ΚαστοριάΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Πέθανε ο Λουκάς Σαμαράς

Ο Λουκάς Σαμαράς, ο πρωτοπόρος Καστοριανός απόδημος καλλιτέχνης, πέθανε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 87 ετών. Η γκαλερί Pace, η οποία διοργάνωσε 30 εκθέσεις με τα έργα του, ανακοίνωσε τον θάνατό του σήμερα Πέμπτη.
Από τη δεκαετία του 1960, ο Σαμαράς ήταν μια αγαπημένη φιγούρα στη Νέα Υόρκη παρουσιάζοντας έργα τέχνης που ποτέ δεν ακολούθησαν κάποιο συγκεκριμένο κίνημα.
Δημιουργούσε αταξινόμητα γλυπτά, φωτογραφίες, ψηφιακά έργα τέχνης και άλλα, και πάντα λειτουργούσε στο δικό του μήκος κύματος.
Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1936 στην Καστοριά. Το 1948 και σε ηλικία 12 ετών, μετά από τα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και στην εκπνοή του τραγικού Εμφυλίου Πολέμου, μεταναστεύει μαζί με τη μητέρα του Τρυγόνα Σαμαρά στη Νέα Υόρκη για να βρουν τον πατέρα του Δαμιανό, ο οποίος είχε μεταναστεύσει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1939.
Πολιτογραφήθηκε Αμερικανός πολίτης το 1955. Κατοικούσε πάντα στη Νέα Υόρκη.
Το 1951 ολοκληρώνει τη βασική εκπαίδευσή του στο Λύκειο Μεμόριαλ (Memorial High School).
Μεταξύ των ετών 1954 και 1959, λαμβάνει υποτροφία και σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ράτγκερς (Rutgers University), στην περιφέρεια της Νέας Βρουνσβίκης της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, όπου γνωρίζεται με τους καλλιτέχνες Άλαν Καπρόβ και Τζορτζ Σιγκάλ.
Μετέχει σε εκθέσεις του πρώτου και ποζάρει ως μοντέλο στα έργα του δεύτερου. Επηρεάζεται από τον Κλάες Όλντενμπουργκ, ο οποίος ήταν ένας από τους δημιουργούς της Ποπ Αρτ και τον εντάσσει, μεταξύ άλλων, μαζί του καλλιτεχνικά στη Σχολή του Νιου Τζέρσεϊ.
Χάρη στην επιχορήγηση που πήρε από το ίδρυμα Γούντροου Ουίλσον το 1959, ο Λουκάς Σαμαράς συνέχισε τις σπουδές του στην ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Το 1961, παρακολουθεί μαθήματα στη σχολή δραματικής τέχνης της ηθοποιού Στέλλα Άντλερ. Έπειτα ξεκινά να εκθέτει τα έργα του συλλογικά σε διάφορες γκαλερί. Εκθέτει για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τα έτη 1968, 1972 και 1977.

 

Διαδραστικός χάρτης: Ποιο είναι το πιο διάσημο πρόσωπο που γεννήθηκε στην Καστοριά;

Μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες που έζησαν σε συνθήκες απομόνωσης: Λουκάς Σαμαράς (βίντεο)

 

 

 

 

Back to top button