ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Εντυπωσιακή η 61η τελετή απονομής υποτροφιών των Καστοριέων (ρεπορτάζ – φωτογραφίες – βίντεο)

Στιγμιότυπο από την απονομή υποτροφιών του Συλλόγου Καστοριέων “Η Ομόνοια”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εντυπωσιακή, άρτια διοργανωμένη και άκρως διδακτική ήταν η 61η ετήσια τελετή απονομής υποτροφιών του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων Νέας Υόρκης «Η Ομόνοια», η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 13ης Ιανουαρίου 2024 στο ιδιόκτητο Πνευματικό Κέντρο στο Γουάιτστόουν της Νέας Υόρκης.

Στο Πνευματικό Κέντρο δεν έπεφτε καρφίτσα και στις δύο πλευρές της αίθουσας είχαν καθίσει αριστερά οι φοιτητές και σπουδαστές που βραβεύτηκαν, ενώ δεξιά οι μαθητές των παροικιακών σχολείων.

Στην τελετή παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο π. Βασίλειος Μπασακύρος, ο οποίος συμμετέχει κάθε χρόνο στις τελετές αποφοίτησης και εκπροσωπεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο ιερατικός προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ, π. Βασίλειος Λούρος, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, γονείς και δωρητές των επώνυμων ταμείων υποτροφιών.

Στην τελετή συμμετείχαν διαδικτυακά και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Καστοριάς, κ. Καλλίνικος, η βουλευτής ΝΔ νομού Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος και ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης.

Αν και οι προσφωνήσεις τους διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων την αναγνώριση και επιβράβευση της αέναης προσφοράς των Καστοριέων, του Συλλόγου Καστοριέων «Η Ομόνοια» και της Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς.

Αμφότεροι οι ομιλητές κάλεσαν τους συμπατριώτες τους να επισκεφθούν την Καστοριά και να γνωριστούν εκ του σύνεγγυς και υπενθύμισαν ότι η Εβδομάδα Αποδήμων που θα διοργανώσουν μετά το Δεκαπενταύγουστου θα αποτελέσει μια ιδανική ευκαιρία.

Εξ άλλου η τελετή απονομής υποτροφιών στους σημαιοφόρους των Λυκείων της Καστοριά που θα διοργανώσουν στα μέσα Αυγούστου θα αποτελέσει μια επί πλέον ευκαιρία γνωριμίας των ομογενών με τους αιρετούς αντιπροσώπους της Καστοριάς.

H εν λόγω τελετή είναι η μόνη που διοργανώνεται με πανηγυρικό τρόπο από εθνικοτοπικούς φορείς της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νέας Υόρκης και η οποία κατά κανόνα ανοίγει την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων της ομογένειας των ΗΠΑ για την Γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών.

Είναι επίσης η μόνη και για έναν επί πλέον λόγο, διότι, πέραν της εν λόγω τελετής, τον Αύγουστο διοργανώνουν ειδική τελετή στην Καστοριά για την βράβευση των σημαιοφόρων των Λυκείων της Καστοριάς.

Από την ομιλία της προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς, Τούλας Καλαπούτη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τους φοιτητές και τις οικογένειές τους καλωσόρισε ο Αθανάσιος Ριζόπουλος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών και ο οποίος τόνισε ότι ο θεσμός έχει ξεκινήσει προ έξι και πλέον δεκαετιών και ότι μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια σε υποτροφίες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Δήμος Σιώκης και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Κυριών Καστοριάς, κ. Τούλα Καλαπούτη, οι οποίοι συγχάρηκαν τους φοιτητές, καθώς επίσης και την επιτροπή υποτροφιών για το έργο που επιτελούν.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, πρέσβης Ντίνος Κωνσταντίνου συνεχάρη τον Σύλλογο για το φιλανθρωπικό του έργου και για το γεγονός ότι για 61 συναπτά έτη βραβεύουν την αριστεία στην παιδεία.

Ο Αθανάσιος Ριζόπουλος και η κεντρική ομιλήτρια Σοφία Βουρδούκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Σοφία Βουρδούκη, η οποία εξέπληξε το ακροατήριο όχι μόνο με τα επιτεύγματά της στον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και με τις νουθεσίες προς τους φοιτητές και μαθητές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό και στον ρόλο της ελληνικής γλώσσας. Ειδική μνεία έκανε στο λήμμα «Φιλότιμο» το οποίο δεν μπορεί να μεταφραστεί στην αγγλική.

Οι υποψήφιοι φοιτητές, όπως και τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε πέραν της γενικής βαθμολογίας πάνω από 3 να έγραφαν και μια έκθεση η οποία τέθηκε στην ετυμηγορία της επιτροπής των κριτών.

Από τις προσφωνήσεις του Μητροπολίτη, του αντιπεριφερειάρχη και της βουλευτού Καστοριάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι δύο πρώτες καλύτερες εκθέσεις ήταν του Γιώργου Κοντόπουλου που ήταν παρών και ανέγνωσε την έκθεσή στο και του Πίτερ Έβαν Πετράκη που ήταν μαγνητοσκοπημένη.

Αμέσως μετά απονεμήθηκαν οι υποτροφίες σε 14 φοιτητές και σπουδαστές και σε 4 μαθητές των παροικιακών σχολείων της Νέας Υόρκης.

Η τελετή έληξε με τον χαιρετισμό του συμπροέδρου της Επιτροπής Υποτροφιών Λίο Μποβίλα. Οι υποτροφίες προέρχονται από τα ταμεία του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» και της Φιλοπτώχου Κυριών Κατοριάς, καθώς επίσης και τα ταμεία που δημιούργησαν τα στελέχη και τα μέλη του Συλλόγου στην μνήμη των προσφιλών τους προσώπων.

Από την προσφώνηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντζίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Δήμος Σιώκης, αριστερά, η Σοφία Βουρδούκη και ο Αθανάσιος Ριζόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι φοιτητές που βραβεύτηκαν. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων “Η Ομόνοια” Δήμος Σιώκης.
Στο βήμα ο Γιώργος Κοντόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

anamniseis.net

 

Back to top button