ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Χιλιάδες κατασκηνωτές καταφθάνουν στο Νεστόριο για την 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση (πρόγραμμα)

Ξεκινά σήμερα, Πέμπτη στο Νεστόριο στον χώρο του River Party, το πρόγραμμα της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωση της ΚΝΕ με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! Τιμάμε την Ιστορία μας, υπερασπιζόμαστε τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Οι κατασκηνωτές άρχισαν να καταφθάνουν από χτες στον όμορφο και γνώριμο χώρο δίπλα στον Αλιάκμονα, όπου τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τα μέλη της ΚΝΕ από τις τοπικές Οργανώσεις.

Στον χώρο είναι πλέον όλα έτοιμα προκειμένου η κατασκήνωση να υποδεχθεί χιλιάδες νεολαίους από όλη την Ελλάδα, που θα συναντηθούν, θα διασκεδάσουν, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων και να γνωρίσουν πτυχές της Ιστορίας της ηρωικής πάλης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στον Γράμμο.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, πρώτοι κατέφθασαν στον χώρο με πολύ κέφι και όρεξη κατασκηνωτές και κατασκηνώτριες από τις Οργανώσεις Σπουδάζουσας της Αθήνας και με συνθήματα οδηγήθηκαν στον χώρο όπου έστησαν τις σκηνές τους και τακτοποίησαν τον εξοπλισμό τους. Λίγη ώρα αργότερα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους με τα τραγούδια τους και τις φωνές τους και οι πρώτοι φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου» από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Η χτεσινή μέρα ήταν μέρα χαλάρωσης για τους κατασκηνωτές, που αμέσως αφότου τακτοποιήθηκαν έσπευσαν για ένα μπάνιο στα νερά του Αλιάκμονα, για ξεκούραση στον καταπράσινο χώρο της κατασκήνωσης.

Παράλληλα, με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονταν οι εργασίες στην αντάρτικη νοσοκομειούπολη του ΔΣΕ στον Γράμμο, κάτω από την κορυφή «Σκάλα». Μέσα από τη μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης της νοσοκομειούπολης, αποκαλύπτονται μερικές από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και αποτυπώνονται στη μόνιμη έκθεση για τη λειτουργία της. Τα πάνελ της έκθεσης είναι σχεδόν έτοιμα, ενώ οι θάλαμοι έχουν αριθμηθεί και οριοθετηθεί. Ο χώρος έχει προετοιμαστεί για την κεντρική συγκέντρωση της κατασκήνωσης, ο δρόμος προετοιμάστηκε, τα μονοπάτια καθαρίστηκαν. Στο αντάρτικο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκαν πάνω από 5.000 τραυματίες, θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να βιώσουν από πρώτο χέρι το μεγαλείο της προσπάθειας και του αγώνα των μαχητών του Γράμμου, έχοντας μπροστάρη την πρωτοπορία του ΔΣΕ, το ΚΚΕ.

Μετά τις κοπιαστικές εργασίες για τον καθαρισμό των 33 κτισμάτων που έχουν εντοπιστεί και του περιβάλλοντα χώρου, που κατέστησε το νοσοκομείο επισκέψιμο, σειρά έχει η μόνιμη έκθεση που στήνεται στον χώρο για τη λειτουργία του και ολοκληρώνεται σήμερα. Με δεκάδες ντοκουμέντα, χάρτες, φωτογραφίες και μαρτυρίες, ο επισκέπτης ανακαλύπτει βήμα το βήμα την ιστορία αυτής της «χαμένης μέσα στα δάση θορυβώδους μεγαλούπολης», όπου οι μαχητές του Υγειονομικού του ΔΣΕ έδιναν «ζωή νικώντας τον θάνατο».

Αργά χτες το απόγευμα έφτασαν στο Νεστόριο οι μικροί κατασκηνωτές που αναχώρησαν από όλες τις γωνιές της Ελλάδας για να ανταμώσουν στον Γράμμο, όπου για πέντε μέρες θα παίξουν, θα μάθουν, θα διασκεδάσουν, θα γίνουν μια παρέα, στην παιδική κατασκήνωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ.

Τραγουδώντας και ακμαίοι, παρά το μεγάλο ταξίδι τους, οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» έκαναν αισθητή την παρουσία τους με το που έφτασαν στον όμορφο χώρο της κατασκήνωσης πλάι στις όχθες του Αλιάκμονα! Νωρίτερα, οι μικροί κατασκηνωτές από την Αθήνα, την Κρήτη και το Αιγαίο έκαναν μια στάση για μπάνιο στη θάλασσα!

Από το ταξίδι κιόλας οι ομάδες είχαν βρει τα ονόματά τους, είχαν σκαρώσει τα τραγούδια της φετινής κατασκήνωσης. Οι «παλιότεροι» μοιράζονταν αναμνήσεις από περασμένες κατασκηνώσεις και οι «νεότεροι» ανυπομονούσαν να γνωρίσουν την παιδική κατασκήνωση που τόσα έχουν ακούσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσμονή για την παιδική κατασκήνωση είναι μεγάλη και στις οικογένειες με μικρά παιδιά του χωριού του Νεστορίου. Γνωρίζουν άλλωστε το πρόγραμμα από τις εξορμήσεις των συντρόφων της περιοχής και οργανώνουν την «κάθοδό» τους προς τον χώρο που φιλοξενεί την κατασκήνωση, για να συμμετάσχουν τα παιδιά στις φροντισμένες εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης

  • Σήμερα Πέμπτη

Άφιξη Οργανώσεων.

19.30 Εκδήλωση – συζήτηση: «Προστατεύουμε τον Γράμμο από “πράσινα” και “μαύρα” αρπακτικά». Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

20.30 Προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

22.30 Λαϊκoρεμπέτικο γλέντι από μουσικό σχήμα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας.

  • Αύριο Παρασκευή 14 Ιούλη

Δραστηριότητες της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Συμβολική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

9.00 – 14.00 Επίσκεψη Οργανώσεων στο Μνημείο – Μουσείο για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ στο Νεστόριο.

Επίσκεψη ομάδας κατασκηνωτών στο Βατοχώρι.

17.00 Έναρξη αθλητικών τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

19.30 Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Νέο “λάδι” στη φωτιά του πολέμου και των ανταγωνισμών». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

21.30 Χαιρετισμός από την Αναστασία Γεωργιάδου, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

21.40 Συναυλία με το ντόπιο παραδοσιακό σχήμα «Κοζανίτικο Τακίμι».

23.30 Λαϊκό – ρεμπέτικο γλέντι.

  • Το Σάββατο 15 Ιούλη

13.00 Συγκέντρωση στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στον Γράμμο – εγκαίνια μόνιμης έκθεσης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

— Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

— Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

— Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Έπειτα το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της κατασκήνωσης, με:

Ολοκλήρωση τουρνουά ποδοσφαίρου – μπάσκετ. Αλλες αθλητικές δραστηριότητες.

19.00 Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Η συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ».

21.00 Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι«”Καινούριοι ανάβουν Γράμμοι, ακράτητο ποτάμι, απ’ άκρη σ’ άκρη εμπρός!”… Θα νικήσουμε!».

22.00 Μεγάλη συναυλία.

23.00 Λαϊκό – ρεμπέτικο γλέντι με τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη.

  • Την Κυριακή 16 Ιούλη

Αναχώρηση Οργανώσεων.

902.gr

Back to top button