ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Τα καστοριανά Μπουζέρια επιστρέφουν – Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ από την Καστοριά (βίντεο)

Τα καστοριανά Μπουζέρια επιστρέφουν και οι “πιστοί” του είδους απευθύνουν πρόσκληση για το “Παγκόσμιο” Πρωτάθλημα Τσιπουρο-γευσιγνωσίας, που θα λάβει χώρα το διήμερο της Μεγάλης Αποκριάς

Συνδαιτυμόνας σε μια παρέα που ξέρει να διασκεδάζει έγινε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη.

Η παρέα του Κώστα Τζήμα, μέλος του συλλόγου «X.EΡ.ΚΑ.Τ.», αποφάσισε να δώσει “νόημα” σε συναντήσεις συνοδευόμενες από τσίπουρο.

Η λέξη Μπουζέρια είναι έκφραση καστοριανή και η ρίζα της απροσδιόριστη, αλλά σύμφωνα με ένα εκ των συνδαιτυμόνων όταν στο παρελθόν ήθελαν να προσδιορίσουν εκείνους που έπιναν χόρευαν, διασκέδαζαν έλεγαν πως “μπούζιαξαν”.

Η ιδέα της τσιπουρο-γευσιγνωσίας ξεκίνησε το 2016 από μια συντροφιά που αγαπά το τσίπουρο και θεωρούνται ειδήμονες της ιδιαίτερης γεύσεως του. Σήμερα οι γευσιγνώστες, συμμετέχοντες είναι περισσότεροι από σαράντα.

Χαβαλέδες είναι το πρώτο συνθετικό του ονόματος του συλλόγου «X.EΡ.ΚΑ.Τ.» και οι συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν την αποφυγή της σοβαρότητας, που ούτως ή άλλως αποκλείεται έπειτα από αρκετά ποτηράκια αλκοόλ. Ερασιτέχνες τσιπουροπαραγωγοί διαγκωνίζονται να αποδείξουν ότι το τσίπουρο τους είναι το καλύτερο στον κόσμο.

Την ιδέα ενέταξαν στο πλαίσιο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, για τις οποίες είναι γνωστή η Καστοριά, και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και εφ’ όσον το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην δοκιμή του αποστάγματος.

Η μέθεξη ως συμμετοχή σε μια ιδέα, εξελίσσεται ως αλληλουχία ουχί συλλογισμών, αλλά όσων συνοδεύουν μια ακατάσχετη ροπή προς διασκέδαση. Ποτό, χορός και ελαφρότητα του είναι, όπως θα έλεγε ο Παρμενίδης. Μια απόδραση από το είναι. Κάπου λίγο πριν από το απόλυτο τίποτα. Μυημένοι οδεύουν μέσα από θολά μονοπάτια για το μυστικιστικό ταξίδι στις “αίθουσες της νύχτας”, μακριά από τις έγνοιες των θνητών. Ως διαφυγή από το βάρος της αβάσταχτης ευθύνης, το άνευ σημασίας είναι η συνήθης επιλογή της ανθρώπινης φύσεως, εν είδη ελευθερίας, πλην πλασματικής.

Σύνταξη: Ευμορφία Δημητρακοπούλου

ertnews.gr

 

 

Back to top button