και πιπέρι. Τοποθετείτε στη συνέχεια τις γαρίδες σε ένα ταψί, τις περιχύνετε με μαρινάτα και τις αφήνετε στο ψυγείο για 4 ώρες.

ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ (ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΞΙΦΙΑ, ΤΟΝΟΥ)

Ανακατεύετε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο με 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί, το χυμό 1/2 λεμονιού, 2 φύλλα δάφνη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και το αλατοπίπερο. Τοποθετείτε τα φιλέτα ή κομμάτια των ψαριών σε κεραμικό σκεύος και περιχύνετε με τη μαρινάτα. Αφήνετε στο ψυγείο 2-3 ώρες σκεπασμένα.

icookgreek.com

Back to top button