ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Φρασοτροφολογίου Αποσπάσματα

Αθηνά Κιορπελίδου, “Αλμυρή Κεφαλή: Αντανακλάσεις για τον συντηρητισμό και την ταυτότητα”, 2023

Θα φάμε; Τρέμουν τα χέρια μου από την πείνα. Δύο άτομα και παραγγείλαμε για δέκα. Αμάσητο το κατέβασε. Έφαγε το δάσος. Τα μαγείρεψαν. Μη μασάς. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Φάε λάδι και έλα βράδυ. Από τη θάλασσα στο πιάτο! Τους τάιζε όλους για χρόνια!
Της Νικολέττα Αναστασίου
Αλανιάρα τσιπούρα. Τσιπούρα ιχθυοτροφείου. Ντομάτες με κερί γυαλισμένες. Τι μαγειρεύετε πάλι εσείς; Δεν τρώγεσαι με τίποτε. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Τρώει ό,τι του σερβίρουν. Ημερομηνία λήξης των τροφίμων. Σωστή πέψη. Μην τρως κρέας, φάε κρέας. Άκου το σώμα σου πριν φας. Μην μας ταΐζεις αλογόμυγες. Πίνε γάλα για τα κόκκαλα. Το γάλα βλάπτει τα κόκκαλα. Ξερά σύκα από τον παραγωγό.
Πετάξαμε πάλι φαγητό σήμερα. Από πίτα που δεν τρως, τι σε μέλει κι αν καεί. Τρως πολύ γρήγορα. Το χώμα διψάει. Το χώμα πεινάει. Ο χορτάτος δεν καταλαβαίνει τον νηστικό. Βιομηχανική γεωργία. Βιομηχανία κρέατος. Είμαστε δυο φίλοι που τρώμε το σταφύλι κι άλλοι δυο κουμπάροι που τρώνε το γομάρι. Σέβομαι αυτό που έχεις επιλέξει να μην τρως και να τρως. Ταΐζουν την πάπια και την χήνα μέχρι να σκάσει για να της φάνε το συκώτι. Τεράστιες μονοκαλλιέργειες. Εταιρείες σπόρων. Πώς τρως έτσι; Τα κάσιους εισάγονται συσκευασμένα. Σε κάποιες χώρες τρώνε έντομα.
Οι Ινδοί δεν τρώνε βοδινό. Οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό. Οι Ιταλοί τρώνε άλογο και γλώσσες χελιδονιών. Οι Ιάπωνες τρώνε δελφίνια. Οι Κινέζοι τρώνε σκύλους. Στην κατοχή τρώγανε γάτες. Οι γάτες τρώνε ποντίκια. Οι Κούρδοι φτιάχνουν φαγητό με 49 σπόρους και ξηρούς καρπούς. Αποξηραντής τροφίμων. Επισιτιστική επάρκεια. Αυτό με λίγα λιπαρά. Παγκόσμια πείνα. Φάγανε με χρυσά κουταλιά. Με πειράζει η γλουτένη. Μας το σέρβιρες ωραία και το φάγαμε.
Κάνε δίαιτα πρωτεϊνών. Το κατάπιε. Βελτιωτικά γεύσης. Διατροφικά επιδόματα. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Φάε ρεβίθια, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής. Θα σε φάω. Αδυνάτισε το έδαφος. Θέλει μερίδιο από την πίτα. Δεν τον χορταίνεις με τίποτε. Τον έφαγε με τα μάτια. Πνίγηκε ο αέρας από τα ψητά στο κάρβουνο. Απεργία πείνας. Έφαγα τον άμπακο. Να στρώσω να φάμε; Αρχαίες ποικιλίες σπόρων. Εξαφανίζονται οι γύπες; Έχει τίποτε να φάω; Τι μαγείρεψες; Δεν μαγείρεψες ακόμη; Κουράστηκα να μαγειρεύω κάθε μέρα, και να σκέφτομαι τι θα φας! Έφυγαν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Τράπεζες σπόρων. Φάε με μέτρο. Συναισθηματικό φαγητό. Δεν τρώω, κάνω δίαιτα. Έχει βουλιμία. Έχει ψυχογενή ανορεξία. Τρώω κρυφά. Σωστή πέψη. Φάγαμε σκουπίδια. Παγκόσμια παχυσαρκία. Ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια.
Ζέττα Κυρατσούλη & Στέλλα Μπούρου, Mon cher pain ≠ mon pain cher, 2023, φωτογραφία
Αν κάνω παιδιά, πώς θα τα ταΐσω; Μου δίνεις μια μπουκιά; Επιδοτήσεις αγροτών. Εισαγωγές τροφίμων. Ψεκασμοί για έντομα και μύκητες. Τρώει αέρα κοπανιστό. Αυτό δεν τρώγεται. Θάνατοι από την πείνα; Διατροφή μακροζωίας. Τρώει τις πέτρες. Θάνατοι από την παχυσαρκία; Φάγανε τις ρίζες του βουνού με τα τούνελ. Τράπεζα ανθρώπινου μητρικού γάλακτος. Χάνεις γεύματα. Διατροφή για το ανοσοποιητικό σύστημα. Εσείς μαγειρεύετε με γκάζι;
Είχε τόσα στόματα να ταΐσει. Δεν του έδωσε ένα πιάτο φαγητό. Θρησκευτικές νηστείες. Γιορτινά τραπέζια. Στην κατοχή τρώγαμε κουραμάνα. Έκοψαν δάσος για να φυτέψουν μάνγκο. Υγρό πιάτων, κόβει τα λίπη. Πεινασμένους τους βρήκαμε. Φαγητό από τα χεράκια σου. Δεν τον χορταίνεις. Δεν θα φάω, έχω πολλή δουλειά. Δεν τρώει τίποτε! Γιατί στείρωσαν τον σπόρο; Ποιος θα φάει πιο γρήγορα; Αυξημένη ζήτηση σοκολάτας. Στην κατοχή δεν είχαμε ζάχαρη. Βιομηχανία μελιού. Βρήκαν μέλι διατηρημένο χιλιάδες χρόνια. Καίει.
