Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Νέα Υόρκη: Ένας συλλέκτης γράφει για την Καστοριανή εικαστικό Αγνή Ζώτη (εικόνες)

Θαυμάζοντας για λίγο το έργο της καλλιτέχνιδας πολυμέσων Αγνής Ζώτη (Agni Zotis)  και έχοντας έναν από τους πίνακές της («Ο Αλχημιστής») στο γραφείο μου, αγόρασα πρόσφατα άλλα δύο από τα υπέροχα έργα της. Έχουν τίτλο «The City» και «Creation» και τα στέλνω στην Ελλάδα για να εγκατασταθούν στο διαμέρισμά μου στην Αθήνα. (Eυχαριστώ την Εύα Πλάκα για τις πληροφορίες αποστολής)

Στο «The City» (Πόλη της Νέας Υόρκης) η Agni  απεικονίζει την πόλη ως ένα οργανικό, ζωντανό πλάσμα με τον καθένα  κάτοικο της πόλης να προσθέτει στην εξέλιξή της ,  που συνεχώς κινείται και εξελίσσεται. Σύμφωνα με την  Agni «… Ακριβώς όπως είμαστε, με κάθε ανάμνηση και εμπειρία, δημιουργώντας και αναδημιουργώντας αυτό που είμαστε. Ακριβώς όπως ένα σώμα δημιουργείται μέσω μιας μοριακής δομής, εξελισσόμαστε συνεχώς και η πόλη κάνει το ίδιο πράγμα…»

Το “The City” είναι από τη σειρά πινάκων της INNER FIRES. Ο πίνακας είναι 4′ 1″ Χ 5′ 9″ και είναι φτιαγμένος με χρωστικές ουσίες, κρύσταλλο χαλαζία, νιφάδες χρυσού, φύλλα χρυσού και ασήμι σε καμβά.

Οι χρωστικές είναι μια πηγή χρώματος που αποτελείται από πολύ λεπτά σωματίδια, οι δε φυσικές  χρωστικές  που χρησιμοποιεί η Agni είναι γαίες και ορυκτά από διάφορα μέρη του κόσμου που έχουν ένα συνδετικό υλικό  ή μέσο για να το συγκρατήσουν  σε μια επιφάνεια.

Στη «Δημιουργία» η Agni  βλέπει το έργο της «…. ως την ουσία της δημιουργίας, με βάση τη δημοκρατία του Πλάτωνα που αναδύεται από το σπήλαιο και βλέπει την αλήθεια και το φως ως μια ισορροπία αρσενικής και θηλυκής ενέργειας , όπως στο Χάος της ελληνικής μυθολογίας…». Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία της Δημιουργίας, στην αρχή υπήρχε το χάος, ένα τίποτα, και από το κενό αναδύθηκε η Γαία (η Γη) και άλλα θεϊκά όντα – ο Έρως (αγάπη), η Άβυσσος (μέρος του κάτω κόσμου) και το Έρεβος (το άγνωστο μέρος όπου κατοικεί ο θάνατος. Χωρίς αντρική βοήθεια, η Γαία γεννά τότε τον Ουρανό, ο οποίος στη συνέχεια τη γονιμοποίησε. Η “Δημιουργία” είναι από τη σειρά ζωγραφικής της BE NICE. Ο πίνακας είναι 5′ 7″ x 5′ 7″ και φτιαγμένος από χρωστικές ουσίες, χαλκό, χρυσό και ασήμι στερλίνα σε καμβά.

Η Agni, μια διεθνώς  αναγνωρισμένη καλλιτέχνης πολυμέσων, είναι γνωστή για τους φωτοευαίσθητους πίνακές της που μεταμορφώνονται κάτω από ποικίλο φως. Στην τέχνη της πρωτοστάτησε στην έννοια του φωτός ως γνώση και ο τρόπος χρήσης του, συμπεριλαμβανομένων των ζωγραφικών της, αλλάζει αυτό που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι Το έργο της διερευνά την ατομικότητα μέσα στην καθολική συνείδηση, αντανακλώντας τη σχέση του μικρόκοσμου με τον μακρόκοσμο. Η αφαίρεσή της οργανώνει το χάος, το χρώμα και τη μορφή, συλλαμβάνοντας τον χρόνο και τον χώρο μέσα από την κίνηση της ενέργειας. Εκθέτει παγκοσμίως και τα έργα της βρίσκονται σε διεθνείς δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. https://www.agnizotis.com/

Η Αγνή θα βρίσκεται  στην Ελληνική Δημοκρατία τον Αύγουστο έχοντας αποδεχτεί την πρόσκληση καλλιτεχνικής στέγης και θα ζωγραφίζει  στην Πάρο. Παροτρύνω τους ανθρώπους να συνδεθούν μαζί της όπως αρμόζει με βάση αμοιβαία προγράμματα.

Ilias I. Katsos

 

Back to top button