Καστοριά

Λογιστές Καστοριάς: Διόρθωση τετραγωνικών ακινήτων προς ΟΤΑ – Διαφορετική αντιμετώπιση των αποθηκευτικών χώρων

Η εφαρμογή απευθύνεται στους απλούς πολίτες, όμως το βάρος, για άλλη μια φορά, καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι λογιστές

Καστοριά, 3-3-2020

Προς:
1. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)
2. Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.)
3. Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματικών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

Θέμα: Διόρθωση Τ.Μ. ακινήτων προς τους Ο.Τ.Α.

Κύριοι

Για άλλη μια φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια ακόμη διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία σκοπό έχει τη διευκόλυνση του πολίτη, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διόρθωση των δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, επί των οποίων γίνεται η χρέωση των δημοτικών τελών.

Η εφαρμογή απευθύνεται στους απλούς πολίτες, όμως το βάρος, για άλλη μια φορά, καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι λογιστές. Εξ’ άλλου η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς του TAXIS, και οι λογιστές είναι αναγκασμένοι να είναι εξοικειωμένοι με κάθε είδους πλατφόρμα.

Αυτή φορά όμως, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι η διαφορετική αντιμετώπιση των αποθηκευτικών χώρων. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1237/2014, κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, οι αποθήκες αναγράφονται σε χωριστή γραμμή εφόσον αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες. Εάν δεν αποτελούν οριζόντιες ιδιοκτησίες, αναγράφονται ως βοηθητικοί χώροι της ιδιοκτησίας, της οποίας αποτελούν παρακολούθημα. Στην γραμμή της ιδιοκτησίας αναγράφεται και ο αριθμός ηλεκτροδότησης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, κατά τις οποίες αυτοί οι βοηθητικοί χώροι πραγματικά δεν ηλεκτροδοτούνται. Στο ερώτημα, όμως, που υπάρχει στην νέα πλατφόρμα διόρθωσης τ.μ. «Αν τα τ.μ. της Δήλωσης είναι λιγότερα από το Περιουσιουλόγιο (Ε9) μπορώ να κάνω δήλωση μέσω της πλατφόρμας;» η απάντηση είναι: «Η Δήλωση ΔΕΝ μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο Δήμο.»

Δυστυχώς, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των Δήμων ζητούν την αναγραφή των μη ηλεκτροδοτούμενων χώρων σε ξεχωριστή γραμμή στο Ε9, αγνοώντας τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1237/2014.

Όπως καταλαβαίνετε, ερχόμαστε στη δυσάρεστη θέση να προσπαθούμε από τη μία να εξηγήσουμε στους πολίτες την ορθή απεικόνιση στο Ε9 και από την άλλη να υπερασπιζόμαστε τις επιστημονικές μας γνώσεις, αφού η πιο συνηθισμένη απάντηση των δημοτικών υπαλλήλων είναι πως ο λογιστής έχει κάνει λάθος καταχώρηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας παρακαλούμε να δώσετε άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει ώστε να μην υποχρεούμαστε να προβούμε σε εσφαλμένες καταχωρήσεις – διορθώσεις στο Ε9, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό σε χρόνο, χρήμα, διατάραξη επαγγελματικών σχέσεων κ.λπ.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ.

η Πρόεδρος
Παπακωνσταντίνου Βασιλική

η Γενική Γραμματέας
Γκατσώνη Ελευθερία

ο Αντιπρόεδρος
Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος

ο Ταμίας
Ιασωνίδης Ιάσων

τα Μέλη
Αντωνίου Ανδρέας
Θυμιοπούλου Αλίκη
Ράτσου Αθηνά

taxheaven.gr

Back to top button