Καστοριά

Καστοριά: “Σπάω τη σιωπή, σπάζοντας μπαλόνια” (φωτογραφίες)

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, ως η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Με αφορμή την ημέρα, το σχολείο μας συμμετείχε στην δράση “Σπάω τη σιωπή, σπάζοντας μπαλόνια”, μια δράση στην οποία συμμετείχαν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είχε στόχο την ευαισθητοποίηση όχι μόνο των μαθητών και μαθητριών αλλά και των πολιτών.
Ο όρος “εκφοβισμός και βία στο σχολείο” χρησιμοποιείται για να περιγράψει επιθετικές συμπεριφορές από μαθητές και μαθήτριες, που γίνονται συστηματικά και εσκεμμένα, με σκοπό την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους. Μπορεί να λάβει χώρα τόσο εντός όσο και εκτός του σχολικού πλαισίου με καταστροφικές συνέπειες στον ψυχισμό των θυμάτων, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Με αφορμή την ημέρα αυτή λοιπόν, μια ομάδα παιδιών του γυμνασίου και του λυκείου του σχολείου μας, με συντονίστρια της δράσης την ψυχολόγο κ. Μαρίνα Δέλλιου και συνοδούς τον Διευθυντή κ. Τάσο Τζιλίνη και τους Εκπαιδευτικούς, τον κ. Γεώργιο Νέστορα και την κ. Αναστασία Παπαδοπούλου, συναντήσαμε τους μικρούς μας φίλους από την Γ΄τάξη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, τους οποίους συνόδευσαν η Διευθύντρια κ. Μαρία Λύτη και η Εκπαιδευτικός τους κ. Πίτσα Χρήστου.
Τα παιδιά συμμετείχαν σε μια βιωματική αναπαράσταση μιας σκηνής σχολικής βίας και εκφοβισμού στην πλατεία του Ντολτσό, κατά την οποία εξέφρασαν τις σκέψεις τους σχετικά με αυτό το φαινόμενο, πρότειναν λειτουργικές συμπεριφορές που πρέπει να δείξουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, έτσι ώστε όλα τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο να αισθάνονται χαρά και ικανοποίηση και όταν συναντήσουν συμπεριφορές που υπονομεύουν τα δικαιώματα τους ή των συμμαθητών/συμμαθητριών τους, να δρούν άμεσα, ως παρατηρητές και να τους στηρίζουν, υπερασπιζόμενοι το δίκαιο.
Έπειτα πήγαμε σε κάποια μαγαζιά, στην γύρω περιοχή, έτσι ώστε τα παιδιά να μοιράσουν φυλλάδια με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την σχολική βία και τον εκφοβισμό. Στο τέλος της δράσης, φουσκώσαμε μπαλόνες και με το σύνθημα του Διευθυντή, τις σπάσαμε όλοι μαζί, έτσι όπως πρέπει να σπάει κάθε σιωπή που περιέχει πόνο, μοναξιά και φόβο. Όπως έγραψε και ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης “όταν οι άνθρωποι θέλουν να πονείς, μπορούν με χίλιους τρόπους”. Ας μην αφήσουμε κανένα περιθώριο σε αυτούς, να βρουν ούτε έναν τρόπο να πληγώσουν ένα παιδί. Να σταθούμε δίπλα στα παιδιά-θύματα αλλά και στα παιδιά-θύτες, τα οποία πίστεψαν ότι ταπεινώνοντας ένα άλλο παιδί, οι ίδιοι θα ένιωθαν πιο δυνατοί.
Ευχαριστούμε θερμά την Διευθύντρια του 7ου Δ.Σ. Καστοριάς κ. Μαρία Λύτη και την Εκπαιδευτικό κ. Πίτσα Χρήστου, για την συνεργασία και την στήριξή τους στο σχολείο μας αλλά και τα παιδιά της Γ΄τάξης με τις υπέροχες ιδέες τους για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς βία, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στο κολάζ που ετοίμασαν. Ναι θέλουμε να ανήκουμε όλοι στην μεριά όπου υπάρχει η ζεστασιά της φιλίας, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του καθενός και της καθεμιάς, το θάρρος και η αυτοπεποίθηση που χρειάζεται να έχουμε όλοι ώστε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες, εκεί που υπάρχει η φιλία που στηρίζει με καλοσύνη και αποδοχή, εκεί που υπάρχει μπόλικη χαρά και ικανοποίηση για να μοιραζόμαστε κάθε μέρα στο σχολείο, εκεί που κυριαρχεί η ισότητα και η δικαιοσύνη.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΕΓΥΛ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΔΕΛΛΙΟΥ ΜΑΡΙΝΑ (ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΕ23)

 

 

Back to top button