Καστοριά

“Το τέρας της αριστείας” (του Αντώνη Παπαδόπουλου)

Ένα κορίτσι θαύμα, θύμα της εμμονικά υποστηριζόμενης αντίληψης για την κατώτερη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, βρίσκεται με 22.000 μόρια εκτός ελληνικού πανεπιστημίου!
Να χαιρόμαστε τους εμπνευστές της ταξικής αντίληψης περί αριστείας και πρωτίστως να χαίρονται τα ξένα πανεπιστήμια, που άλλη μια ιδιοφυή περίπτωση, την οποία ξέρασε το εισαγωγικό μας σύστημα, θα την εντάξουν στο οπλοστάσιο των επιτυχιών τους. “Έλα, αγάπη μου, έλα, να κλέψουμε έναν Έλληνα ακόμα” θα μπορούσαν να τραγουδούν οι αγορές του κόσμου, την ώρα που το απαξιωμένο ελληνικό πανεπιστήμιο θα αιμοδοτεί τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου.
22.000 μόρια δεν ήταν αρκετά να εισαχθεί η υποψήφια στην Αρχιτεκτονική, γιατί της έλειπαν, λέει, έξι εκατοστά από το μάθημα του Γραμμικού Σχεδίου, το οποίο, σημειωτέον, δε διδάσκεται στο δημόσιο σχολείο! Πρέπει να υποστείς μία ακόμα οικονομική θυσία για να σου το διδάξει η “Αγία Αγορά”.
“Πώς όμως είναι δυνατόν να απαιτείς, “όμορφη και παράξενη πατρίδα;” όταν εσύ δεν προσφέρεις τα αναμενόμενα, θα μπορούσε να αντιτείνει ως επιχείρημα το κορίτσι.
“Αναζητούμε τους άριστους, κορίτσι μου, κι εκ των πραγμάτων, εσύ με τα 22.000 μόρια, τι να κάνουμε…δεν μας κάνεις! Τελεία και παύλα! Με τέτοιες ευτελείς επιδόσεις, μας λες άραγε πού θα βρούμε Στάσηδες να διοικήσουν τις ΔΕΚΟ ή Κοντολέοντες να διαχειριστούν την εθνική ασφάλεια ή έστω, ρε παιδί μου, σταθμάρχες που θα μας προστατέψουν από τις μετωπικές συγκρούσεις με το κακό το ριζικό μας;
Και μη μας συγκρίνεις, μαζί σου, εντάξει; Εμείς έχουμε πάει στα Χάρβαρτ και τα Κολούμπια. Μπορεί εμείς να μη πιάσαμε ποτέ 22.000 μόρια, γιατί δεν μπορούσαμε, είναι η αλήθεια, είχαμε όμως την οικονομική δύναμη να πληρώσουμε αδρά τις σπουδές μας, για να είμαστε σε θέση να επιβάλουμε την αριστεία στο ελληνικό πανεπιστήμιο, που τόσο πολύ αγαπήσαμε, αν και δεν περάσαμε ποτέ, ούτε καν απ’ έξω.
Κάθισε τώρα στο σπιτάκι σου, κοριτσάκι, διάβασε λίγο παραπάνω, και να είσαι σίγουρη πως αν δώσεις λίγα ακόμη χρήματα στα φροντιστήρια, το ελληνικό πανεπιστήμιο θα σου ανοίξει τη μεγαλόθυμη αγκαλιά του.
Ως τότε όμως, καλό διάβασμα και σ ι ω π ή!

 

 

Back to top button