Κόσμος

Τουρκία: Χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού οι Βρετανοί τουρίστες

Οι χώρες της Μεσογείου κάνουν φέτος αγώνα δρόμου για να προσελκύσουν τουρίστες το καλοκαίρι. Σε αυτή την κούρσα, η Τουρκία ξεκίνησε πριν καλά-καλά ηχήσει ο πυροβολισμός του αφέτη και προαναγγέλλει άνοιγμα των συνόρων στους Βρετανούς ταξιδιώτες χωρίς ουσιαστικά κανέναν έλεγχο.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Εσρόι ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας σκοπεύει να δεχτεί ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι χωρίς να απαιτεί πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Επίσης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό υπαλλήλων σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες.

Τέλος, αφήνει κι ένα ακόμη παράθυρο ανοιχτό, καθώς επισημαίνει ότι μετά τις 15 Απριλίου, η Τουρκία θα επανεξετάσει την κατάσταση, για να αποφασίσει εάν η χώρα θα συνεχίσει να απαιτεί αρνητικά τεστ PCR από Βρετανούς πολίτες που εισέρχονται σε αυτήν.

Η Άγκυρα γνωρίζει ότι, σύμφωνα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ο στόχος είναι έως τις 15 Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση 32 εκ. πολίτες, δηλαδή όλοι όσοι είναι 50 και άνω.

Φαίνεται ότι η Παρασκευή 14 Μαΐου θα είναι η ημέρα κατά την οποία θα ανοίξει επίσημα στην Ελλάδα ο τουρισμός, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού στο POLITICO.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τονίζει ότι σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο καλός καιρός και η πρόοδος στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Έκανε ακόμη έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί γρηγορότερα στο ζήτημα του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Θα πρέπει να κινηθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι τεχνικής φύσης. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από όλες τις χώρες ώστε το πιστοποιητικό να καθιερωθεί το συντομότερο δυνατόν”.

Άγης Μενούτης/ΕΡΤ

Back to top button