Κόσμος

«Ο Ερντογάν δεν κάνει εκλογές για να τις χάσει – Η Τουρκία μπαίνει σε περιπέτειες»

Για το μεγάλο ερώτημα το ποιός θα κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία μίλησε στην ΕΡΤ ο Kωνσταντίνος Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής επισημαίνοντας ότι μένει να φανεί ποιο πολιτικό αφήγημα θα αποδειχθεί πιο ισχυρό: Θα είναι η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής όπως το κρεμμύδις και οι πατάτες που προτάσσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ή το νέο μαχητικό αεροσκάφος που παρουσίασε ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον ίδιο να εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος δε θα δεχθεί ένα αρνητικό γι’ αυτόν εκλογικό αποτέλεσμα.

«Το άλλο μεγάλο ερώτημα είναι έαν ο Ερντογάν έκανε εκλογές για να τις χάσει όταν ξέρει ποιες θα είναι οι συνέπειες» ανέφερε ο κ. Ιατρίδης υπενθυμίζοντας ότι μετά το πραξικόπημα του 2016 ο Ερντογάν δημιούργησε μία στρατοχωροφυλακή από χιλιάδες φανατικούς οπαδούς, τους οποίους θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, ώστε να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία.

«Δε θα δεχθεί. Θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα» υποστήριξε ο στρατιωτικός αναλυτής εκτιμώντας ότι «ο Ερντογάν θα κάνει νοθεία για να τις κερδίσει». Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ιατρίδης, «μέχρι στιγμής όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χάνει τις εκλογές. Το ό,τι διαδίδεται αυτή τη στιγμή από ανθρώπους του Ερντογάν ότι το αποτέλεσμα θα είναι 53% δεν είναι τυχαίο. Άρα, η κάλπη της νοθείας θα βγάλει αυτό το αποτέλεσμα. Αν τώρα υπάρξουν ισχυρές διαδηλώσεις, που δεν θα δεχθούν αυτό το αποτέλεσμα λόγω νοθείας, τότε σαφώς θα επέμβει η στρατοχωροφυλακή», εκτιμώντας ότι η Τουρκία μπαίνει σε περιπέτειες και σε μία εσωτερική ανωμαλία που δεν θα είναι ελεγχόμενη.

Ο πτέραρχος ε.α, αναλύοντας την στάση του Τούρκου προέδρο, υποστήριξε ότι «δε θα παραδώσει την εξουσία, θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα» και σε περίπτωση που οι διαδηλώσεις είναι τόσες μεγάλες και δεν μπορεί να τις καταστείλει, τότε θα αναγκαστεί να φύγει. «Οι Τούρκοι οι οποίοι δεν θέλουν τον Ερντογάν σαφώς θα ξεχυθούν στους δρόμους», πρόσθεσε.

Επικοινωνιακό σόου η παρουσίαση του μαχητικού

Μιλώντας για τη πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας και την εμφάνιση Ερντογάν μέσα σε ένα πρότυπο μαχητικού ο κ. Ιατρίδης εκτίμησε ότι όλα αυτά τα προεκλογικά βίντεο εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο της επικοινωνίας. «Αυτό ήταν φτιαγμένο για εκείνη την περίπτωση και είδαμε ένα Ερντογάν να πηγαίνει αγέρωχος».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Αμερική για να εξελίξει τα F-35 ξόδεψε πάνω 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και έκανε περίπου 15 με 20 χρόνια για να θέσει σε παραγωγή.

«Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία, την στιγμή που δεν είχε πρότερη εμπειρία σε μικρότερες εκδόσεις αεροσκαφών να φτάσει το πέμπτης γενιάς αεροσκάφος», επισήμανε. Δεν παρέλειψε ωστόσο να προσθέσει ότι η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας έχει δυνατότητες και δεν πρέπει να την υποτιμούμε. Αντίθετα, και η ελληνική πολεμική βιομηχανία θα πρέπει να εξελιχθεί λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο και στο διπλωματικό και στο οικονομικό και πολύ περισσότερο στο αμυντικό επίπεδο. Ήδη εξοπλιζόμαστε και το θέμα είναι να δώσουμε ακόμη περισσότερο αίμα στην αμυντική μας βιομηχανία».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Back to top button