Καστοριά

Πόση αγάπη χρειάζεται ο άνθρωπος? (της Ελισάβετ Γραμμένου)

Η αξία της αγάπης είναι πολύτιμη για τη ζωή μας και την ευτυχία μας. Είναι ένα  έντονο συναίσθημα ευφορίας και βαθιάς στοργής, χαρακτηρίζεται από ανιδιοτελές  ενδιαφέρον, φιλική διάθεση προς κάποιο άλλο άτομο. 

Άραγε πόσο συχνά εκδηλώνουμε την αγάπη μας? Όπως τα παιδιά χρειάζεται να  λαμβάνουν σε καθημερινή βάση αγάπη από τον οικογενειακό τους περίγυρο, για να  νιώθουν ασφαλή και να είναι ευτυχισμένα, έτσι και ο κάθε άνθρωπος, όταν  αισθάνεται ότι τον αγαπούν επηρεάζεται θετικά η ψυχική του υγεία. 

Η αγάπη μπορεί να πάρει πολλές μορφές, αγάπη για τους γονείς, τους φίλους,  τον/την σύντροφο μας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι είναι μια δική μας επιλογή,  εμείς επιλέγουμε ποιον θα αγαπήσουμε. Η αγάπη μεταξύ δυο ανθρώπων είναι κάτι  που δημιουργείται όταν γνωρίσουμε τον άλλον καλύτερα, αποδεχτούμε όλες τις  πτυχές του αρνητικές ή θετικές, αποδεχτούμε τους φόβους και τις αδυναμίες του,  τον στηρίζουμε στις επιλογές και στις επιθυμίες του. 

Το πιο σημαντικό όμως είναι να αγαπάμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Να τον  αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι, με τα ελαττώματα του, τις ανασφάλειες, τους  φόβους που έχει ενδεχομένως ο κάθε άνθρωπος. 

Είναι απαραίτητο να έχουμε υπόψιν μας ότι με το να αγαπάμε γινόμαστε καλύτεροι  άνθρωποι. Ανεξάρτητα με τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο  καθένας, όταν βάλει μέσα στην καθημερινότητα του περισσότερη χαρά, αισιοδοξία  και αποβάλλει τα αρνητικά συναισθήματα που τον κατακλύζουν, είτε από συνήθεια,  είτε επειδή έχει μάθει να τα βιώνει, η ζωή του θα αποκτήσει άλλη οπτική. 

Να προσφέρουμε λοιπόν, απλόχερα την αγάπη μας , για να μπορούν οι δικοί μας  άνθρωποι να νιώθουν ασφαλείς, ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή έχουν δίπλα τους  άτομα που τους στηρίζουν. Ας βάλουμε περισσότερη αγάπη στη ζωή μας όλοι μας!  Δεν κοστίζει! 

Ελισάβετ Βικτώρια Γραμμένου 

Απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) Μυτιλήνη.

Back to top button