Διατροφή με έντομα. Τα καταβροχθίζω. Φάτους όλους. Φάε γρήγορα για να μη σ’το φάνε. Μεγάλη μπουκιά να φας μεγάλη κουβέντα μην πεις. Το έριξαν δαγκωτό. Ψωμοτύρι το έκανες! Θα φάω τώρα. Διάλειμμα για φαγητό; Ίσα που πρόλαβα να φάω. Τρώει με το πάσο του. Εργαζόμενοι στην γαστρονομία. Μη σε δει ο πελάτης να τρως. Βρήκε τρίχα στο πιάτο της.
Δεν με περίμενες να φάμε μαζί. Πείνασα και έφαγα. Αυτός είναι μοναχοφάης. Κάψουλες καφέ. Είναι χορτοφάγος. Συσκευασίες τροφίμων. Έμαθες να τρως και γκουρμέ; Κοινωνικό φαγητό. Θα φας άλλο; Τρώγε λίγο και πολλές φορές. Θα καθίσεις για φαγητό; Θα έρθεις το μεσημέρι να φάμε μαζί; Ένας ένας τρώμε. Δεν έφαγα τίποτε όλη μέρα. Παχαίνεις αν τρως πρωινό. Το πρωινό είναι απαραίτητο. Το βραδινό με πειράζει. Να τρως νωρίς. Έψιλον στην διατροφή; Έφαγα πολύ και δεν μπορώ να κουνηθώ. Πετσί και κόκκαλο έμεινες. Αδυνάτισες. Πάχυνες. Μέλλον με συμπληρώματα; Αυγά σου καθαρίζουν; Τα κοτέτσια μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Βιολογικό κοτόπουλο. Μου πήρε την μπουκιά από το στόμα. Κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, ορνιθοτροφείου, κρεατόπουλα. Ο μπάρμπα Μπρίλιος είχε έναν γάλο πολύ μεγάλο.
Κοτομπουκιές φυτικής προελεύσεως. Κοιμήθηκα σαν κοτόπουλο.
Κυταροκαλλιεργημένο κοτόπουλο. Κότες αυγοπαραγωγής. Εκκολαπτική-Κλωσσομηχανή. Εφοδιαστικές Αλυσίδες τροφίμων. Συντηρητικά τροφίμων. Αν τα φρούτα δεν είναι τέλεια δεν τα δέχεται η αγορά. Μας τα πήραν για μια μπουκιά ψωμί. Ξεκλειδώστε τον μεταβολισμό. Μερίδες συσσίτιο στη φυλακή. Συνθετικά κρέατα. Λιπάσματα. Μεγάλη ζήτηση φιστικιών. Ποια ζώα δεν βρίσκουν τροφή. Κρύα πιάτα. Όποιος βαριέται να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Πεινάνε: άγρια φυτά, έντομα, πουλιά και ζώα. Έφαγε το ένα το άλλο; Διατροφικό όφελος. Κόπιασε να φάμε! Ψόφησε της πείνας. Αδυνάτισες. Κάνω ειδική διατροφή. Πάχυνες. Παραγωγικότερο φυτό. Εξαντλημένα εδάφη. Μη μιλάς όταν τρως. Βιομηχανοποιημένα ζώα. Εκτρέφονται το ένα πάνω στο άλλο; Καλύτερα να τον ντύνεις ή να τον ταΐζεις; Τρώγε και μη μιλάς. Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Μοιραστείτε τα γλυκά με τον αδερφό σου. Αγροτική γη πουλιέται για να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Πόσα κομμάτια έφαγες;
Πώς τρέφονται τα ψάρια στο ιχθυοτροφείο; Έτσι που τρως θα πνιγείς! Σου έψησε το ψάρι στα χείλη; Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο.
Διατροφολόγος. Διαιτολόγος. Εντομολόγος. Και όταν έρθει καλοκαίρι πέφτει κάτω και ψοφά. Στο χωριό μου το φτιάχνουν αλλιώς. Βιολογικές καλλιέργειες! Εσύ πώς το φτιάχνεις; Με τα αποφάγια. Ποιος τα τρώει αυτά;
\Πέσε πίτα να σε φάω. Παγκόσμια αγορά κρέατος. Μονοκαλλιέργειες; Σ’ αυτό το τραπέζι τρώμε. Τρώω στο νεροχύτη, στην τηλεόραση, στο ψυγείο. Θα φάνε στη μάνα του. Τον τάιζε στο στόμα.
Μην τρως πριν κοιμηθείς. Καθημερινά μια κουταλιά λάδι και λεμόνι με νερό το πρωί. Πιες ξύδι για τόνωση. Η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμή σου. Έφαγε; Είναι χορτοφάγος, τρώει υγιεινά και ταξιδεύει κάθε εβδομάδα με το αεροπλάνο. Εφοδιαστική αλυσίδα. Ψώνισες να φάμε; Κλιματική αλλαγή. Το φαγητό, φάρμακο ή φαρμάκι; Να σ’το ζεστάνω; Είναι νηστικός και έχει τα νεύρα του. Πρόσεξε πώς θα το σερβίρεις. Αν δεν αδειάσεις το πιάτο σου, δε σ’αγαπάω.
*Το κείμενο γράφτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Tale of X Cities του Goethe-Institut Thessaloniki και του ArtBOX σε συνεργασία με φορείς και πολίτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Back to top button