ΚαστοριάΝεστόριοΠαλαιά Καστοριά

Εισόδια της Θεοτόκου (Τσιροναρκα): Τοπική νεστορίτικη εορτή και συνταγή

.Με ένα δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι Νεστορίτες εορτάζουν την σημερινή ημέρα της Θεοτόκου .Όταν μετακινήθηκαν από τις γύρω περιοχές του Νεστορίου και ιδρύθηκε στην σημερινή του μορφή το Νεστόριο 1760-1800, με μοναδικό σκοπό και στόχο την αντιμετώπιση ληστρικών επιδρομών και επιθέσεων Τουρκαλβανων, Διατήρησαν τις οικογενειακές εορταστικές παραδόσεις του τόπου καταγωγής των γύρω περιοχών και σήμερα εορτή των “Εισοδίων της Θεοτόκου”, εορτάζουν οικογένειες που προέρχονται από την περιοχή Βαριμποζι (ύψωμα 1170). με παραδοσιακά φαγητά όπως, σούπα κρασατη, τραχανοπιτα, πράσα με κεφτέδες και το κυρίως πιάτο,ρεβίθια με καρύδια.
Οικογενειες Νεστοριτων που εορτάζουν σήμερα είναι: Κυριακου, Λιαμου, Λιοντου, Ματσκανιδη, Μαχαιρά, Μποζη, Παπατερπου, Σουλτανιδη
Ήταν η μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν από τον Τούρκο κατακτητή,αλλά και την συνύπαρξη των συγγενών και φίλων, με συζητήσεις γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.
Το φαγητό που έως σήμερα οι Νεστοριτες ευλαβικά διατηρούν στα ήθη και έθιμα, είναι τα ρεβίθια με καρύδια. Ενα φαγητό μοναδικό,πολύ νόστιμο και θρεπτικό, ιδανικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Ενα φαγητό που δεν συναντάτε σε καμία άλλη περιοχή του τόπου μας .Ένα μοναδικό νεστοριτικο πιάτο.
ΣΥΝΤΑΓΗ (για εορταστικό τραπέζι):
Ενα κιλό Ρεβίθια
μισο κιλό καρύδια
2.κ.σ πιπέρι κόκκινο
λίγο αλάτι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Μουλιάζουμε τα Ρεβίθια από το βράδυ. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό. Αφήνουμε να βράσουν περισσότερο από δύο ώρες μέχρι να μαλακώσουν.
Χτυπάμε τα καρύδια σε γουδί πολύ καλά.Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα καρύδια με τρεις κούπες νερό και όταν πάρουν βράση τα Ρίχνουμε στη μεγάλη κατσαρόλα και όλα μαζί τα βράζουμε για είκοσι λεπτά.
(συνταγή από γιαγιά Νικη Σουλτανιδου και Βασιλική Λιουση).
Καλή μας όρεξη.
Βιβλιογραφια:”Ένα παράθυρο στο χθες και σήμερα του Νεστορίου” (Κώστας Σουλτανίδης 2014)

Back to top button