ΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Η χορωδία, τα χορευτικά και το Ημερολόγιο λάμπρυναν την γιορτή των Καστοριέων (βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Σαραντάκειος Αίθουσα της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, είχε πλημμυρίσει από τους Καστοριανούς και τους φίλους τους το απόγευμα της Κυριακής 17ης Δεκεμβρίου 2023, οι οποίοι προσήλθαν για να αναβιώσουν τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον Θεοχάρη Βλαχόπουλο είχε μεριμνήσει για τα πάντα και οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» Δήμος Σιώκης και η πρόεδρος της Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς Τούλα Καλαπούτη καλωσόρισαν τους Καστοριανούς και τους φίλους τους και συγχάρηκαν την οργανωτική επιτροπή.

Αναφερόμενοι στην δράση των φορέων τους του έτους που δύει σε δύο περίπου εβδομάδες επεσήμαναν ότι το 2023 ήταν δημιουργικό και παραγωγικό έτος και ότι υπερκεράστηκαν όλοι οι στόχοι που έχουν θέσει όταν ανέλαβαν τα ηνία των συλλόγων τους

Την παράσταση έκλεψε το χορευτικό του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”  το οποίο ερμήνευσε παραδοσιακούς χορούς.

Ο Σύλλογος Καστοριέων προέβη σε μια καινοτομία και δημιούργησε ένα επί πλέον τμήμα στο Χορευτικό. Πρόκειται για τα παιδιά των τριών ετών, τα οποίας έδωσαν και την πρώτη παράσταση.

Η μικτή χορωδία έψαλε τα Κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το φετινό τραπέζι είχε τα πάντα, εκτός από τα κάστανα. Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Ρέτζιος απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με τα κάστανα επεσήμανε ότι «Χριστούγεννα χωρίς κάστανα και παραδοσιακές καστοριανές πίτες δεν εννοούνται» και τόνισε ότι εφέτος ήταν μονόδρομος διότι τα κάστανα που υπήρχαν στην αγορά δεν ήταν καλής ποιότητας.

Την γιορτή των Καστοριέων τίμησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Κούλα Καλογερά και ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Πάνος Πολιτίδης και άλλα στελέχη της ομογένειας

Στιγμιότυπο από την Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Ποίησης Έργα Εποίησαν»

Μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της γιορτής ήταν και το Ημερολόγιο του 2024 με την επωνυμία «Ποίησης Έργα Εποίησαν» το οποίο εκπόνησαν ο Σύλλογος Καστοριέων «Ομόνοια» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υποτροφιών Καστοριάς με έδρα την Καστοριά.

Το περσινό Ημερολόγιο, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ήταν αφιερωμένο στα Αρχοντικά και γενικότερα στην αρχιτεκτονική.

Το φετινό είναι αφιερωμένο στους Καστοριανούς λογοτέχνες και περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό (και στις δύο γλώσσες) και ένα από τα καλύτερα ποιήματά τους. Μεταξύ αυτών και τα έργα των ομογενών.

Ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στον αείμνηστο ραδιοπαραγωγό και λογοτέχνη Θεοδόση Άθα, που απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 1973 σε ηλικία 37 ετών. Άρα εφέτος συμπληρώθηκαν πέντε δεκαετίες από την εκδημία του.

Ο υπεύθυνος της οργανωτικής επιτροπής Θεοχάρης Βλαχόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η χορωδία των Καστοριέων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Συλλόγου Καστοριέων “¨Ομόνοια”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το χορευτικό του Συλλόγου Καστοριέων “¨Ομόνοια”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Άγιος Βασίλης με τη νεότερη γενιά των Καστοριέων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
anamniseis.net

Back to top button