Καστοριά

Καστοριά ήρθε η ώρα σου

Αρχοντική, γοητευτική, άλλοτε βουνίσια κι άλλοτε λιμνίσια μα σίγουρα πεντάμορφη η Καστοριά δικαίως θεωρείται μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και δεν σηκώνουμε κουβέντα επί τούτου.

Κι αν η ομορφιά της σε θέλγει ανεξαρτήτως καιρού κάπου εδώ πρέπει να ομολογήσουμε, πως όταν πιάνουν τα κρύα και η φυσική παλέτα των χρωμάτων του χειμώνα απλώνεται πάνω της, η Καστοριά μοιάζει με ζωγραφιά που θα κουβαλάς για καιρό στη μνήμη σου.

Εν αρχή ην η λίμνη

Η υπέροχη Ορεστιάδα, περισσότερο γνωστή απλά ως Λίμνη της Καστοριάς, είναι σίγουρα μια από τις ωραιότερες λίμνες της Ελλάδας. Μοναδική κάθε εποχή του χρόνου, καθρεφτίζει με υπέροχο τρόπο την φωλιασμένη γύρω της πόλη και φιλοξενεί τις ωραιότερες βόλτες μας στην περιοχή με τα νερά της να παγώνουν για περίπου δυο βδομάδες κάθε χειμώνα, δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο. Γύρω της πετούν και βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 260 είδη πουλιών καθιστώντας την Καστοριά κανονικό παράδεισο για τους birdwatchers οι οποίοι έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι «του νησιού» -όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι locals- τα τελευταία χρόνια.

Σαν τη γυρολιμνιά δεν έχει

Έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι τον γύρο της λίμνης, που γίνεται ιδανικά με ποδήλατο, αλλά και με τα πόδια αν το λέει η καρδούλα σου κι οι αντοχές σου. Το κοντέρ θα γράψει επτά χιλιόμετρα σε μια ειδυλλιακή παραλίμνια διαδρομή που περνά κάτω από σκιερά πλατάνια, ανάμεσα σε βυζαντινούς ναούς και ακίνητα λιμνίσια νερά, μπροστά από επιβλητικά αρχοντικά, και πλάι σε παγκάκια με θέα στη λίμνη, ιδανικά για να ξαποστάσουν οι λιγότερο fit και να πάρουν δυνάμεις.

Μια στάση στο σπήλαιο της Καστοριάς

Μόλις στα τέλη του 2009 το σπήλαιο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και εντυπωσιακά σπήλαια των Βαλκανίων που ανακαλύφθηκε τυχαία από ντόπιους περαστικούς κάπου στο 1940. Οι αφηγήσεις των κατοίκων της περιοχής το έμπλεκαν με κάμποσους θρύλους και μπόλικες μυθολογικές αναφορές χάρη στην απόκοσμη ομορφιά του. Πλέον αποτελεί απαραίτητη στάση στο καστοριανό ταξιδάκι μας, καθώς είναι επισκέψιμο Τρίτη έως Κυριακή με το κόστος εισιτηρίου να ανέρχεται στα 6€

Ντολτσό σημαίνει γλυκό, όπως γλυκιά είναι η ανάμνηση της παλιάς πόλης της Καστοριάς, που αποτελεί δίχως άλλο την πιο αγαπημένη και γραφική συνοικία της πόλης. Ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο στη νότια πλευρά της πόλης, και ανηφορίζει ανάμεσα σε λιθόκτιστα καλντερίμια στολισμένα με τα παλιά αρχοντικά και τα κουκλίστικα εκείνα σπιτάκια με τα χαγιάτια τους, που στηρίζονται σε ξύλινα δοκάρια. Αυτή για να σε προλάβουμε είναι η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική η οποία και ντύνει το Ντολτσό χαρίζοντάς του ένα πανέμορφο background.

Στον Προφήτη Ηλία θα σε συναντήσω

Αν αναζητάς την καλύτερη θέα της πόλης, τότε σε συμβουλεύουμε να πάρεις την ανηφοριά μέχρι να φτάσεις στο λιθόκτιστο προαύλιο του Προφήτη Ηλία. Εκεί θα δεις κι άλλους περιπατητές κι ακόμη περισσότερους ταξιδιώτες που θα έχουν ήδη πιάσει θέση για να απαθανατίσουν την υπέροχη ανεμπόδιστη θέα στην οποία καθρεφτίζονται η λίμνη αλλά και η πόλη της Καστοριάς. Χτισμένο αμφιθεατρικά τούτο το μπαλκόνι της Καστοριάς πέρα από το εκκλησάκι έχει ένα παραδοσιακό καφενεδάκι κι ένα περιφραγμένο πάρκο με παγώνια και ελάφια, που θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια που ίσως φέρνεις μαζί σου.

Του sightseeing το ανάγνωσμα

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Μαυριώτισσας που στέκει αγέρωχο από τον 11ο αιώνα αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα από την ούτως ή άλλως μεγάλη κληρονομιά της Καστοριάς, η οποία μετρά πάνω από 70 βυζαντινούς ναούς. Αν στην παρέα υπάρχουν μουσειολάγνοι τότε καλό θα ήταν να τους κατευθύνεις προς το Βυζαντινό Μουσείο προκειμένου να μάθουν πολλά περισσότερα για το σπουδαίο παρελθόν της πόλης. Στην περιοχή υπάρχει επισκέψιμο Μουσείο Ενδυματολογίας όπως αντίστοιχα και Λαογραφικό Μουσείο. Αν σε συνοδεύουν πιτσιρίκια τότε αξίζει να τα πας μια βόλτα στο Ενυδρείο της πόλης, που είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο γλυκού νερού με πολλά σπάνια είδη ψαριών.

Συνέχεια στο in2life.gr

Back to top button